Yarışma Projeleri

Avrupa Kamusal Mekan Ödülleri

Tarih: Haziran 2006
Yeni Zgody Meydanı - Bohaterów Getta Meydanı Yeniden Tasarımı

Kazananlar: Piotr Lewicki and Kazimierz Latak

Yer: Krakow, Polonya
Tarih: 2005
Mimar: Piotr Lewicki ve Kazimierz Latak (Biuro Projektow Lewicki Latak)
Yatırımcı: Cracow Kent Yönetimi

Proje Hakkında
Yeni Zgody Meydanı - Bohaterów Getta Meydanı yeniden tasarım projesi, arşivlerdeki filmlerden ve resimlerde görüldüğü ve Yahudi Soykırımı' ndan hayatta kalanlardan dinlendiği kadarı ile Krakow gettosunun tarihi yorumlanışıdır. Resimlere baktığımızda, büyük ve küçük el arabalarını iterek, kutular ve eşyalar taşıyan, ağırlıklar altında ezilmiş insanlar görelebiliyoruz. Genç hatta çocuk denilebilecek yaştaki birsürü insan kaldırım boyunca dizilmiş, kafalarının üstünde tabureler taşıyorlar. Bir kız, elinde bir sandalye var ve sandalyenin bacakları arasına bohçasını koymuş Pilsudski Köprüsü’nden Podgorze Bölgesi' ne gidiyor. 

1943’te gettonun Naziler tarafından tasfiye edilmesi sonrası, Zgody Meydanı, sahiplerinin yokluğunun anlamlı ifadesi olan eşyaları ile doluydu. Meydandaki eczacılardan biri olan Tadeusz Pankiewicz, “Zgody Meydanı, oradan oraya kaç kez taşınmış olduğu bilinmeyen, terk edilmiş sayısız dolap, büfe ve diğer eşyalar ile dolu.” diye tanımlıyor Yeni Zgody Meydanı'nı.  

Mekanın öyküsü, meydanın tarihsel bir anıt olarak kullanılmasıyla anlatılıyor. Artık varolmayanlar anısı, sıradan objelerin meydanda birikimi ile yaşatılıyor. Sandalyeler, tulumbalı çeşmeler, çöp kutuları, tramway durağı barınakları, bisiklet rafları ve hatta yerlerinden sökülmüş trafik işaretleri, sembolik bir manzara oluşturuyor. Yeni Zgody Meydanı - Bohaterów Getta Meydanı yeniden tasarım projesinde, cilalanmış bronz, paslanmış veya galvanize edilerek donuklaştırılmış artık demir ve doğal beton kullanımı ile yaşanmışlıklar, sıradan objeler olarak resmediliyor.

Fotoğrafları büyütmek için üzerlerine tıklayın.İmaj Galerisi
Avrupa Kamusal Mekan Ödülleri
Avrupa Kamusal Mekan Ödülleri
Yarışma Projeleri Arşivi
Dönem içinde yayınlanan projelerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz proje başlığını listeden seçiniz.