Yarışma Projeleri

Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
5. Mansiyon


Kazananlar:Ö. Esra Kahveci, Burcu Serdar Köknar, Ceren Balkır Övünç, İsmet Güngör, Ebru Erbaş

Proje alanının kent içerisindeki konumu gerek kuzeye doğru yeni gelişen iş merkezi, gerek hanlar bölgesi, gerekse tarihi yaya aksı ile kurduğu ilişki açısından değerlendirilerek, kentin ‘kent parkı’ndan beklentileri ile birlikte projenin genel yaklaşımını şekillendirmiştir. Doğal ve yapay çevrenin iç içe geçişimi ve her tür rekreasyon alanlarının bu geçişim içerisinde buluşması önemsenmiştir. Kent ve doğa kavramlarının tekrar yorumlanması yapay ve doğal tüm ortamların benzer şekilde bir araya gelmesini düşündürmüş; hem bitkiler ve yeşil yüzeyler gibi doğal hem binalar, avlular gibi yapay bileşenler ‘peyzaj’ın oluşumunu sağlamıştır.

Kent Parkı ve Kentli
Kent yaşamının gündelik hayatla ilişkilenme biçimi parkın programlanmasında en önemli etken olmuştur.‘Kent parkı’ içerikleri tüm kent düşünülerek, gündelik hayata kolay eklemlenebilecek hibrit kullanımlardan oluşmaktadır. Parkın her noktasında kentsel işlevler düşünülerek dinamik bir ortam/ortamlar tanımlanmaya çalışılmıştır. Tüm yaşlardaki kentli için yoğun kulanımlı kentsel fonksiyonlar, rekreatif alanlar, meditatif ortamlar düşünülmüştür.

Yeni İş Merkezi / Rekreasyon
Kentin kuzeye doğru gelişen yeni iş merkezinin, metro hattının da uzatılması ile doğuya doğru açılacağı düşünülebilir. Bu durumda, proje alanının kuzeyinin rekreasyonel ve spor ağırlıklı fonksiyonlarla donatılması yeni merkezin hava alacağı kentsel bir mekan oluşturacaktır. Metronun varlığı ve iş merkezinden araçla kolay ulaşılabilirlik rekreasyon alanlarının, özellikle kısa süreli kullanımlar için konumlanması için kriter olmuştur. Otoparkların konumlanmasında da bu kullanım düşünülmüştür.

Tarihi Kent Merkezi / Çok Amaçlı Boşluklar İlişkisi
Bursa’nın tarihi kent merkezi ve çevresindeki çok amaçlı yeşil alan/boşluk eksikliği proje alanının bu açığı giderebilecek konumda olduğunu göstermektedir. Şehir içi yoğun ağaç dokuları ve üzerinde günün değişik saatlerinde farklı aktivitelerin yer alabileceği çim alanların kent dışına çıkma zorunluluğu olmadan kent hayatına önemli bir katkısı olacağı düşünülmüştür. Kent içerisindeki özellikle hanlar bölgesinde alışılagelmiş dış mekan kullanım biçimleri, boşlukların biçimlenmesinde önemli rol oynamıştır.

Eşiklerin Aşılması
Gökdere ve anayolların oluşturduğu yapay/doğal eşik arazinin bu yöndeki yaya ulaşımını etkilemektedir. Bu eşiği geçen bir yaya köprüsü ve proje alanı içindeki yeşil dokunun uzatılması ile bu engelin aşılması amaçlanmıştır.

Araçla Ulaşım Kolaylığı
Şehir içi ve şehirlerarası ana yollara kolay bağlanabilir bir konumda bulunması, hem kent halkı hem de turistler için araçla kolay ulaşabilmesini sağlamaktadır. 3 noktadan proje alanının içine girmesi sağlanan araç trafiği, açık ve kapalı otoparklara bağlanarak, günün her vakti, kısa veya uzun süreli olarak alanın bütün şehir tarafından rahatlıkla kullanılmasına olanak tanıyacaktır.

Yaya Ulaşımı Kolaylığı
Proje alanına yaya ulaşımı, özellikle tarihi kent merkezinden rahatlıkla sağlanabilmektedir. Tarihi yaya aksı, yapılmakta olan metro çıkışları, yıldırım mahallesi ve sabit pazar yeri de yaya olarak kolay ulaşılabilir uzaklıklardadır. Alanın mevcut yaya ulaşımına daha açık olan kısımlarına, etaplamada öncelik tanınmıştır.

Tasarım Kararları
Kent ve kentli ile alanın ve programın kurduğu kritik ilişkiler ile beklenen içerikleri taşıyabilecek ortamları, hibrit yüzeyler/mekanlar oluşturmuştur. Varolan topoğrafya yapılanma koşulları da gözönünde bulundurularak karşılayacağı durumlara göre olduğu gibi ya da yorumlanarak kullanmıştır. Kapalı ve açık alanlar işlevleri çok amaçlı olacak şekilde iç içe geçişik olarak sağlamaktadır.

Çeper yüzey
Sürdürülen bu topoğrafya uzantısı, gündelik hayatın parkın içerisine kesintisiz olarak geçişimini sağlamaktadır. Parkın herhangi bir kapısı veya duvarları bulunmaz bu işlevleri çeper yüzey sağlamaktadır, bunun için yoğun yaya akışının olacağı düşünülen arakesitlerdeki donanımlar sağlanmıştır. Arakesiti oluşturan bu yüzeyde duraklanarak gerçekleştirilecek az yoğunluklu işlevler de düşünülmüştür.

Kabuklar
Kabukları tüm kullanımlar için çok amaçlı yüzeyler oluşturmaktadır. Mevcut tescilli binaların konumuna göre ve topoğrafyanın tekrar yorumlanması ile biçimlenen yüzeylerin kendi içlerinde belli kullanım grupları da mevcuttur ancak her kabuk ulaşımı da içerisinde barındıran dinamik çok amaçlı bir yüzeydir.

Yarıklar
Çok yoğun kullanımların yanında gündelik hayatın içerisinde duraklama anlarını sağlayacak meditatif mikroçevreler yaratır. Korular ve organik malzemeler de bu ortamın gelişmesine olanak sağlar. Bu yarıklar aynı zamanda parkın aydnlatma strüktürünü de oluşturur. Güvenlik nedeniyle yarıların geceleri binalar ve avlular ile birlikte kapanacağı düşünülmüştür.

Avlular
Bursa’nın geleneksel yarı açık alan kullanım biçimini yorumlayarak sürdüren avlular, aynı zamanda yeni yoğun kullanımlar ile desteklenmiş ve çevresindeki binalar ile ilişkilendirilmiştir. Avlu kullanımını tamamlayan gölge yapacak yüksek boylu, çabuk gelişen ağaç türleri ile tamamlanmıştır.

Binalar
Yoğun kentsel kullanımları üstlenecek ve parkın yirmidört saat kullanımını sağlayan, bilgi aktarımı sağlayan işlevler üstlenen ortamlar. Özellikle çeper yüzeyden direk ulaşımları düşünülmüş, ancak avlular ve kabuklarla ilişkilendirilmişlerdir. Sürekli kullanımı desteklemek üzere, tarihi kent merkezi ile ilişkisi nedeniyle de turistik beklentileri karşılayan otel binası da yapay topografya üzerinde biçimlenen yapılardan biridir.

Korular
Doğal malzeme olarak ele alınan korular farklı oramları birleştiren yoğun ağaçlıklardır. Ayrıca bu korular kentsel yüzeylerin üzerinde devam ederek hem akıcılığı sağlayacak hem de kent içi yeşil dokunun geliştirlmesinde önemli katkılar sağlayacaktır.

Dokular
Hem yapay hem doğal dokuları özellikle çoğaltarak yüzeylerin kaplanması düşünülmüştür. Eski yerleşimin izleri gibi yapay dokuların yanısıra, bitkiler, yaprak döküntüleri gibi doğal dokular da kullanılmıştır. Özellikle yaprak döküntüleri ve bitkilerin zamanı gösterimleri de önemsenmiştir.

Yollar / Otoparklar
Park içerisinden geçen geçen yol hem birleştirici hem de ayırıcıdır. Bu yol etrafında gelişen otoparklar, kısa süreli gün içi kullanımları için, binalar ve avlularla ilişkilenen kapalı otoparklar ise uzun süreli kullanımlar için düşünülmüştür.

Etaplama
Bölgeleme etaplama bölgelerini belirleme kriterleri olarak, yaya olarak kolay ulaşılabilirlik mevcut durumda kent ile en çok ilişkilenen arakesite sahiplik daha fazla kamulaştırılmış olmalı. 1.bölgedeki fonksiyonlar yoğun kentsel kullanımlar, sergi, medyatek, alışveriş, yeme-içme, kafe-bar, sinemalardan oluşuyor. 2.bölgede daha az yoğun kentsel kullanımlar, rekreasyon, spor, dinlenme alanları bulunuyor; süreç 1.bölge daha uzun yapım gerektirir. 2.bölge kısa yapım süreci gerektirir, ayırma park içersinden geçen hem birleştirici hem ayırıcı yol şeklinde düşünülmüştür.

Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.