Etkinlikler

Mimarlığa Yarışanlar: Türk Mimarlık Yarışmalarında Gazi'li Mimarlar

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 10 Nisan - 22 Mayıs 2008
Etkinlik Başlangıç - Bitiş Saati: 12:30 - 13:30
Yer: Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Binası, Maltepe - Ankara
İletişim
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.mmf.gazi.edu.tr/mim...


Türkiye'deki ulusal mimarlık ortamının en özellikli alanlarından birinin mimarlık yarışmaları olduğu söylenebilir. 1930'lardan bu yana devam edegelen mimarlık yarışmalarında amaç birden fazla öneri arasından en özgün tasarımın seçilmesi, hayata geçirilmesi ve bu yolla da meslek pratiğinde çağdaşlığın ve üstün nitelikli olma koşullarının yakalanması oldu. Bu tip bir sürecin katılımcıların, en başta da yarışmacıların niteliğinden bağımsız ele alınamayacağından yola çıkarak Gazi Üniversitesi, Gazi Mimarlık ortamına ait bu özgün yapının belgelenmesi ve değerlendirilmesi amacıyla, Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırmalar Proje Birimi'nin onayı ve desteğiyle "Mimarlığa Yarışanlar: Türk Mimarlık Yarışmalarında Gazi'li Mimarlar" adı altında bir seminerler dizisi düzenliyor. Seminerlerle, Türkiye'deki eğitim ortamının, ülke şartlarının, ülke mimarlık politikalarının ve ülke mimarlık pratiği bütününün de bütüncül bir sorgulamasının yapılması hedefleniyor.

Projenin amacı, Türkiye mimarlık yarışmalarına sürekli ya da belli aralıklarla katılmış, yarışmalarla yaşamayı profesyonel bir tavır olarak benimsemiş, bu yolla çok sayıda ödül almış mimarların belirlenmesi ve yarışma tasarımlarının ile yarışma sonucu elde edilmiş yapı ürünlerinin bir kitap halinde derlenmesi olarak belirtiliyor.

Gazi Üniversitesi'nin kuruluşu, bir değişim sürecini kapsıyor. Bu sürece bakıldığında, 1966 yılında öğretime başlayan Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu ve 1967 de öğretime başlayan Yükseliş Mühendislik ve Mimarlık Özel Yüksek Okulu, 1973 yılında Ankara Devlet Mühendislik ve Mimarlık Akademisi (ADMMA) adı altında birleştirildiği ve bu oluşumun 1982 yılında Gazi Üniversitesi'ne bağlandığı görülüyor. Dolayısıyla, söz konusu Gazi'li Mimarlar tüm bu okullardan mezun olan kişileri kapsamakta.

Yarışmaya katılan grupların içinde Gazi'li Mimarlar özellikle 1980'li yıllardan beri yoğun olarak yer alıyor. Bunda, okul ortamının ve bu ortamda eğitim veren kişilerin bireysel ve toplu niteliklerinin de önemli payı bulunuyor. Yük.Müh.Mim. Orhan Dinç, Mim. Umur Erkman, Yük.Müh.Mim. Mustafa Aslan Aslaner ve Mim. Yüksel Erdemir ilk akla gelen pay sahipleri.

İnternet ortamında oluşturulan paylaşım biriminin amacı ise, günümüzün mimarlık ortamını paylaşan herkese ve özellikle de mimarlık öğrencilerine projenin açılmasını sağlamak. www.mmf.gazi.edu.tr/mimarlik/arastirma.htm adresinde yer alan bu birimde projeye katılan tüm mimarların kendileri tarafından yazılmış birer özgeçmişleri ve iletmiş oldukları yarışma projelerinden seçkiler yer alıyor. Birimin içeriğinin, yarışmalar yapıldıkça ve yarışmacılar listesine yeni kişiler eklendikçe zenginleşmesi ve gelenekselleşmesi bekleniyor.

Seminer vermesi için davet edilen Gazi'li Mimarlar arasında Mim. Ercan Çoban, Yük.Mim. Hasan Özbay, Yük.Mim. Yakup Hazan, Mim. Cem Açıkkol, Mim. Nuran Ünsal, Yrd.Doç.Dr. Murat Uluğ ve Mim. Mürşit Günday bulunuyor. Seminerler için yer Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Binası (Maltepe), zaman ise  Mart - Mayıs 2008 tarihlerinde Perşembe günleri 12:30 - 13:30 saatleri olarak belirlenmiş.

Bu isimler, "Yarışmalar Dizini 1930 - 2004" (Mimarlar Odası, 2004) isimli kaynaktan yararlanılarak hazırlanan "Yıllara göre Gazi'li Mimarların Kazandıkları Yarışmalar" listesinden oluşturulmuş.

Eserlerini arka planları ile yazılı olarak anlatmaları için çağrıda bulunulan Gazi'li Mimarlar ise Mim. Nesrin ve Affan Yatman, Mim. Neşe ve Aytek İtez, Mim. Tamer Başbuğ, Mim. Mustafa Aytöre, Mim. Salih Erbora, Mim. Mehmet Soylu, Mim. Ahmet Yertutan - Süleyman Bayrak, Mim. Gönül Tavman, Mim. Hayri Anamurluoğlu, Mim. Haldun Erdoğan, Mim. Nimet Aydın, Mim. Sualp Güreşçioğlu, Mim. Faruk Eşim, Mim. F. Bozkurt Gürsoytrak, Mim. Adnan Aksu, Mim. Ümit Yücel ve Mim. Nafiz Aköz, Mim. Fatih Açıkalın - Salih Savalı.

Etkinlikler, 12:30 - 13:30 saatleri arasında, Gazi Üniversitesi Mühendislik - Mimarlık Fakültesi Akademi Salonu'nda düzenlenecek.

Program ve Konuşmacılar
10 Nisan 2008: Cem Açıkkol 
17 Nisan 2008: Mürşit Günday
24 Nisan 2008: Murat Uluğ 
01 Mayıs 2008: Yakup Hazan
08 Mayıs 2008: Hasan Özbay
15 Mayıs 2008: Nuran Ünsal 
22 Mayıs 2008: Ercan Çoban
Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.