Köşe Yazısı

Haydar Karabey

Mimarlık'ta Tecavüz16 Nisan 2010
TECAVÜZ: 1. Saldırı. 2. Namusuna saldırma, sarkıntılık. 3. Başkasının hakkına el uzatma. 4. Aşma, ötesine geçme.(TDK. SÖZLÜK)Şöyle denebilir, "Bu başlık pek ağır!" Veya, "Haklısınız ama söyleminiz maksadınızı aşmış..."
İstanbul'da Farklı Bir "Yaşam Kavgası"28 Ocak 2010

İstanbul bu aralar pek moda! Gün geçmiyor ki uluslararası medyada, tasarım, moda, ekonomi, politika, magazin konusu farketmeksizin kentimizle ilgili övücü bir haber çıkmasın. "Küresel Metropol İstanbul" diye toplantılar yapılıyor.

Kültür, Bellek, Mimarlık ve Arkiv28 Ocak 2009
Gelecekte, Mimar Sinan gibi türbeleriniz olmayacak, mollalar gibi, ulema gibi, mezar taşlarınızda "sarık" olmayacak, Google'daki "citation" CD'lerinizle de gömülmeyeceksiniz, binalarınız da en çok yüz yıl sonra bizler gibi "kadirbilmezler" tarafından ranta kurban edilerek yıkılacak, gelecekte biraz olsun hatırlanmak istemez misiniz?
Ustalar... Ustalarım5 Haziran 2008
Beyazıt’ta bir “Ermeni Kalfa”nın yaptığı söylenen taş bir evde doğdum. Evi dedem yaptırmış. Ben kendimi bildiğimde, Kalfa’nın adı hatırlanmıyordu. Ancak, birçok vesile ile sık sık hayır ve rahmetle anılırdı.
Medya ve Mimarlık11 Nisan 2008
Mimarlık ve mimarlar medyanın en ilgisiz, en yabancı, en bilgisiz olduğu konulardan biridir. Ama hemen belirtmeliyim ki, mimarlık da medyanın bu ilgisizliğine, bilgisizliğine karşı kayıtsızdır, birazdan onu da açıklamaya çalışacağım.
İstanbul: Dönüşü Olmayan Dönüşüm6 Nisan 2006
Birkaç telefon görüşmesinden sonra, benden bir toplu konut işi için teklif isteyen hallice bir inşaat şirketinin bekleme odasındayım.
Maslak Plazalar Dünyasına İki Bakış: Levent ve Çeliktepe Perspektifleri24 Kasım 2005
Konuya, tüm tartışmalara ışık tutabilecek şahane bir alıntı ile girmek istiyorum: “(Yabancı Sermayeye) … yaklaşımımız Romantik ve İdeolojik değil, Pragmatik olmalı”. Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Ali Babacan. (YASED Toplantısı “Yabancı Yatırımların Yeni Gözdesi: Fırsatlar Ülkesi Türkiye” toplantısı, İstanbul, 08-11-2005).
Arkitera, Forum, Genç Mimarlar, Mimarlığın ve Kentin Gündemi Üzerine Bazı Düşünce Kırıntıları…21 Mart 2005
Arkitera: Kent, mimarlık, tasarım konularını, henüz herkesin aşina olmadığı internet ortamına taşıyarak, hem birçoğumuzun bu yeni dünya ile tanışmasını, hem birbirimizi daha yakından tanımamızı, sağladı.
Eleştiri ve Tahammül veya Davulu Çalan, Çıkardığı Sesin Yankısına da Katlanır8 Kasım 2004
Eğitimim, dünya görüşüm, bireysel tercihlerim, konumlanmam ve yerimde direnmemin bir sonuç ürünü olarak kendime ait (ve bir grup insanla paylaştığım) bir etiğim var.
Levent'in Parkları Satılık!15 Nisan 2004
1950'lerde genç Türkiye Cumhuriyeti'nin uygulamaya koyduğu Modernleşme Programı uygulanıyor...
Kaçırmayın! Mimarlar için Tarihi Fırsat25 Şubat 2004
İstanbul'un kar depresyonuna girdiği günlerde, televizyon ekranlarında yorumlarıyla bolca gözüken meteorologlara bakarken, "işe bak, şimdi de bunlar meşhur oldular!" diye söylendim...
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.