Köşe Yazısı

Ertuğ Uçar

Kimlik Bunalımında Türk Şehirleri15 Ocak 2009
Belediyeler öyle iri ticari teşebbüsler haline geldiler ki, karlılık hizmet vermenin şartı oldu. Paket hizmetler, ucuz standartlar, benzer zevkler merkezi bir sistemle ülke sathında paylaşılır hale geldi.
TOKİ Nedir?9 Ekim 2008
TOKİ, olanakları kısıtlı insanlara ucuz konut üretmek için vardır. Bu yüzden yaptığı işi eleştirenler daima, bir sosyal kuruma laf söylüyor durumda kalır. Öte yandan işin bu ince tarafı kimseyi, cevabı uzun ve üzücü olan şu soruyu sormaktan alıkoymamalı: “TOKİ az zamanda çok iş yaptı, ama nasıl ve ne pahasına?”
İstanbul'u Kim Yönetiyor11 Eylül 2008
Soru basit: İstanbul’u kim yönetiyor? Şehrin gelecek resmi nedir? Kim çiziyor? Bu geleceği ilgilendiren kararları kim alıyor? Şehrin geleceğini kim şekillendiriyor? Ne yazık ki olan bitene baktığımda İBB’nin İstanbul’u yeterince savunduğunu, bu şekillendirmede yeterince rol aldığını, dolayısıyla İstanbul’u yönettiğini söyleyemiyorum.
Mimarın Evi18 Nisan 2008
Bir aralar kendi tasarladığım bir evde yaşamak hevesim vardı. Yaşayacağım evin benim tarafından tasarlanmış, hatta inşa edilmiş olması gerektiğini düşünüyordum. Üstelik bu kaçınılmazdı. Her mimarın er ya da geç vereceği bir sınav.
Mimarın Tereddüdü10 Ocak 2008
Sonradan sesli okuduğumda entrikalı bir "Arkası Yarın" piyesi ismi hissi bıraksa da başlığı değiştirmedim. Paylaşmaya çalışacağım düşüncelere dair ne varsa zihnimde, bu başlık özetliyor. En azından puslu bir atmosfer yaratıyor.
Köprüden Önce11 Ekim 2007
İstanbul üzerine kurulmuş bir hayal hatırlamıyorum. Kapsamlı ve sistemli bir hayal, bir ütopya, yokluğundan bahsettiğim. Bu şehir ki kendi de bir hayal, hiçbir ütopya doğurmamış. Şehri, işleyişini, hatta yayıldığı coğrafyayı da şekillendirecek bir ütopya. 3. Köprü tartışmalarıyla ilgili topladığım yazıları okurken aklıma geldi tüm bunlar. O yazılar arasında bir ütopyanın gölgesini gördüm.
Eski Bir Hikaye: İdeoloji ve Mimarlık29 Ağustos 2007
Kadıköy Halkevi’ndeyim. Bu binanın arka avlusuna bakan ince uzun kütüphanesinde oturmuş kitapları karıştırırken dışarıdan erken genel seçime girecek partilerin propaganda şarkıları geliyor.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız.