Köşe Yazısı

2010 Yılı Köşe Yazıları

Toplam 40 köşe yazısı 2 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Arif AtılganGecekondular, Varoşlar, SitelerArif Atılgan, 3 Haziran 2010
1950'li yıllarda başlamış olan kırsal kesimlerden kentlere göç ile birlikte, kentlerin çeperlerinde tenekelerden yapılan derme çatma barınaklar görülmeye başlanmıştı. Kırdan kente göç etmiş olan, genç ama düşük ekonomik durumdaki bu insanların yaşadığı barakalar, bir gecede konduruluverdiği için, onlara gecekondu adı verilmişti.
Gökhan AvcıoğluDeveloperlar Aslında Mimar mıdır?Gökhan Avcıoğlu, 17 Mayıs 2010
Daha doğrusu mimardan developer olur mu? Ben, günümüz developerlarının bir tür mimar olduğuna inanıyorum. Hani mimar imar eden demek ya, iş imar etmekse alın işte, imar eden developer.
Hüseyin YanarModernizmin Türbesinde: Kasımpaşalı JuhaniHüseyin Yanar, 7 Mayıs 2010
İstanbul sokakları... Bundan yaklaşık 25 yıl önce... Adamın biri, elinde eskiz kalemi, heyecanla, Eyüp civarında gördüğü mezar taşlarını çiziyor.
Ebru ErsözOfis Binalarındaki Gizli MaliyetlerEbru Ersöz, 29 Nisan 2010
Ofis binalarıyla ilgili değerlendirme yaparken hep birim kira rakamları üzerinden konuşuluyor. Bu rakamlar binaların kıyaslamasında çok önemli, ancak bilinçli bir kullanıcı için kira rakamı tek başına bir anlam ifade etmiyor.
Gürhan TümerÖnce ve Sonra Kent VardıGürhan Tümer, 22 Nisan 2010
İlk şiirim bir 23 Nisan şiiriydi. Çocuk Dostu adlı bir dergide yayınlanmıştı. İlkokul öğrencisiydim. Yıl 1950'li yıllardan biriydi. İlk romanımı, Kent'i ise, ondan yaklaşık çeyrek yüzyıl sonra yazdım. Mimar olmuştum. Yıl 1974'dü.
Haydar KarabeyMimarlık'ta TecavüzHaydar Karabey, 16 Nisan 2010
TECAVÜZ: 1. Saldırı. 2. Namusuna saldırma, sarkıntılık. 3. Başkasının hakkına el uzatma. 4. Aşma, ötesine geçme.(TDK. SÖZLÜK)Şöyle denebilir, "Bu başlık pek ağır!" Veya, "Haklısınız ama söyleminiz maksadınızı aşmış..."
Simla Sunay ÖzdemirGecekondudan ‘Yeni Zengin-Kondu'yaSimla Sunay Özdemir, 8 Nisan 2010
Zorlu Holding tarafından satın alınan Zincirlikuyu'daki Karayolları arazisinin komşusu 30-40 gecekondunun bulunduğu Yasemin Sokak keşke bir "Gecekondu Müzesi" olsaydı. Masumiyet Müzesi olan bir kentte neden olmasın?
Orhan AyyüceSakin Olun ArkadaşlarOrhan Ayyüce, 1 Nisan 2010
Son dönemlerde yaptığım çalışmalarda mimarinin geçirmekte olduğu dönüşümleri konuşuyorum, yazıyorum. Bazıları yaşananlara yol kavşağı, çağ atlama benzetmesi yaparken, başkaları ekonomik kriz aşılır aşılmaz işlerin normale döneceği fikrindeler. Mimaride jenerasyonal bir değişim gerçekleşiyor. En hararetli tartışmalar mimarinin görsel kalesi "formalizm" üzerine.
Gürhan TümerMimar Olmayan MimarlarGürhan Tümer, 25 Mart 2010
Aristotelesler, Leonardolar, Abdülhamidler, vb. Kimi insanların yetenekleri ve ilgi alanları sınırlıdır. Bunlar, dünyaya dar bir açıdan bakarlar, yalnızca tek bir konuya, tek bir alana odaklanırlar ve başka şeylerle pek fazla ilgilenmezler.
Kaya Arıkoğlu"Kentlerin Yaşam ve Ölümleri"Kaya Arıkoğlu, 18 Mart 2010
Jane Jacobs "Life and Death of Great American Cities" (Amerikan Kentlerinin Yaşamları ve Ölümleri) kitabını 1961'de yayınladı. Jacobs o devrin kent planlama ve kentsel dönüşüm teorilerini eleştirirken, rasyonel görünen planlama kararlarının, kentlere yarardan çok zarar verdiğini vurguluyordu. Kitap, 60'lı yılların sonunda ABD mimari öğreniminin ayrılmaz bir parçası oldu.
Hüseyin YanarMimarlık Bir Oyundur: Brighton Gazileri ÜzerineHüseyin Yanar, 11 Mart 2010
Gugenheim Müzesi yeni bitmişti. Pırıl pırıldı. Hep o Akdeniz güneşinin altında, her an değişen tonlarıyla, sereserpe uzanmıştı suyun yanına. Başka bir gezegenden gelmiş, aniden oraya konmuş gibiydi. O umursamazca savrulan çizgileri ile suyun kenarında sanki rıhtımın yanında yükselen dalgaların projesiydi.
Mahmut ŞenolGlobal MarangozhaneMahmut Şenol, 4 Mart 2010

Yakında, hepimiz birer marangoz olacağız... Marangozluk, çok eskiden kalan bir anı gibi belleklerden yavaşça silinecek ama biz marangoz olacağız.

Zühre SözeriUzlaşmanın Haysiyetsizleştiği Nokta Zühre Sözeri, 1 Mart 2010
Yaklaşık iki yıl önce gazeteleri karıştırırken, bir köşe yazısı ilgimi çekmişti. Aslında bu yazının yayınlanmasından kısa bir süre önce, benim de "mudahil" olduğum bir oda seçimi yaşanmıştı.
E. Yılmazgil - P. KusterBoşlukE. Yılmazgil - P. Kuster, 18 Şubat 2010
George Perec, "Yararsız Bir Uzama Dair" adlı metninde düşünsel bir deneme yapar. Tamamıyla yararsız, boş bir uzam tasarlamaya çalışır. Hiçbir şeye hizmet etmeyen, hiçbir şeye gönderme yapmayan, sadece işlevi olmayan bir mekan.
Deniz DokgözAdalet ve MimarlıkDeniz Dokgöz, 11 Şubat 2010
Mimari eleştiri anlamında bir yazıya başlarken başlık bulmanın sanırım en kolay yolu başlıktaki esas özneye "ve mimarlık" ifadesini eklemek. Evet kolaya kaçıyorum ve yazının başlığını "Adalet ve Mimarlık" koyuyorum. Salt başlık okunduğunda yazının içeriği hakkında okuyucuda farklı çağrışımlar yaratması kuvvetli bir olasılık.
Burak AsiliskenderMandalina Kokusu...Burak Asiliskender, 5 Şubat 2010
Eskizimden şöyle bir uzaklaşıp, çizgilerin içine daldım, az önce... Bir yudum içime çektim, dolanıverdim etrafında, bakındım, arandım... Az önce çekilip filtrelenmiş, sıcak ve yumuşak kahvemin arka planına gizlenmiş, o meyvemsi tat gibi, çizgilere emanet ettiğim mandalina kokusunu içime çektim.
Haydar Karabeyİstanbul'da Farklı Bir "Yaşam Kavgası"Haydar Karabey, 28 Ocak 2010

İstanbul bu aralar pek moda! Gün geçmiyor ki uluslararası medyada, tasarım, moda, ekonomi, politika, magazin konusu farketmeksizin kentimizle ilgili övücü bir haber çıkmasın. "Küresel Metropol İstanbul" diye toplantılar yapılıyor.

Simla Sunay Özdemirİstanbul, Özgürlük ŞehriSimla Sunay Özdemir, 21 Ocak 2010

Yazımın başında açlık grevine başlayan Tekel işçilerine selam gönderiyorum. "Ölmek var dönmek yok!" diyerek son zamanlardaki en onurlu mücadeleyi verdikleri için... Onlar ki 5 Ocak günü İstanbul'da Boğaz Köprüsü'nün korkuluklarına kendilerini zincirlemişlerdi...

Gürhan TümerCalvino’nun "Görünmez", Yazıcıoğlu’nun "Acayip" KentleriGürhan Tümer, 14 Ocak 2010
Gecekondulardan gökdelenlere, müzelerden hastanelere, konser salonlarından alışveriş merkezlerine, camilerden katedrallere, hapishanelerden saraylara uzanan, birbirinden çok farklı, çok değişik yapıları...
Alper Gökhan ErdemMimarlık Dünyasında Kadın Olmak…Alper Gökhan Erdem, 7 Ocak 2010
Bu konuyu irdelemek karşı cinse düşmemeli diye düşünenler vardır belki aranızda. Fakat çoğu zaman sorunları dışarıdan gözlemleyebilenler, içinde boğuşanlardan daha kolay anlatırlar gerçekleri. O yüzden bana bir şans vermenizi rica ediyorum.
Toplam 40 köşe yazısı 2 sayfada yayınlanmıştır.
Bu sayfada 21. yazıdan 40. yazıya kadar olanlar gösterilmektedir.
Köşe Yazısı Arşivi
Dönem içindeki köşe yazarlarının listesi aşağıdadır. Yazısını okumak istediğiniz yazarı listeden seçiniz. Bütün yazarların listesini görmek için buraya tıklayınız