Yarışma Projeleri

Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması

Tarih: Haziran 2006
3. Ödül

Kazananlar: Zeki Şerifoğlu, Kaan Kılıç

Kent parkı olarak planlanması istenen alan kentin merkezine çok yakın olup, Tarihi Bölgeleri kat eden mevcut yaya aksına güneyden ve batıdan yakın ilişkiler bulunmakta, kuzeydoğuda ise metro hattının gectiği Kemal Bengi caddesi ile sınırlıdır batıda eski kent dokusu ve eğitim binası, güneydoğuda ise Gökdere ile ilişkidedir. Kentin bu kadar önem arz eden noktalarıyla ilişkili bu proje alanına kent parkı yapılması istendiğinde, öncelikle bu alana kolaylıkla her noktadan yaya olarak ulaşılabilmesi temel tasarım kriterlerinden birisidir. Bu giriş noktaları giridal bir düzenleme ile ilişkilendirilmiş olup, park alanının küçük cep parklarına ayrılması ilke olarak benimsenmiştir. Bu, Belediye’nin de tasarımcıdan beklediği etaplama ve kamulaştırma beklentisine de cevap verecek niteliktedir. Proje alanının Cumhuriyet Caddesi yönündeki kısmında ise, gerek tescilli yapıların burada bulunması gerekse konut yerleşimlerinin burada yoğunlaşması sebebi ile, toplantı, tören, konser, sinema, sergi salonu gibi kültürel ve sosyal tesisler, müze fonksiyonu verilen eski hamamın önünde düzenlenen bir meydanın etrafında yer alması uygun bulunmuştur. Bu yeni yapı kompleksinin bodrum katında ise Ali Ferruh Yücel caddesinden girişi olan otobüs ve otomobiller için bir garaj planlanmıştır. Spor alanlarının ise meslek lisesinin yanında olması uygun bulunmuştur. Proje alanının doğusundaki mevcut yapılanma ise peyzaj planlaması ile bütünleşecek şekilde yeniden düzenlenmesi prensip olarak benimsenmiştir. Park ve bu yeniden düzenlenmiş yapılanma arasında Gökdere’nin suyu gölet ve şelale oluşturacak biçimde rejime alınmıştır.

Park içi tasarım yaklaşımında, çevre oluşumunun meydana getirdiği boşluk, çevredeki organik oluşuma karşın, kamulaştırma, yapım kolaylığı ve zamanlama dikkate alındığında, ızgara bir sistem üzerinde kurgulanmıştır. Amaç bütünü var eden kent parçalarından kentin oluşması gibi kent parkını da “cep park” larla oluşturmaktır. Ayrıca park alanının topografyasının sağladığı olanaklar da bu bahçelerin faklı kotlarda oluşmasına ve kısmen özelleşmesine de imkan vermiştir. Böylece ezici büyüklükler içinde olmak yerine daha insani boyutlara sahip mekanlarda yeşili yaşama imkanı aranmıştır.

Ali Ferruh, Kemal Bengi ve Cumhuriyet caddeleri araç yolu olup, bu yollar arasında kalan yarışma alanındaki bütün yollar yaya yollarıdır. Planlanan bu yaya yolları ile dış dokudaki yolların buluşması ve yolların sürekliliğinin sağlanması amaçlanmıştır. Böylece park yollarının çevresi ile sıkı bir bağlantıya girmesi istenmiştir. Kent bütünü içinde oluşturulmuş tarihi dokuyu kat eden gezi yoluna biri güney batıdan diğeri güneyden Gökdere’yi iki noktadan geçen yaya yolları ile bağlanmıştır. Böylece oluşturulacak kent parkı konumu ve içeriği ile mevcut gezi yolunun yeni ve önemli parçalarından biri olacaktır.

Gridal sistemin oluşturduğu cep parklarında bölgeye uygun çiçekler, çiçek tarhları, yer örtücüleri ve çimen alanlar yer alır. Bu bölgenin gölgelenmesi amacıyla çınar, meşe vs. ağaçlar önerilmektedir. Yaya yollarının kenarlarında yani cep parklarının sınırlarında ise selvi, kestane ve sedir ağaçlarının yer alması planlanmıştır. Ayrıca bahçelerin bir bölümünde oturup dinlenme, piknik yapma imkanı veren, içinde çeşmesi de bulunan köşeler önerilmiştir.

Tasarım Yaklaşımları
- Parka kolay ve çok noktadan ulaşım, çevre ile entegrasyon ve tarihi yaya aksı ile ilişki kurmak.
- Eski doku ile öneri yapıların kent meydanında buluşması. Meydan-yapı kurgusu .
- Gridal sistemin kullanılması .
. Kamulaştırma, yapım ve zamanlama kolaylığı
. Gridal sistemin oluşturduğu yaya yolları ağı ve mevcut dış dokudaki yolların sürekliliği .
. Gridal sistemin oluşturduğu yaklaşık 50x50 m lik “cep park” lara olanak sağlaması. Bütünü var eden kent parçalarından kentin oluşması gibi kent parkını cep parklarla oluşturmak.
. Mevcut çevredeki organik oluşuma karşın gridal örgü önerilmesi .
- Parkın doğusundaki mevcut yapı alanının niteliğinin artırılması ve parka katkısının güçlendirilmesi.
- Gökdere doğal koridorunun kent parkına entegre edilmesi ve su kaynağından daha fazla faydalanılması.
- Yarışma alnının topografyasından azami faydalanma.Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Bursa, Kızyakup Kent Parkı Kentsel Tasarım ve Mimari Proje Yarışması
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.