Arkitera Diyalog

İhsan Bilgin

Yapı Üretimi (YTÜ Mimarlık Fakültesi)Modern dünyada mimarın mesleki formasyonu hangi eşiklerden geçerek kurulmuştur ve bu formasyonun ayırt edici unsurları nelerdir? Yapılı çevre üretimine katılan aktör gruplarının içinde mimarın göreli konumu nasıl bir değişim geçirmiştir? Mimarlık pratiğinin sosyal varoluş ortamı modern dünyada hangi sosyal/ekonomik/teknolojik zeminler üzerinde gerçekleşmiş ve değişime uğramıştır? Mimarın kullandığı araçlar, formasyonundaki dönüşüme paralel olarak nasıl bir değişim geçirmiştir? Derste mimarın sosyal varoluşuna ilişkin bu temel sorular tarihsel bir perspektif içinde irdelenmekte ve işlenmekte, evrensel ölçekteki gelişmelerle Türkiye'nin özgül konumu karşılaştırmalı olarak ele alınmaktedır.

Güz Yarıyılı
- Günümüzde mimarın çalışabileceği iş alanları; bu alanların gerektirdiği farklı formasyonlar ve sundukları farklı pratikler (büro, küçük şantiye, büyük şantiye, büyük inşaat firması, bürokrasi, teknokrasi).

- Yapı sektörünün bileşenleri, konut sektörünün bileşenleri ve yapı sektörü içindeki yeri, yapı sektörünün makro ölçekli ekonomi içindeki stratejik konumu.

- Sanayileşmenin yapı üretimi üzerindeki dönüştürücü etkileri; nicel ve nitel dönüşümler; süreç ve ürün üzerindeki etkiler.

- Sanayileşmenin getirdiği yeni malzemeler, yeni fonksiyonlar, yeni bina türleri.

- Sanayileşmeyle birlikte gelen mimarın kimlik krizi, yapı üretim süreci içinde mühendis-mimar ayrımı. Mimarlık mesleği müfredatlarının oluşumu ve dönüşümü..

- Erken prefabrikasyon deneyleri (Amerika ve İngiliz kolonileri), yapı üretimi ve tüketimi açısından sonuçları.

- Mimarın Arts and Crafts, Jugendstil, Werkbund ve Bauhaus hareketleri içindeki yeni kimlik ve rol tasarımları, sanayileşmiş üretim süreci içindeki aktif rol arayışları.

- Prefabrikasyonun yaygınlaşması, fordist ve taylorist üretim metotlarının yapı üretimine uygulanması.

- Sanayileşmeyle birlikte ortaya çıkan konut sorununa karşı devletin ve kamu kuruluşlarının aktif rol almasının yapı üretimi süreci üzerindeki dönüştürücü rolü; toplu konut ve sosyal konut kavramlarının ortaya çıkması, yaygınlaşması, farklı ülkelerde kazandıkları farklı içerikler.

- Mimarın kentin anıtlarının (katedral-saray-belediye-villa) yapımını üstlenen rolden, ağırlıkla sıradan yapılarını (toplu konut, büro binası vs.) üslenen role geçmesi; sanayileşmiş yapı üretimine ve şehir tasarımına ağırlığını koyması; mimar-şehirci ayrımının ortaya çıkması.

- Erken sanayileşmiş ülkelerde yapı üretimi sürecini yönlendiren yasal çerçevesinin ana hatları, yapı üretimi sürecine katılan farklı rol sahipleri karşısında mimarın konumu, yetki ve sorumlulukları.

Bahar Yarıyılı
- Post-fordist üretim örgütlenmesinin inşaat sektörünün yapılanması üzerindeki dönüştürücü etkileri.

- İnşaat sektörünün 1980'ler sonrasındaki yeniden-yapılanması içinde mimarın rol ve pozisyon tanımındaki dönüşümler; bu değişimlerin erken ve geç modernleşmiş coğrafyalar üzerindeki farklı etkileri.

- Türkiye'de yapı üretimi sürecine katılan farklı rol sahiplerinin tanımı; yetki ve sorumlulukları (merkezi yönetim, yerel yönetim, işveren, müteahhit, taşeron, mühendis, mimar vb.).

- Geç modernleşmiş bir ortam olarak Türkiye'de yapı sektörünün evrimi; Cumhuriyet'in kuruluş yıllarındaki yapı üretimi modelleri (kamu ve özel sektör); mimarın Cumhuriyet dönemindeki yeni rolü.

- Hızlı sanayileşme döneminin getirdiği yapılaşma sorunları, bunlara karşı alınan düzenleyici/yasal önlemlerin ana hatları; mimarların bir meslek grubu olarak örgütlenmeleri ve yapılaşma sorunları karşısındaki tavırları.

- Türkiye'de konut sorununun evrimi; konut yasaları; çeşitli dönemlerde ortaya çıkan konut sunum biçimleri.

- Türkiye'de konut piyasası, farklı sunum biçimlerinin konut piyasası içindeki konumları, yanıt verdikleri istem biçimleri, karşılanamayan istemler ve yasadışı konut piyasası.

- Şantiye yönetimi teknikleri.

- Yapı maliyeti hesaplama yöntemleri. Keşif ve metraj uygulaması.
İhsan Bilgin
Verdiği Dersler
Diyalog Arşivi
Dönem içindeki Diyalog'ların listesi aşağıdadır. Ayrıtılara ulaşmak için ilgilendiğiniz Diyalog'u listeden seçiniz: