Etkinlikler

16. Gezici Festival 2010

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 3 - 19 Aralık 2010
Yer: Ankara - Artvin - Ordu
İletişim
Web Sitesi: www.gezicifestival.org


3-19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara, Artvin ve Ordu illerinde düzenlenecek 16. Gezici Festival "Kentinde Mülteci" adlı bölümüyle kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin dokuları kadar insanların hayatlarını da değiştirmesine dikkat çekiyor.

İstanbul'da Sulukule ve Tarlabaşı, Ankara'da Dikmen Vadisi, Aktaş Bölgesi ve Bentderesi ile gündemden düşmeyen kentsel dönüşüm projeleri, en son 16 Haziran'da Belediyeler Kanunu'nun "Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı" başlıklı 73. maddesinin değiştirilmesiyle tartışma yaratmıştı. Bütün hakları büyükşehir belediyelerine veren bu madde değişikliği, mülk sahiplerini mağdur ettiği gibi, var olan kültürü de yok ediyor.

Gezici Festival kentsel dönüşüm projeleri üzerine tartışmaların hızlandığı, mağduriyetin arttığı bu dönemde "Kentinde Mülteci" adlı bir bölümle çıkıyor karşımıza. Festival, biri Türkiye'den diğeri de Bulgaristan'dan iki örnekle, kentsel dönüşüm projelerinin kentlerin dokuları kadar insanların hayatlarını da değiştirmesine dikkat çekiyor.

Sophia Tzavella'nın yönettiği Bulgaristan yapımı Cennet Oteli (Paradise Hotel, 2010) 25 yıl önce komünist hükümetin yüksek ideallerle inşa ettiği, insanların konforu ve görkeminden etkilenerek adına "Cennet Oteli" dedikleri bir yerleşim alanının bugün nasıl da "Kayıp Cennet"e dönüştüğünü anlatıyor. Tzavella kamerasını, elektrik ve suyu olmayan, parkeleri sökülmüş, pencerelerinin çoğu kırık, ısınma tesisatı çökmüş Cennet Oteli'nin koridorlarında gezdiriyor. Film ayrıca, bu yitik cennette evlilik planları yapan bir Roman çiftinin düğününe de tanıklık ediyor.

Astrid Heubrandtner imzalı Evim Sulukulede'ydi (My House Stood in Sulukule, 2010) şimdi harap bir halde olan Sulukule'nin yıkılma sürecini yaşayanların gözünden sunuyor. 2005 yılında başlayan kentsel dönüşüm projesiyle İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Sulukule'deki bütün binaları satın almaya ve burayı lüks villalarla dolu bir yere dönüşürmeye çalışmasını da belgeleyen film, dünya üzerindeki en eski Roman yerleşim yeri olan Sulukule'nin İstanbul'un elinden kayıp gidişine de tanıklık ediyor.

"Kentinde Mülteci" bölümü kapsamında ayrıca bir söyleşi düzenlenecek. Evim Sulukulede'ydi filminin yönetmeni Astrid Heubrandtner, yapımcısı Peter Roehsler, Doç. Dr. Ali Cengizkan ve Sulukule Platformu aktivistlerinin katılacağı söyleşi 5 Aralık tarihinde Ankara Goethe Enstitüsü'nde gerçekleşecek.

Ankara Sinema Derneği tarafından T. C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Artvin Belediyesi ve Ordu Valiliği'nin katkılarıyla düzenlenecek 16. Gezici Festival, 3-19 Aralık tarihleri arasında sırasıyla Ankara (3-9 Aralık), Artvin (10-16 Aralık) ve Ordu (16-19 Aralık) illerinde konaklayacak.

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.