Etkinlikler

"Eğrisiyle Doğrusuyla Galataport"

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 15 Kasım 2006
Yer: İTÜ Vakfı Maçka Sosyal Tesisleri Konferans Salonu, Maçka - İstanbul
İletişim
Adres: Emirhan Cad. Bayındır Çıkmazı Sok. Uygar Apt. No:1/1 Dikilitaş, Beşiktaş - İstanbul
Telefon: 0212 275 43 67
Faks: 0212 272 91 19
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.spoist.org


Yıllardır gündemimizden hiç düşmeyen bir konu Galataport. İstanbul’un Cenevizliler tarafından kurulduğu zamanlardan beri önemi asla azalmayan tarihi Galata Limanı, özellikle kentin yoğun göç almasıyla azman bir sanayi kentine dönüşmesi sonucunda kentteki konumunu hızla değiştirmeye başladı.

Uzun zaman var ki, Galata bir yük limanı olmaktan çıktı, uluslararası turist gemilerinin uğrak yerine döndü. Galata ve Karaköy’ün yarı metruk yapılarındaki kentsel kullanım türleri Galata Limanının yeni kimliğine ayak uydurmakta başarılı olamadılar ve Limanın sırtında birer yüke dönüştüler.

İşte bu tespitlerin yapılmasıyla Limanın çevresine dair yeni bir ‘konsept’ de şekillenmeye başladı. “Galataport” bu yeni ‘konsept’in adı.

“Galataport”u savunanlar da var, yerenler de. Savunanlar, kentin giderek değerini yitiren bir bölgesinde böylesine bir turizm potansiyelinin daha fazla değerlendirilmesi gerektiğini ileri sürüyorlar. Yerenler, zaten uluslararası turist gemilerinin uğrak yeri olan Limanın çevresinde Anayasadaki “kıyı” kavramına aykırı yapılaşmalara izin verilmesini yanlış buluyorlar ve kentin söz konusu alanda yüksek kapasiteli bir yolcu limanı kullanımına uygun bir ulaşım altyapısının olmadığını dile getiriyorlar.

Galataport’u savunan kurumlar, geçtiğimiz yıllarda “kıyı” mevzuatında bazı düzenlemeler yaparak, Galataport’a imkan tanıyan bir “kruvaziyer liman” tanımı getirdiler. Mevzuata yapılan bu “ilave”, tarihi Galata Limanında otel, alışveriş merkezi, lokanta, banka, ofis gibi yeni kullanımlara yönelik yapıların yapılabilmesinin önünü açtı. Ardından da, söz konusu alan “Tophane - Salıpazarı Turizm Merkezi” kapsamında kaldığından Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından imar planları yaptırılarak onaylandı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunda imar planları hayli çetin tartışmalara yol açtı.

Galataport’u yeren kurumlar ise, hem planlama süreci içinde “uygun değil” görüşü veren yerel yönetimler hem de mevzuat düzenlemelerine ve plana dava açan Şehir Plancıları Odası oldu. Bu kurumların temel argümanları, “kruvaziyer liman” tanımı ile getirilen kullanım türlerinin ve yapılaşmaların “kıyı” kavramına aykırı olduğu, Galataport’ta “kıyıların toplum tarafından kamu yararına kullanılması” yönündeki Anayasa hükümlerine aykırı bir durumun oluşacağını ileri sürmek
şeklinde oluştu.

Tartışma yargıya taşındı. Yargı, iki ayrı davada, hem mevzuattaki “ilave”yi hem de buna göre yapılan imar planını iptal etti. Konunun yargıda görüşüldüğü aşamada, Özelleştirme İdaresi tarafından gerçekleştirilen ihale sonrasında Galataport alanının işletme hakları İsrailli ünlü işadamı Sami Ofer’e geçince, medyanın da belli başlı gündemlerinden birine dönüşüverdi Galataport. Farklı boyutlarıyla ilgili olarak medyada yapılan tartışmalar Galataport ihalesinin feshiyle sonuçlandı. Şehir Plancıları Odası başından sonuna kadar konunun şehircilik ve planlama boyutlarını değerlendirmeye tabi tuttu. Bu boyutlarıyla meslek çevresinde ve ilgili kurumlar ortamında farklı değerlendirmelerin olabileceği düşüncesiyle, yeni bir Galataport süreci başlamadan, konuyu tüm taraflarıyla birlikte tartışmaya açmayı yararlı gördü. “Eğrisiyle Doğrusuyla Galataport” Paneli böyle bir ihtiyacın ürünü.

Panelde, politikacılardan uzmanlara, süreçte farklı roller üstlenen merkezi yönetim kurumlarından yerel yönetimlere, ilgili meslek odalarından sivil toplum örgütlerine, ulusal düzeydeki ilgililerinden mahalle düzeyindeki yerel ilgililerine kadar geniş bir kesimin temsili amaçlandı. Böylelikle, sonunda ülkemiz ve İstanbul açısından farklı sonuçlar doğuracak olan Galataport konusunda toplumun farklı kesimlerinin bir araya gelerek birbirlerini dinlemeleri ve uzlaşma potansiyellerini açığa çıkarmaları hedeflendi. Belki yine tüm bu kurumlar ve kişiler sonunda kendi yollarından gidecekler ama hiç değilse Şehir Plancılarının davetiyle Galataport konusunda ortak yaklaşımlar geliştirmeyi denemek için bir günlerini ayırmış olacaklar.

Panel Programı
09:00 - 09:30 - Kayıt
09:30 - 10:00 - Açılış

10:00 - 12:00 Birinci Oturum
Oturum Başkanı: Doç. Dr. Fatma Ünsal (Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
Panelistler
Murat Tabanlıoğlu (Mimar)
Prof. Dr. Mete Tapan (İstanbul II. No'lu KTVK Bölge Kurulu Başkanı)
Av. Bülent Özden (TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi)
Mücella Yapıcı (TMMOB Mimarlar Odası Büyükkent Şubesi)
Hayriye Yıldız (Galata Derneği)
Eşref Beyazıtlı (Kılıç Ali Paşa Mahallesi Muhtarı)

13:00 - 14:30 – İkinci Oturum
Oturum Başkanı: Prof. Dr. Zekai Görgülü (Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölüm Başkanı)
Panelistler
Prof. Dr. Zekiye Yenen (Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
Adnan Gürdal (Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Gayrimenkul İşlemleri Proje Grup Başkanı)
Prof. Dr. Hüseyin Kaptan (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı)
Erhan Demirdizen (TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi)
Av. Ömer Aykul (İstanbul Barosu Çevre ve Hukuk Komisyonu Başkanı)

15:00 - 16:30 – Üçüncü Oturum
Oturum Başkanı: Yrd. Doç. Dr. Pınar Özden (TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi)
Panelistler
Uğur İnan (İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürü)
Tavit Köletavitoğlu (Şehir Plancısı)
Okan Yılmaz (İstanbul Turizm Atölyesi)
Prof. Dr. Mesture Aysan (İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü)
Recep Düzgit (Deniz Ticaret Odası)

17:00 - 18:00 – Tartışma / Forum
Yönetici: Ahmet Turgut (TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Başkanı)
Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.