Etkinlikler

Voyvoda Caddesi Toplantıları: Zeyrek Camisi Restorasyonu

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 11 Ekim 2006
Yer: Bankalar (Voyvoda) Caddesi, Karaköy - İstanbul
İletişim
Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:35/37 80000 Karaköy - İstanbul
Telefon: 0212 334 22 70
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.obmuze.com/


UNESCO tarafından 1986'da Dünya Mirası listesine alınan Zeyrek Camisi'ndeki restorasyon çalışmaları, Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen İstanbul Sohbetleri'nde konuşulacak. Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 11 Ekim 2006 Çarşamba günü saat 18:30'da gerçekleştirilecek "Zeyrek Camisi Restorasyonu" konulu söyleşide, İstanbul'un Ortaçağ'dan kalan en önemli anıtlarından biri olan camide uzun yıllardır süren restorasyon çalışmalarını anlatacak.

Çevresindeki ahşap mahalleyle birlikte Dünya Mirası listesine alınan cami, İstanbul'un tarihi alanlarından "Zeyrek Kentsel Siti" içinde yer alıyor. Anıt, yapımına Kraliçe İrene tarafından 1118'de başlanan Pantokrator Manastırı'na ait üç kiliseden oluşuyor. Halen cami olarak işlevini sürdüren yapı, Fatih döneminde medrese olarak kullanılan mekanda ders veren hocaya izafeten "Molla Zeyrek Camisi" olarak anılıyor.

Osmanlı döneminde çeşitli depremlerden zarar görerek onarılan yapının sorumluluğu, günümüzde Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde bulunuyor. 1950 ve 60'larda yapılan onarımlardan sonra uzun süre ihmal edilen yapı, 1990'ların ortalarında yarı harap duruma geldi. Kurşunları çalındığı için çimentolu harçla sıvanan çatısı akan, kırık pencerelerinden içeriye kuşlar giren İstanbul'un bu önemli anıtını harabiyetten kurtarmak amacıyla, Illinois Üniversitesi'nden Prof. Dr. Robert Ousterhout ile İTÜ Mimarlık Fakültesi'nden Metin ve Zeynep Ahunbay bir araya geldi. Söyleşide, Vakıflar Genel Müdürlüğü'nden çalışma izni alındıktan sonra 1995'te rölövesine başlanan eserin 2006'ya uzanan restorasyon süreci aktarılacak.

Prof. Dr. Zeynep Ahunbay Hakkında 
İTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü, Restorasyon Anabilim Dalı öğretim üyesidir. Mimarlık eğitimini 1965 - 1970 yılları arasında İTÜ Mimarlık Fakültesi'nde yapan Zeynep (Nayır) Ahunbay, 1971 yılında aynı fakültenin Mimarlık Tarihi ve Restorasyon Kürsüsü'ne asistan oldu. Prof. Dr. Doğan Kuban yönetiminde yaptığı "Osmanlı Mimarlığında Sultan Ahmet Külliyesi ve Sonrası 1609 -1690" konulu doktora tezini 1975 yılında tamamladı. 1977 / 78 öğretim yılında İngiltere'de York Üniversitesi'ne bağlı Institute of Advanced Architectural Studies'de "koruma" konusunda yüksek lisans yaptı. Kasım 1980'de "İstanbul Medreseleri, Koruma ve Yeniden Kullanım Açısından Bir Değerlendirme" konulu teziyle doçent oldu. "Mimar Sinan'ın Eğitim Yapıları" adlı teziyle 1988'de profesörlüğe yükseltildi. Anadolu'da Side, Göreme, Trabzon, Samsat, Tarsus ve Hasankeyf'te belgeleme, proje ve onarım çalışmalarına katılan Ahunbay'ın ilgi alanı, İstanbul'un Dünya Mirası anıtlarının korunması üzerine yoğunlaşıyor. Prof. Dr. Metin Ahunbay'la birlikte kara surları, Ayasofya güneydoğu köşesi ve Zeyrek Camisi restorasyon uygulamalarını yürüttü. 1999 - 2005 yılları arasında ICOMOS'un (Uluslararası Anıtlar ve Sitler Konseyi) Türkiye başkanlığı görevini üstlenen Ahunbay, Bosna'daki savaştan sonra, 1997- 2001 yılları arasında, İTÜ restorasyon yüksek lisans programı öğrencileriyle Mostar'daki koruma çalışmalarına katkıda bulundu. 2001 yılından bu yana Bosna-Hersek Ulusal Anıtlarını Koruma Komisyonu üyesidir.
Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.