Etkinlikler

Kehanet ve Klaros

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 25 Mart 2009
Etkinlik Başlangıç - Bitiş Saati: 18:30
Yer: Osmanlı Bankası Müzesi, Karaköy - İstanbul
İletişim
Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:35/37 80000 Karaköy - İstanbul
Telefon: 0212 334 22 70
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.obmuze.com/
Osmanlı Bankası Müzesi (OBM), Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamında düzenlenen "Arkeoloji Söyleşileri"nde, Ege Üniversitesi'nden Prof.Dr. Nuran Şahin'i konuk edecek. "Kehanet ve Klaros" başlıklı söyleşi, 25 Mart 2009'da, saat 18:30'da gerçekleştirilecek.

Klaros, antik dönemin üç büyük kehanet merkezinden biridir. Pagan inancının bir yaptırımı olan kehanet, kahin tanrı Apollon'un kimliklerinden biridir. Apollon, İzmir'in kehanetini Klaros'ta gerçekleştirmiştir. Kutsal alanın ve "Apollon Klarios Bilicilik Merkezi"nin kuruluşu, Tunç Çağı sonlarına, İ. Ö. 13. yüzyıla değin gider ve kurucusu, Apollon rahibi Teiresias'ın kızı Manto'dur. Biliciliğin suyla yapılması nedeniyle, tapınağın bulunduğu kutsal alan, kaynağın yakınında kurulmuştur. Antik yazarlar özellikle Pausanias, kahin tanrı Apollon Klarios için yıllık ve penteterik Klaria bayramlarının kutlandığını ve sunaklarında 100 hayvan kurban edilmesinin dışında, çeşitli sunular yapıldığını anlatıyor.

Kazı tarihçesi 1904 yılında başlayan Klaros, 2001 yılından itibaren Türk kazısına dönüştürüldü. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ege Üniversitesi ve TÜBİTAK'ın destekleriyle yürütülen kazılar sırasında bulunan iki arkaik kutsal yol, arkeoloji dünyasında benzersiz eserlerdir. Bu yollar, ana kenti Notion yönünde güneye devam ediyor.

Prof.Dr. Nuran Şahin
1948'te Gemlik'te doğdu. İlköğrenimini Gemlik'te, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da Çamlıca Kız Lisesi'nde yaptı. 1973 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nin Prehistorya ve Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Ana Bilim Dalı'ndan mezun oldu. Aynı yıl Ege Üniversitesi Arkeoloji Enstitüsü'ne arkeolog olarak atandı. 1973 -1976 yılları arasında E.Ü. Edebiyat Fakültesi'nin (Sosyal Bilimler Fakültesi) kuruluş çalışmalarına katıldı. 1976 yılında kurulan Edebiyat Fakültesi'nde aynı yıl asistan olarak göreve başladı. 1978 yılında yüksek lisansını tamamladı. Fransız Hükümeti'nden burs alarak 1980 yılında Paris'e gitti. 1981'de Paris'te D.E.A. (ikinci master) eğitimini tamamladı ve doktoraya başladı. 1986 yılında "Origine et évolution des décors floraux sur les vases corinthiens" (Korint Vazoları Üzerindeki Çiçek Bezemelerinin Köken ve Gelişimi) adlı doktora teziyle doktor unvanını aldı. 1987 yılında Türkiye'ye döndü ve E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü'ne Yardımcı Doçent olarak atandı. 1992 yılında Doçent, 1999 yılında Profesör olan Nuran Şahin, halen E.Ü. Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Klaros Kazı Başkanı olarak görev yapıyor.

Sınırlı yer olması nedeniyle rezervasyon yaptırılması önemle rica olunur.

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.