Yarışma Projeleri

Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
1. Mansiyon


Kazananlar: Sevince Bayrak, Oral Göktaş

Çarpışmalar
"Gerçek bir şehirde yürürken, insanların arasından sıyrılırsın, farklı insanlarla karşılaşırsın ...bu şehrin dev meydanlarında, parklarında hiç kimse sana dokunmaz, ve biz bu hissi o kadar özleriz ki bazen yolda birbirimize çarparız, sırf birşeyler hissetmek için."

Dönüşün Ey Ahali
Kentsel dönüşüm projeleri, kent içindeki sorunlu alanları rehabilite ederken, "kamu yararına" yapılmalarına rağmen o alandaki insan topluluklarının sürece etkisini (ya da sürecin onlara etkisini ) göz önünde bulundurmuyor. Yaratılan yeni mekanlar ve kentin merkezinden uzaklaştırılan mevcut insanlar,kentteki kutuplaşmanın artmasına sebep olurken, kamusal olduğu sanılan yeni mekan ise sadece belirli bir kesime ait oluyor. .Suç ve çöküntü alanı sanıldığı gibi "temizlenmiyor", yalnızca şehrin daha kıyıda köşede kalmış kısımlarına sevk edilerek yer değiştiriyor.. Sorunun kaynağının insan olduğunu göz önünde bulundurursak, insanı dönüştüremeyen kentsel dönüşüm projelerinin amacına ulaşmadığını görebiliriz. Halbuki Massey’in deyişiyle "mekan farklılaştırır". Öyleyse bu yeni mekanın mevcut kullanıcıyı da dönüştürmesine neden izin vermiyoruz?.."dönüşün ey ahali" diyerek bu dönüşümün olamayacağı açık. Önerdiğimiz şema, kentsel dönüşüm sürecinde kamusal iradeyi, yani mevcut kullanıcının insiyatifini göz önünde bulunduruyor. Belediyenin planlarını ve hedeflerini yok saymadığı gibi, Kızyakup mahallesinin mevcut insan dokusunu da yok saymıyor. Çünkü Aristoteles'in dediği gibi; kent farklı insanların birarada yaşadığı yerdir, birbiriyle aynı insanların yaşadığı bir yer kent olamaz. Dönüştürme süresince Kızyakup'un ve Bursa'nın hem fiziksel olarak hem de insan toplulukları açısından birbiriyle çarptıkları arayüz oluşturulabilir, böylece bu mevcut farklılaşmayı bir kent dinamiği haline dönüştürebiliriz. Bu çarpışmadan ortaya çıkan enerjinin kenti dönüştüreceğini öngörüyoruz. Bu sürecin karar vericileri, mimarlar, yerel yönetimler olduğu kadar hem Bursa'nın hem de alt ölçekte Kızyakup’un kullanıcıları olmalı. Çünkü mevcut kullanıcıyı dışlayan çözümler, yaratılan yeni kamusal mekanın da işlerliğini yitirmesine sebep olmasa da kentin herhangi bir başka noktasında yeni bir suç alanının oluşması anlamına gelebilir. Ancak kamusal iradenin süreci şekillendirmesine izin verirsek, önerilen çözümler daha samimi, yapıcı ve kalıcı olabilir.

Çamaşır Suyu Etkisi
Kentsel dönüşüm tek seferde, tepeden inerek gerçekleştiğinde "çamaşır suyu" etkisine sebep olur. Şöyle ki, ıslah edilmek istenen alan temizlenirken, o alanın kente kattığı değerler (renkler) de silinir. Önerdiğimiz şema, küçük ölçekli tasarımlarla, Kızyakup'ta ki mevcut eksiklikleri karşılayacak programların mahalle dokusu arasına yerleştirilmesi ile başlar. Böylece suça itilmedeki başlıca unsur olan iletisim ve etkilesim sorunu çözülebilir.Aynı zamanda merkezde önerdiğimiz büyük ölçekteki rekreasyon ve kültür alanı ile Bursa'nın ihtiyacı olan programlar karşılanabilir, böylece kentlinin buraya gelmesi sağlanır. Böylece iki ölçekte de farklı kullanıcı tipleri düşünülürken, şu anda problem olan mevcut farklılığın, kutuplaşmaya dönüşüp radikal bir kopuşa neden olması yerine, avantaja dönüşmesi sağlanabilir.

Bursa...?
Tarihi Hanlar Bölgesi'nin mekan organizasyonundaki başarının nedenleri nelerdir? Neden yeni tasarlanan kamusal alanlar, onlar kadar başarılı olamazlar? Kentsel dönüşüm sürecinde hedeflenen ve örnek alınan kent hangisidir? Dev caddeler, nefes al(dır)mayan çok katlı alışveriş merkezleri...Tarihin güncele katkısı yanı başımızda duran tescilli yapılardan bir adım öteye gidebilir mi? Gidemeyecekse, şu tanım mıdır kentleri bekleyen? ""gerçek bir şehirde yürürken, insanların arasından sıyrılırsın, farklı insanlarla karşılaşırsın, değişirsin...bu şehrin dev meydanlarında ve parklarında hiçkimse sana dokunmaz, ve biz bu hissi o kadar özleriz ki yolda birbirimize çarparız, sırf birşeyler hissetmek için."...Kentleri gerçek kılan, birarada yaşayan insanların birbirleriyle çarpışmalarıdır. Bu yüzdendir ki Tarihi Hanlar bölgesi,onca yaşına rağmen, hala her gün binlerce insanın içinden aktığı , Bursa'nın yaşayan çehresi. Peki bu durum “nostaljik “olmadan nasıl güncel, çağdaş bir tasarıma dönüştürülebilir? Önerdiğimiz mekan organizasyonu, dar sokak dokusu ve alt ve üst kotun birbirine bağlandığı avlular ve bu dokunun içinde konumlanmış farklı işlevli mekanlardan oluşur.

Kamusal İradenin Sürece Alternatif Etkileri
Kamusal irade, Bursalılar ve Kızyakupluların buluşmaları sonucu devreye girecektir. Altyapısız ve mekan kalitesi düşük konutlarını satıp gitmek isteyenler kentsel dönüşüm sürecinin oyuncuları olarak sürecin nasıl gelişeceğini tayin edebilirler. Aynı zamanda Bursa için kent ölçeğinde bir rekreasyon alanı olacak olan yeni mekanlar, bu toplumsal karşılaşmaya ev sahipliği yapacak. Dönüşüm, yaşadıkları yerden onları çıkarmak suretiyle değil de onların da katılımıyla olursa, bir süre sonra zaten altyapısız ve mekan kalitesi düşük konutlarda yaşayanlar yeni konut alanlarına taşınacaktır. Aksi takdirde de merkezden dışarıya yayılan bir şemaya sahip olan önerimiz,ilk aşamada bile işlevini yerine getirebilir, çünkü zaten amacımız, bitmiş katı sınırları olan bir kentsel tasarım değil, kamusal iradenin şekillendirmesine açık, sınırlarının zamanla belirleneceği bir öneri getirmek.

Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.