Sanat

İstanbul Baskısı

Tarih: 22 Aralık 2008


Fotoğrafçı Aysun Öner'in son 2 yıldır üzerinde çalıştığı stensil grafiti (şablon) konulu fotoğraflarından oluşan sergisi "İstanbul Baskısı" 16 - 31 Aralık 2008 tarihleri arasında KargART Sergi Salonu'nda ziyaretçilerle buluşacak.

İTÜ'deki öğrencilik yıllarından bu yana fotoğrafçılıkla uğraşan ve ilk kez 2002 senesinde Yunanistan'ın Selanik kentinde, Thessaloniki Photograph Center (Selanik Fotoğraf Merkezi)'da "Memleketimden İnsan Manzaraları" isimli ilk kişisel sergisini açan ve bu sergideki çalışmaları beğeni toplayan Aysun Öner, yeni sergisi (İstanbul Baskısı) hakkında şunları söylüyor:

"2002 senesindeki Selanik gezim süresince, sokak duvarlarını süsleyen grafitileri fotoğraflamıştım. Ancak onlar, şehri çizgi filme dönüştürmenin ötesine geçemiyorlardı gözümde... üstelik bana böyle sorular da sordurmamışlardı. İşte beni bu projeyi hazırmaya sürükleyen ilk ve en önemli unsur da stensil grafiti'nin bana sordurduğu sorular oldu. Yani ki; Stensiller mesaj verme kaygısı taşıyordu, mesajını basit ve direkt anlatıyordu ve dolayısıyla sert bir dilleri vardı.

Bu sergiyi hazırlamaktaki amacım; bir alt kültür ürünü/uzantısı olan stensil grafitinin, Türkiye'de henüz günyüzüne çıkarılmamış izini İstanbul'da sürmektir.

Çalışmalarımda stensili fotoğrafik bir özne olarak ele aldım ve yaşamın içersinde nasıl konumlandıklarını (insanlar ve nesnelerle kurdukları ilişkileri), bulundukları çevrede nasıl bir etki yarattıklarını ve zamanla nasıl deforme olup dönüştüklerini belgelemeye çalıştım."

Aysun Öner
1981 senesinde Ankara'da doğan ve İTÜ (İstanbul Teknik Üniversitesi) Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Aysun Öner, daha sonra ODTÜ (Orta Doğu Teknik Üniversitesi) Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programında bir dönem eğitim gördü. Öğrencilik yıllarında amatör olarak yöneldiği fotoğrafçılığı proje eksenli çalışmalarla bugüne değin sürdürdü. Bir süre İFSAK üyesi de olan fotoğrafçı, 2002 senesinde ilk fotoğraf sergisini (Memleketimden İnsan Manzaraları) Selanik'te açtı. Yine aynı yıl içersinde, Pireus Bank Kültür Merkezi'nde (Selanik) açılan Balkan Fotoğrafçıları Grup Sergisi Awarding Balkan Poets (Balkan Şairlerini Anmak)'e katıldı. Fotoğrafın yanı sıra sinemayla da ilgilenen Öner, kısa film ve belgesel alanlarında çeşitli çalışmalara da imza attı. Geçtiğimiz Haziran ayında, KargART Geleneksel Kapanış Sergisi, Kargaşa 8 "Ortama Karışık" isimli grup sergisine katıldı.
Halen Galata Fotoğrafhanesi (Fotoğraf Vakfı)'nde, farklı disiplinlerden konuklar aldığı ve ayda 1 kere gerçekleştirilen "Her Telden Fotoğraf Sohbetleri" isimli bir söyleşi düzenliyor.
Sanat
Takvim
<<Haziran 2020>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          
Sanat Haberleri Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.