Etkinlikler

amberKonferans: "Verikent"

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 4 - 7 Kasım 2010
Yer: İstanbul
İletişim
Web Sitesi: www.amberconference.org
"Verikent"
Tarihte ilk kez global kentsel nüfus kırsal nüfusu aştı ve kentler insanlığın esas yaşam mekânları haline geldi. Kalabalıklaşan ve büyüyen kentin gereklilikleri ve günümüz teknolojilerinin olanakları kenti veriden oluşan bir gerçeklik haline getirdi. amber'10 bu yılki festival temasında kent ve veri ilişkisini ele alıyor.

İstatistiğin bir bilim dalı olarak ortaya çıkışının sosyal bir form olan modern kentin tarihiyle örtüşmesi bir tesadüf değil. Sanayi devrimiyle yükselen modern kent, bir taraftan istatistik diğer taraftan da fotoğraf ve çoğaltma tekniklerinin gelişen olanaklarıyla kendi suretini üreterek yaygın bilgi dolaşımına girdi ve daha başlangıcında hem bir gerçeklik hem de bir temsil biçiminde ortaya çıktı. Kent ve temsilleri, birini diğerinden ayırmanın güç olduğu geniş ve karmaşık bir ilişki içine girdiler.

Aydınlanma ve Sanayi Kapitalizmiyle eşzamanlı bu tarihsel süreçte, büyüyen ve karmaşıklaşan kenti anlamanın ve anlamlandırmanın yolu ürettiği veriyi okuyup işleyebilmeye koşullandı. Böylelikle veri, kentsel sosyal ilişkilerin ve politikaların temel faktörlerinden biri haline geldi.

Özellikle son otuz yılda yeni teknolojilerin gelişmesiyle her türlü veriyi toplama ve işleme kapasitesi öngörülemez biçimde arttı. Kapitalist parlamenter demokrasinin dayattığı saydamlık, verimlilik ve mutlak güvenlik şartlarının yeni teknolojilerin sunduğu geniş olanaklarla birleşmesiyle veri, stratejik bir önem kazandı. Artık kenti kente dair veriden üretilen imgelerle tanıyor ve tanımlıyoruz. Verinin toplanması, saklanması ve işlenmesi gündelik hayatımızın görünen ve görünmeyen pratiklerinden biri olarak hukuktan etiğe, insan haklarından sağlığa kadar geniş bir alanda kimileri için mutlak bir yarar kimileri için bir tehdit unsuru halini alıyor.

amber'10 Verikent başlığıyla modern kenti diğer tanımlarının yanı sıra bir veri kümesi olarak tanımlamayı öneriyor ve sanatçıları V""erikent'in yaşam formlarını, üretim-tüketim biçimlerini ve politikalarını sanat ve teknolojinin ekseninden yorumlamaya çağırıyor.

Yeni tekonolojiler, farklı biçim ve işlevler altında, kentlerin sosyal hayatı ve yönetiminde önemi gittikçe artan bir rol oynuyor. "Akıllı Kentler" olarak adlandırılan yeni kentsel mekanlar, cctv kameraları, GPS ve haritalama sistemleri, bilgisayar donanımlı altyapı yönetim sistemlerinin yanı sıra sayıları gittikçe artan kişisel elektronik araçlarla donanmış durumda. Bütün bu araçlar global bir dijital iletişim ağı üzerinde çalışıyor.

Eğlence ve yönetim stratejilerinden salt ticari kar ve kamu guvenliğine kadar uzanan bir yelpazeyi içeren bu networkler networkü dijital olarak işlenen herşeyi izleyip işaretliyor. Bunun sonucunda ise kentteki canlı ve cansız bir sürü şeyin işleyişinden nemalanan dev bir veri dolaşımı oluşuyor. Kent ve veri artık estetik, teknolojik, politik, ekonomik ve sosyolojik açılardan birbirilerinyle iç içe kavramlar haline geldi.

Bu yeni durumun ışığında, amberKonferans en başından başlamayı ve şu soruyu sormay öneriyor: Verinin saltanatı altındaki yeni kentsel gerçeklik nedir? ve kent bağlamında veri nasıl tanımlanabilir? Verikent çiftinin ayrıntılı bir incelemesi amacıyla, ilgili disiplinlerden araştırmacı, düşünür ve sanatçıları aşağıdaki başlıkları gözönünde bulundurarak 4000 kelimeyi geçmeyecek sunumlar önermeye çağırıyoruz

· Günümüz kent yönetişimi ve veri'nin politikaları

· Veri dolaşımı ve kullanımı politikaları

· Günümüz güvenlik ve gözaltı söylemi.

· Veri toplanması ve kullanımının meşruiyeti ve hukuki boyutları.

· Veri üretiminin ekonomi-politiği.

· Veriye yönelik bir toplumda metaveri'nin değeri.

· Akıllı Kentler Kavramı ve kentsel yönetim.

· Datazen: Şehirötesi oturma kalıpları altında tüketici.

· Dijital çağda gündelik kent ve beklenmedik tesadüfler.

· Yeni teknolojiler çağında kentli sanatsal duyarlılıklar.

· Bir akışlar mekanı olarak kent: bir sanat malzemesi olarak ağlanmış kent topolojisi.

· Mekansal deneyim ve çevreleyen bilgi süreçleri.

5-14 Kasım 2010 tarihlerinde İstanbul'da amber'10 Sanat ve Teknoloji Festivali kapsamında gerçekleşecek olan amberKonferans için uluslararası bir çağrıdır. Seçilen makaleler 6-7 Kasım 2010 tarihlerinde amberKonferans'ta sunulacak ve konferans kitabında yer alacaktır.

Önemli tarihler:

· 500 kelimelik makale özeti için son başvuru tarihi 1 Eylül 2010 (başvuru için: http://submissions.amberplatform.org)

· Geri bildirim tarihi 15 Eylül 2010

· Kayıt için son tarih 1 Ekim 2010

· Konferans 6, 7 Kasım 2010

· Baskıya hazır makale için son teslim tarihi 30 Aralık 2010

· Konferans kitabı 2011 yılı içersinde basılacaktır.

Kayıt ücreti:
uluslararası öğrenci : 60 Euro
yerli öğrenci : 60 TL
uluslararası öğrenci olmayanlar : 100 Euro
yerli öğrenci olmayanlar : 100 TL

Program

4 Kasım 2010 (Perşembe) :
'Verikent' Filmleri Gösterimi

İstanbul Modern Sinema, amberKonferans kapsamında kürasyonu Müge Turan tarafından yapılan dört film sunuyor:

11.00
Siber Savaşlar, 2004
Yönetmen: Jian Hong Kuo, 103'
Bir Asya kenti olan Sintawan'da herkesin kimliği Cyberlink veritabanında kaydedilir. Cyberlink'ten kaçmanın tek yolu sahte kimlik kullanmaktır. Başkalarının kimliklerini kullanan genç bir kelle avcısı bu sefer kendini, Cyberlink'in sinsi ve ölümcül bir amaçla kullanılmasından şüphelenen bir polis dedektifinin kimliğinde bulur. Sinagpur'dan çıkan bu siberpunk öykü Blade Runner ile Avatar'ı sevenleri buluşturabilir.

13.00
Gen Kuşağı, 2007
Yönetmen: Pearry Reginald Teo, 96'
Yok olmanın eşiğindeki Olympia şehrinin fütüristik dünyasında DNA katillerine savaş açan yeni nesil suikastçı Michelle, hayatında daha büyük sorunlar olduğunu fark eder: Ailesi! İnsanların cansız ve mutasyona uğramış olarak terk edildiği, DNA'larının yeni kimlikler oluşturmak için satıldığı gelecekte geçen müthiş efektlerle dolu, Asya usulü bir aksiyon.

15.00
Koşan Adam, 1987
Yönetmen: Paul Michael Glaser, 101'
2019 yılında, totaliter bir toplum olan Amerika'da televizyon programlarının insanları yönettiği bir çağ! Suçlular "Running Man" adlı büyük hit toplayan bir televizyon şovunda canlı yayında vahşice bir yarışa sokulmaktadırlar. Programda, suçlular üzerine yüksek bahisler oynanmaktadır. Haksız yere suçlanan Ben Richards (Schwarzenegger) yarışmanın yeni kurbanıdır ve bu kanlı şovdan şimdiye kadar sağ çıkan olmamıştır...

17.00
Eyeborgs, 2009
Yönetmen: Richard Clabaugh, 102'
Yakın bir gelecekte, insanlar tırmanan terör olaylarına karşı korunmak için hayatlarının her alanında Eyeborgs denilen mobil robot kameralarla izlenmektedirler. Ancak buna rağmen tuhaf cinayetler gerçekleşmektedir. Bu cinayetleri araştırmakla görevli olan federal ajan Gunner Reynolds kameraların olayları olduğundan çok daha farklı kaydettiğini keşfeder. Acaba Eyeborgs insanları sadece gözetliyor mu? Neye inanırsınız, gösterilenlere mi, gerçeklere mi? Bilim-kurgu severlerin kaçırmaması gereken bir film!

5 Kasım 2010, Cuma:
Atölye/Ders

10:00-13:00 "Kentler için Veri Görselleştirme ve Coğrafi Bilgi Sistemleri"
Selim Balcisoy

Kentlerde kullanilan yönetim ve kontrol altyapilari çok çesitli yogunluklarda ve içeriklerde veri üretmektedir. Bu altyapilar güvenlik sistemlerinden, gaz kontrol sistemlerine veya trafik sensörlerine kadar genis bir yelpazede verileri anlik olarak üretmekte ve saklanmaktadir.

Üretilen veriler bütünlesik bir yapida incelenemesi ve bunlarin kentin içinde yasayan kisilerin nüfüs, gelir veya seçim verileri ile beraber degerlendirilmesi sonucunda bu veri yumaklarinin sadece kullanilma amaçlari için degil o kentin sosyo-ekonomik yapisi hakkinda çikarimlar yapmak ve hikayeler anlatmak için kullanilabilmesi mümkün olacaktir. Yogun ve karmasik verilerin analizi için kullanilan yazilim araçlari çok yogun verisetlerinde kullanicilarin bütün iliskileri en uygun sekilde incelenmesine izin vermektedirler.

Sehir veri sistemleri için yapacagimiz çalismada öncelikle veri görsellestirme üzerinde duracagiz, bu alanda dikkat edilmesi gereken temel prensipleri gördükten sonra örnek kent veri görsellestirmelerini inceleyecegiz.

Dr. Selim Balcısoy 1996 yılından ETH Zürih'den Elektronik Mühendisliği Lisans derecesini aldı. 2001 yılında EPFL Lozan'da Bilgisayar Bilimleri alanında 'Gerçek ve Sanal Dünyalar arasında Etkileşim Tekniklerinin Analizi ve Geliştirilmesi' konusunda Doktorasını tamamladı. 2001-2004 yılları arasında Nokia Araştırma Merkezi (ABD)'de kıdemli araştırma mühendisi olarak mobil grafikler konularında çalıştı. Dr. Balcısoy'un araştırma alanları: Artırılmış Gerçeklilik, Sanal Gerçeklilik, Tıbbi Benzetim Sistemleri, Kültürel Miras ve Mobil Grafiklerdir. Kendisinin 25'den fazla uluslararası hakemli dergi ve konferanslarda yayınları ve bir adet ABD patenti bulunmaktadır.

14:00-17:00 "Locative Contours, Residua and Documentary Inclinations"
Tina Bastajian ve Seda Manavoglu

This workshop aims to engage participants to explore and discuss hybrid or ad-hoc forms of locative media tactics, which activate and also challenge our approaches with residua in-situ. We will introduce our project, Coffee Deposits:::Topologies of Chance (aka Siting Maps in Cups) that initially began as a charting of movements, rhythms and dwelling. By moving through the mode of mobile and ad-hoc Turkish coffee encounters, the project also attempted in parallel to introduce location aware gestures, augmenting these encounters with digital traces: statistical, speculative and factual.
We will elucidate upon the methods, processes and contingencies, which informed our subsequent traversals and logic of ‘capture' in Istanbul during the fall of 2009. Thus, the residual media (interviews, GPS data, etc.) were then contoured into an interactive architecture (DVD-ROM), and currently we are developing ‘post-scripts' from the project that will be re/dis/located in urban space.

Seda Manavoglu I am originally from Turkey, but born and raised in Amsterdam. In 2007, I graduated from the Audio Visual Department of the Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam followed by a Master degree in Dutch Art Institute in Enschede between 2007-2010. My work is often inspired by theatre, stories, communication, identity, role of women in culture, religious myths and traditions. In my artistic practice, I try to reflect on these issues by producing scenes from real life and theatrical concepts set in their private spaces to able to raise questions and to initiate conversation, which are the main goal of my work.
Tina Bastajian I am a film/media artist and currently a Phd researcher at the University of Amsterdam. Aspects of my research have focused on strategies of documentation, preservation and re-presentation of historical performative film works (i.e. Expanded Cinema). In tandem I am working in praxis and theory to chart and interrogate subjective mapping tendencies in locative media practices that evoke and reconfigure themselves as potential geo-cinematic constellations. Themes of the fragment, translation, and archival proclivities are also intrinsic to my work within experimental and diasporan film.

6 Kasım 2010, Cumartesi:
Tema konuşmaları ve konferans oturumları

9:30 Kayıt

10:00-11:00 Tema konuşması: Kazys Varnelis. "Everyday Life in the Ambient City"
"Bu konuşmada belirleyici medya, mobil telefonlar, sürekli bilgisayarlaşma ve Internet'in politik, demografik ve sosyal değişimlerle birlikte kentsel çevremizi nasıl yeniden şekillendirdiğini anlatmaya çalışacağım. Bu teknolojier 2008 yılına kadarki yıllarda olduğu gibi, ertelenmiş bir gelecekte değil artık bu gün buradalar. Bu değişimlerin psikolojik ve sosyolojik sonuçlarını araştırırken, neoliberal ideolojide oynadıkları rolü de ele alacağım."

11:15-12:45. Oturum bir Mapping, Interface, and the City
Marco Cesario, Lena Hopsch. "The digital superstructure of the city at the age of the global information processes".
Sean Kearney. "Urban Mundane & Serendipity in the Digital Age - Reimagining the City Map"
Bengi Basaran. "Urban Space Beyond Dystopia: Fragments of Cyberpunk Cities".

13:45- 14:45 Oturum iki Orientation and the City
Deniz Yatagan, Burcu Bostanci. "The impact of GPS Devices on the experience of the city".
Marc Tuters. "Forget Psychogeography: Locative Media as Cosmopolitics".

15:00-16:30. Oturum üç Senses and the City
Eva Kekou, Matteo Marangoni. "A new Sense of City through Hearing and Sound".
Varvara Guljajeva, Mar Canet Sola. "The Rhythm of City".
Greg Giannis. "Peripato Telematikos".

7 Kasım 2010, Pazar:
Tema konuşmaları ve konferans oturumları

10:00-11:00 Tema Konuşması C.J. Lim. "The Garden of Eden Redux - Smartcities"
"Adem ve Havva beslenmek için çok uzağa gitmek zorunda değillerdi, çünkü göze ve mideye hitap eden her türlü ağacın ekili olduğu Cennette herşeyden bolca bulunuyordu. Yeni Cennet Bahçesi-Akıllıkentler ekili alanları kentsel bir ekonomi ve ekolojiye eklemlendirmeyi, ve kentli çiftçiliği öneriyor. Kentsel tarım gıda'ya doğrudan ulaşımı kolaylaştırırken beslenme ve sağlık, iş olanakları, kentli yoksullara gelir imkanı sağlayacak ve sosyal bir güvenlik ağı da oluşturacaktır. Akıllıkentler bir tasavvur, bir manifesto ve bir provokasyondur."

11:15-13:15. Oturum dört Design, Data, and the City
Emrah Kavlak. " Envisioning information for Istanbul: the study of a guide design as an urban visual interface to improve usability of the city".
Georg Russegger. "The City as Interface/Workspace"
Horst Hörtner. "GeoCity Mobile: Extending boundaries of Urban Discourse"
Silvia Kalcic. "Architecture and Video. Media/Facades"

14:30-15:30 Oturum Beş Data, Presence, and the City
Knowbotic Research. "Opaque Presence - latent urban invisibilities".
Çağri Zaman. "Perso.n-e-t".
Ebru Yetiskin. "Translators of Data to be Excluded: Aestheticization and Empiricization of the ‘Unrecognized"

15:45-17:15 Özel Oturum Title to be announced

17:00-17:30 Genel Tartışma

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.