Etkinlikler

Kentsel Dönüşümü ve Kentsel Muhalefeti, Kent Hakları Üzerinden Düşünmek

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 10 Haziran 2009
Etkinlik Başlangıç - Bitiş Saati: 18:30
Yer: Osmanlı Bankası Müzesi, Karaköy - İstanbul
İletişim
Adres: Bankalar (Voyvoda) Caddesi No:35/37 80000 Karaköy - İstanbul
Telefon: 0212 334 22 70
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.obmuze.com/
Osmanlı Bankası Müzesi, Voyvoda Caddesi Toplantıları kapsamındaki "İstanbul Söyleşileri"nde, Haziran ayında Doç.Dr. Murat Cemal Yalçıntan'ı konuk edecek. Kentsel dönüşüm süreçlerine farklı motivasyonlarla karşı çıkan muhalefeti, kent hakkı kavramı ışığında anlatan "Kentsel Dönüşümü ve Kentsel Muhalefeti, Kent Hakları Üzerinden Düşünmek" başlıklı söyleşi, 10 Haziran 2009 tarihinde, saat 18:30'da gerçekleştirilecek.

Doç.Dr. Yalçıntan'a göre, son yıllarda, özellikle metropoliten kentlerdeki kentsel dönüşüm süreçleri, makro düzeyde yaşanan ekonomik yeniden yapılanmanın, bir diğer deyişle kapitalizmin yeniden üretilmesinin mekânsal tezahürü olarak kabul edilmeli. Sermayenin birikim rejimi değişti, kent toprakları rejimin önemli bir parçası haline geldi, kentsel dönüşüm de bu sürecin önemli araçlarından birisi olarak tanımlandı. Diğer yandan, "insan için kent" sloganından beslenen "kent hakkı" kavramı üzerinden kentsel dönüşüm ve insan ilişkisi düşünüldüğünde, ciddi bir özne sorunu tespit ediliyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarının, kullanıcı öznelerinden ziyade yeni kullanıcılar/yaşayanlar hedeflemesi ve ancak bu şekilde yeni birikim rejimine hizmet edebilmesi, kentsel dönüşümün yeni versiyonunu kabul edilemez hale getiriyor. Kentsel dönüşümün bu kabul edilemez hali karşısında giderek güçlenen bir muhalefet oluştu.

Doç.Dr. Murat Cemal Yalçıntan
Lisans ve yüksek lisans eğitimlerini Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde tamamladı. Doktora çalışmasını London School of Economics and Political Science'da, küreselleşme ve yerel siyaset üzerine yaptı. "Dayanışmacı Atölye" gönüllüleriyle birlikte İstanbul'un çeşitli mahallelerinde karşılıklı öğrenme, öz-örgütlülük ve karar süreçlerinin oluşması yönünde faaliyetlerini sürdürüyor ve uzmanlık konularında gönüllü danışmanlık hizmeti sunuyor. "Bir Umut Derneği" üyesi olan Yalçıntan, Birgün gazetesinin kent sayfası ve MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Çarşamba Seminerleri organizasyonu için gönüllü olarak çalışıyor. Küreselleşme ve küresel kent, yerel siyaset, kent ekonomisi, demokrasi, katılım ve öz-örgütlülük süreçleri, gecekondu ve kentsel dönüşüm, bilim felsefesi ve araştırma yöntemleri konularıyla ilgileniyor ve halen MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.