Köşe Yazısı

2006 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 49 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Gürhan TümerMimarca Değinmeler 6Gürhan Tümer, 20 Temmuz 2006
İnsanoğlunun tasarladığı, inşa ettiği, kullandığı ilk binanın, bir kültür merkezi, bir çimento fabrikası ya da bir okul olmadığı apaçık.
Erbatur ÇavuşoğluPapalagi, Büyük Ruh ve Kentsel DönüşümErbatur Çavuşoğlu, 13 Temmuz 2006
Akılcılığın ürettiği yaşam alanlarımıza dışarıdan bakınca görülenler böyle tanımlanabiliyor. Ünlü Anarşist Zerzan sonun başlangıcını avcı toplayıcı insanın yerleşik hayata geçmesi olarak belirliyor, mutsuzluğumuzun temelinde, yarattığımız sembolik kültürün olduğunu söylüyor.
Ömer KanıpakUluslararası Olma MotivasyonuÖmer Kanıpak, 6 Temmuz 2006
Türkiye’deki mimarlık üretiminin ve müellif mimarların çeşitli ortamlarda zaman zaman uluslararası meslektaşları ile ve onların ürettikleri ile kıyaslandığını görüyoruz. Çoğu zaman da bu kıyaslamayı mimar adaylarının veya mesleğe yeni adımını atmış genç mimarların farklı ortamlardaki tepkilerinden algılıyoruz.
Korhan Gümüş“Project Muten Istanbul”Korhan Gümüş, 30 Haziran 2006
İşlevini yitirmiş olan endüstriyel alanlar için genellikle “yeniden işlevlendirmeyi tanımlayacak” kamusal öznenin inşa edilmesi gerekiyor. Çünkü bu kamusal alanların mülkiyet sahipleri eski sahipleri. Yani geçmişte kamusal işlevi yerine getirmek için oluşturulmuş bulunan kamu kurumları.
Gürhan TümerMimarca Değinmeler 5Gürhan Tümer, 22 Haziran 2006
Le Corbusier, fikirlerini anlayamayan, onlara karşı çıkan, onları alaşağı etmeye çalışan tutucularla, yaşamı boyunca atışmıştır, tartışmıştır, bu anlamda çok savaşmıştır ama, İsviçre asıllı olduğu için olsa gerek, hiçbir sıcak savaşa katılmamıştır.
Hüseyin YanarTasarım Dünyasının Cinleri Arasında: Daniel’in AşçısıHüseyin Yanar, 15 Haziran 2006
Fredan Murkina bizim büronun sokağına yakın, meydanın yanından geçen ana caddenin üzerindeki küçük kafeteryanın ya da diyelim küçük ayak üstü uğrak yerinin, lokantanın adı. İçinde biri dört, diğeri ikişer sandalyeli dört masa, seramik döşemeleri üzerindeki dört küçük halı, masaların yanında sıradan metal bir elbise askısı, girişin biraz ilerisinde sağda, bulvar gazetelerinin kat kat dizildiği gazetelik, hemen yanında dondurma bankosu, Frederik Caddesi’ne bakan mütevazi bir vitrin, ön ve yan kenarı yukarıdan dönen 15 santimetrelik eskimeye yüz tutmuş hardalımsı fırfırlı perdeler ile girişin üzerinde açıkta florasan ışık bantı yer alıyor.
Figen GülSidney Mimarlığı ÜzerineFigen Gül, 8 Haziran 2006
‘Dünyanın öbür ucundaki’ bu şehir pek çok bakımdan İstanbul’a benziyor aslında. Örneğin, su ile içiçe olması, (kısa tarihine rağmen) eski binaların varlığı, sürekli artan nüfusu ve kozmopolit yaşam biçimi ile tanıdık geliyor.
Mahmut Şenol“Meraklı Boğalar, Kasaplık Koyunlar”Mahmut Şenol, 1 Haziran 2006
“Yazıya daima kısa bir girişle başlamalı!” Cumhuriyet’teki ilk günlerimde, böyle öğrettiler. Hangi kısa cümleyle başlasam, diye benim kaç zamandır, gözlerinden hüzün akan acûzeler gibi çevresinde oyalandığım bu yazı...
Gürhan TümerMimarca Değinmeler 4Gürhan Tümer, 25 Mayıs 2006
Balinalar tuhaf yaratıklardır. Bu hayvanlar, balıklar gibi hep denizdedirler ama, balık değildirler. Balıklardan farklı olarak, suda nefes alamazlar, havaya gereksinim duyarlar. Sonra, bu hayvanların kimilerinin boyu 30 metreye, ağırlığı 150 tona yaklaşabilir.
Arman AkdoğanOnlar ya da Bizler 01Arman Akdoğan, 19 Mayıs 2006
Hiç düşündünüz mü? 15 yıl sonra, Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne adımını attığı, batıya açılan bütün sınırlarının kaybolduğu ve mesleğini icra eden her ferdin özgürce Avrupa Birliği’nin hangi ülkesinde isterse çalışmaya başlayacağı bir ortamda Türkiye’de mimarlığın meslek olarak nasıl bir dönüşüme uğrayacağını?
Murat Cemal YalçıntanÇizgi, Demokrasi ve PlanMurat Cemal Yalçıntan, 11 Mayıs 2006
Son birkaç aydır mimar ve şehir plancılarının yetki alanlarına ilişkin tartışmanın şiddeti sürekli artıyor! Sürecin kısa özetini yapmak gerekirse, şehircilik/planlama disiplinlerini ülkemizde ve dünyada geliştirenler büyük bir çoğunlukla mimarlar olmuşlardır.
Orhan EsenKudüs, İstanbul: İktidar, Mimarlık, Mekan-Kırım ve Kamusalın ErozyonuOrhan Esen, 5 Mayıs 2006
Pelin Tan’ın Eyal Weizmann ve Rafi Segal ile yaptığı söyleşide mimarlık, mekanı kontrol ve düzenleme işinin know-how'unu üreten disiplin sıfatı ile kritik bir sorgulamaya tabi tutuluyor.
Gürhan TümerMimarca Değinmeler 3Gürhan Tümer, 27 Nisan 2006
Ayşe Şentürer’in, “Mimarlıkta , Estetikte, Tasarımda, Eğitimde, Eleştirel Yaklaşım” adlı kitabından öğrendim: “1994-1995 güz yarıyılında, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık bölümü’nün bazı Mimari Proje stüdyolarında” bir alan araştırması yapılmış.
Gül KöksalTersanelerde Olası Ters HallerGül Köksal, 20 Nisan 2006
1982’de ICOMOS tarafından oluşturulan “Uluslararası Anıtlar ve Sitler Günü”, her yıl 18 Nisan’da dünyadaki miras çeşitliliğini vurgulamak amacıyla kutlanmaktadır. 18 Nisan’ın sadece ulusal mirasın kutlanması değil, aynı zamanda dünyada mirasın önemsenmesi ve korunması yönünde dayanışma içinde bir kutlama günü olması hedeftir.
Aydın PolatkanFieraAydın Polatkan, 14 Nisan 2006
Bu köşe yazısının ayaküstü bir sohbet sırasında gündeme geldiğini itiraf etmem gerekiyor. Konuyu Milano Tasarım Haftası’na ait kişisel izlenimlerimin oluşturacağını Arkitera sorumlularına bildirdiğimde bir itiraz beklediğimi de eklemem gerekiyor.
Haydar Karabeyİstanbul: Dönüşü Olmayan DönüşümHaydar Karabey, 6 Nisan 2006
Birkaç telefon görüşmesinden sonra, benden bir toplu konut işi için teklif isteyen hallice bir inşaat şirketinin bekleme odasındayım.
Gürhan TümerMimarca Değinmeler 2Gürhan Tümer, 30 Mart 2006
Ünlü tarihçi Prof.Dr. Kemal H. Karpat, ABD’de, Wisconsin Üniversitesi’nde düzenlenen, “The Ottoman State and its Place in the World History” başlıklı konferansı protesto eden Türk öğrencilerin ve onları temsil eden, Marksist eğilimli Türk Öğrenci Birliği’nin, bu konferansı düzenleyenleri, bu arada, elbette ki, Karpat’ı da, “mühendis, doktor ya da devrimci olmak yerine, ancak bir ‘tarih profesörü’” olabilmekle suçladıklarını söyler.
Hüseyin YanarALA’nın Hikayesi: Yerellikten Global Okyanusa YolculukHüseyin Yanar, 23 Mart 2006
Fin dilinde, Türk dilinde olduğu gibi aynı anlama gelen, benzer formda yazılan bir sürü kelime vardır. Buna karşın, bir sürü de aynı biçimde yazılan ama farklı anlamlara gelen kelimeler ile karşılaşılır. Örneğin patikka bizdeki patika kelimesiyle benzer anlamda kullanılır.
Alper Gökhan ErdemMimarlığın Gelişiminde Meslek Organlarının Rolü Ne Olmalıdır? RIBA ÖrneğiAlper Gökhan Erdem, 16 Mart 2006
Başlığı yaratan soruya geçmeden önce dilerseniz konuya daha basit ve bildik bir perspektifken bakmaya çalışalım. Kendi yaşantımızdan. Hangimiz sosyal hayata yeterince karışmadan kendimizi bulunduğumuz topluma ait hissedebiliriz?
Zühre Sözeri"Antakya üzerine bir roman yazılsaydı..."Zühre Sözeri, 9 Mart 2006
İstanbul'u merkez almayan projelerde üretim yapma şansım ilk 2003 yılında Erzincan Kemaliye'deki çalışma oldu. Daha önce yaşamın dayattığı şartlardan mıdır bilmem, öğrencilik dönemi ve sonrasında İstanbul dışında benzer bir çalışma içinde olmamıştım.
Toplam 49 köşe yazısı 3 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız