Yarışma Projeleri

Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması

Tarih: Ağustos 2006
1. Ödül

Kazananlar: Elif Çelik, Ceren Hancıoğlu, Ceyda Özbilen, İlker Aksoy, Esra Doğan, İpek Yürekli, Deniz Aslan, Arda İnceoğlu

Balıkesir’in yeni kentsel odağı olacak olan Çamlık Tepesi coğrafi özelliklerinden dolayı kentin nefes almasını sağlayan, kentlinin kültürel etkileşim ve rekreasyonel açısından da yeni bir bilinçle kullanacağı bir çekim alanı olarak tasarlanmıştır.

Kent içinde yeni yaratılacak olan kent içi yeşil kuşakları ve iç bahçeleri ile kente yeniden kazandırılacak olan yeşil omurga özellikle yeniden yeşil alan olarak değerlendirilecek olan kuzey yamaçlarının katılımı ile kişi başına düşen yeşil alan oranını yükseltecek ve kentsel kullanım kalitesini arttıracaktır.

Çamlık Tepesi’nin zirvesini oluşturan Atatürk anıtı platosu bir tür panayır çayırı olarak alanın en hakim ve en serbest kullanımlı parçasıdır.

Çamlık Tepesi yamaçları ile birlikte kavramsal bir organizma olarak yeniden değerlendirilmiş, özellikle mevcut yeşil dokudan hareketle oluşturulan yeşil bölgeler gerek doku, gerek renk, gerekse boyut olarak tepeye yeni bir ölçek kazandırmışlardır. Özellikle bölge geçişlerinde yaşanacak olan örtüşmeler tüm mevsimlere dağılan zengin bir yaşantı ve doğa deneyimi sunacaktır. Bu alanların arasında kalan “Tarımsal Teras”, kullanılabilir yeşil kavramına önemli bir katkıdır. Permakültür öngörüsü bu alanların kullanım senaryosunun ana motivasyonudur.

Kentsel gelişme bölgeleri birer alt merkez olarak da tarif edilmektedir. Tüm bu kentsel çatkıyı çevre yollarına bağlayan ana arterler, öneri “Etkinlikler Omurgasına” da servis vermektedir. Kolay ulaşmayı sağlayan, sevilerek kullanılan bu orman içi yolları özellikle üretilen peyzaj değerleri açısından da önemlidir. Trafik yolu dışında ele alınan ve tüm alanın özellikle yürüyerek, bisikletle ya da elektrikli araçlarla kullanılmasını sağlayan kılcal yol sistemleri farklı zorluk ve rekreasyonel değerlere sahiptirler. Bu yollar gezinti - keşif, sert eğimli özellikle spora yönelik ve duraksamalı parkurlardan oluşmaktadır. Özellikle bu yolların kesişimleri servis odakları ile desteklenmektedir.

En önemli lekelerden biri “Etkinlikler Omurgası” dır. Bu alan kentten tepeye doğru yönelen içinde rüzgarı, doğru güneşlenmeyi - yönlenmeyi, yeterli miktarda gölgeyi barındıran ve en önemlisi tüm bakılara hakim platformları ile ortak sosyal faaliyetler için uygun bir kentsel alandır. Bu alan donatıları ile kentin yoğun yaşayan en önemli çekim merkezi niteliğindedir. Özellikle kültürel (müze, kütüphane), sportif (kapalı açık tesisler, yüzme, basketbol, tenis vs), sosyalleşme (Pazar yeri, lokantalar, amfi ve bakı platformu), sanatsal (sergi salonları, yerel sanatlar satış üniteleri, atölyeler) faaliyetlere imkan yaratan yapıları bir kentsel örüntü ve yeni bir kentsel kullanıma olanak tanımaktadır.Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Balıkesir Çamlık Kentsel ve Mimari Tasarım Ulusal Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.