Etkinlikler

Kültürel Mirası Koruma'da Yeni Yöntem ve Uygulamalar Sempozyumu

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 20 - 21 Mart 2008
Yer: Başkent Üniversitesi Bağlıca Kampüsü, Bağlıca - Ankara
İletişim
E-posta: ksm.baskent.edu.tr
Web Sitesi: kulturmiras2008.baskent...
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi ile Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi’nin ortaklaşa düzenlediği “Kültürel Mirası Koruma’da Yeni Yöntem ve Uygulamalar” konulu sempozyum, uluslararası akademisyenlerin de katılımıyla, 20 - 21 Mart 2008 tarihlerinde Başkent Üniversitesi’nde gerçekleştiriliyor.

Yeni gelişen teknolojilerin desteği ile dünya kültür mirasının korunmasında bugün ulaşılan nokta ve bu teknolojilerle geliştirilmiş uygulamaların yer aldığı sempozyum, disiplinlerarası çalışmaların hedefini ve eğitimdeki ortak uygulamaları kapsıyor.

Kültürün gelecek nesillere aktarılmak için korunduğu yeni bir alan olan internetin, kültürel miras değerlerinin korunması ve sergilenmesi için kullanımı, kullanımına yönelik yöntemi ve çoklu paylaşımda etik değer (Billur Tekkök), dünyada kültürel mirasın korunmasında uygulamaların ülkeler bazında çeşitliliği ve farklılığı (Nikos Agriantonis), Akdeniz ülkelerinde İslam kültürünün etkisi ve kültürel paylaşımların aktarıldığı "İslam Sanatını Tanı" başlıklı sanal müze çalışmasının oluşumu ve paylaşımı (Mehmet Kahyaoğlu), arkeolojik SİT alanları ve kültürel mirasa ilişkin kentlerin -örneğin Yenikapı Projesi, İstanbul- internet üzerinden ulaşımını mümkün kılan üç boyutlu tasarımlarla dijital ortamda rekonstrüksüyonun yapılması ve bu alanda multidisipliner araştırma gruplarının çalışma yöntemleri (Selim Balcısoy), arkeolojik SİT alanı rekonstrüksiyonu (Liz Riorden), kültürel mirasın dökümantasyonunda üç boyutlu lazerle tarama yönetemleri (Serra Akboy - Lucienne Şenocak), antik dünyanın politik tarihi ve coğrafyasının sikkelerle halka açık küratörlük veritabanı ile paylaşımı (Sebastian Heath), antik yaşam kesitlerinin üç boyutlu ortamda eğitim amaçlı kurgusu ve işletimi (Donald Sanders), kitap ve yazımsal tasarımlarda interaktif arşivlerin rolü, AIGA tasarım arşivleri (Steve Bardolph), tarihi arazilerde kültürel miras değerlerinin dijital ortamda korunması (Arden Weaver), temel müzik eğitiminde bilgisayar temelli öğrenme kavramı (Mariana Waisman) gibi farklı alanları kapsayan bu sempozyumda, araştırmacılar ortak hedefler taşıyor: Koruma, korumada değer kavramı, disiplinlerarası paylaşımlar, gelişen teknolojinin eğitim alanında çok paylaşımlı ve internet üzerinden kullanımı.

Görülüyor ki, kültür mirası korumada değişik disiplinlerin birbirine katkısı yadsınamaz. Bunlar, koruma bilincinin geliştirilmesi, eğitim alanlarına katkılar, yeni teknolojiler ile internet üzerinden geliştirilen uygulamalar ve müzeler gibi farklı alanların oluşumunu da kapsamakta.

Katılımcılar: Serra Akboy, Selim Balcısoy, Steve Bardolph, Sebastian Heath, Mehmet Kahyaoğlu, Beth E. Koch, Emre Madran, Liz Riorden, Donald Sanders, Billur Tekkök, Lucienne Thys-Şenocak, Mariana M. Waisman, Arden Weaver

Program
20 Mart 2008

10:00 - 11:00: Açılış, Akademik Başkent Quartet Konseri

- Prof.Dr. Filiz Yenişehirlioğlu, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı
- Prof.Dr. Mehmet Haberal, Başkent Üniversitesi Rektörü 

11:00 - 11:30: Kültürel Mirasın Korunmasında Dünyada Kabul Gören Etik ve Standartlar, Bunların Geçerliliği, Unesco Kararları

Oturum Başkanı: Zühal Özcan
Billur Tekkök, Başkent Üniversitesi

11:30 - 12:00: Koruma uygulamalarına Genel Bir Bakış
Emre Madran, Orta Doğu Teknik Üniversitesi

12:00 - 12:30: Kültürel Miras Araştırmaları için Artırılmış Gerçeklilik

Selim Balcısoy, Sabancı Üniversitesi

12:30 - 13:00: Tartışma

13:00 - 14:00: Öğle Yemeği

14:00 - 15:00: "Öteki"ni Anlama Aracı Olarak Kültürel Miras ve Benzersiz Bir Deneyim Olarak İslam Sanatını Keşfedin Sanal Müzesi

Oturum Başkanı: Filiz Yenişehirlioğlu
Mehmet Kahyaoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi

15:00 - 16:00: Müze Koleksiyonları için Bağ ve Kimlik Oluşturmak

Sebastian Heath, Amerikan Nümizmatik Derneği, New York

16:00 - 16:15 Kahve Arası

16:15 - 17:00: Değişen Teknolojiler ve Metodolojiler: Kültürel Miras Dökümantasyonunda 3 Boyutlu Lazerle Tarama Yöntemleri

Serra Akboy, Texas A&M Üniversitesi,
Lucienne Thys-Şenocak, Koç Üniversitesi

17:00 - 17:30: Tartışma

18:00 - 19:00: Sergi Açılışı ve Kokteyl, Başkent Üniversitesi ve Minnesota-Duluth Üniversitesi Grafik Tasarım Öğrencileri ortak sergisi (Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Sergi Salonu)

21 Mart 2008 
09:00 - 10:00: Kültürel Miras Neden Önemlidir? Üç Boyutlu Interaktif Grafiklerin Kullanımı Geçmişe Yeni bir Bakış Açısını Nasıl Gerçekleştirir?

Oturum Başkanı: Billur Tekkök
Donald H.Sanders, Learning Sites, MA Başkanı

10:00 - 10:15: Kahve Arası

10:15 - 11:00: Antik Yerleşim Yerlerinin Korunmasında Yeni Uygulama Metodları

Liz Riorden, Cincinnati Üniversitesi

11:00 - 12:00: AIGA Tasarım Arşivleri: Korumada Tasarım Yetkinliği

Steve Bardolph, Minnesota-Duluth Üniversitesi

12:00 - 12:30: Tartışma

12:30 - 14:00: Öğle Yemeği

14:00 - 15:00: Glensheen Tarihi Congdon Arazisinin İçindeki Değerlerin Geleceğe Yönelik Kurtarma Planı

Oturum Başkanı: Emre Madran
Arden Weaver, Minnesota-Duluth Üniversitesi

15:00 - 16:00: Korumada Modern Teknoloji ve Uygulamaların Rolü: Grafik Tasarım ve Uygulamaları

Beth E. Koch, Minnesota Duluth Üniversitesi

16:00 - 16:15: Kahve Arası

16:15 - 17:00: Temel Müzik Eğitimi ve Öğretiminin Etkili Bilgisayar Bazlı Tasarımlarla Koruma ve Geliştirilmesi

Mariana M. Waisman, Minnesota Duluth Üniversitesi

17:00 - 17:30: Tartışma

Kapanış: Cengiz Işık, Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi Başkanı
Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.