Etkinlikler

18. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 23 - 25 Mart 2006
Yer: Bursa Uluslararası Fuar Merkezi, Bursa
Düzenleyen Kurum: Mimarlar Odası Bursa Şubesi
İletişim
Adres: Çırpan Mahallesi Güçlü Sokak İl Özel İdare Müdürlüğü Zemin Kat Bursa
Telefon: 0224 273 32 50
E-posta: [email protected]...
Web Sitesi: www.bursamimar.org.tr
18. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi, Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından 23 - 25 Mart 2006 tarihleri arasında fuar organizasyonu ile birlikte Bursa'da gerçekleştirilecek.

Kongrenin ana konusu, mimarlık ve toplum arasındaki etkileşimi irdelemek, olumsuzlukları sorgulayarak kaynaklarını anlamak, anlatmak ve iletişimsizliği gidermek amacı ile "toplum ile mimarlığı buluşturmak" olarak benimsenmiştir.

Yapılı çevrede nitelik sorunu olduğu, kentlerin inşası ve bakımında yetersiz kalındığı, Türkiye’nin yapı kültüründe çağdaşlığı yakalayamadığı, modern mimarlık ve kentleşme deneyiminin giderek zenginleşmek yerine gerilediği bir gerçektir. Malzeme ve yatırım zenginliğine, üretim ve malzeme standartlarındaki artışa rağmen bu gerilemenin ana nedeni; yapılı çevreyi üreten ve tüketen aktörlerin nitelikli tasarım talebi bulunmamasıdır. Bugün birçok kentte karşılaşılan sorunların mimari boyutları olmasına karşın, bu sorunların doğrudan mimarların eliyle gerçekleşmediği ve sadece mimarlar tarafından çözülebilmesinin mümkün olmadığı da kaçınılmaz bir gerçektir.

Çoğu kez toplumu ilgilendiren birçok sorunun mimarlık gündemini oluşturması, hatta mimarlık mesleğini ilgilendiren diğer konuların bile önüne geçebilmesine rağmen toplumun mimarlığı algılamasında ve bunun tersine olarak mimarların toplumu algılamasında da çelişkiler ortaya çıkmıştır. Mimar/mimarlık ile toplum arasındaki ilişki, mimarlığı iyi yansıtmayan politikaların yönlendirmeleri ile olumsuz bir ortama sürüklenmiştir.

Mimar, mesleki hizmetlerini yerine getirirken kullanıcı/işveren istekleri, maddi kazanç, yasalara uygunluk, mesleki etik kurallar, ekonomi-teknoloji gerekleri ile toplum yararı arasındaki dengeyi sağlar. Mimara olumsuz müdahaleler sonucu, dengenin gözardı edilerek alınan kararların, mimari tasarıma/yapıya dönüştüğü örnekler giderek yaygınlaşmaktadır. Bu tür uygulamaların önüne geçebilecek bir mimarlık politikasının oluşturulması zorunludur. Mimarlığın toplumsal sorumluluğu da bu politikaların oluşturulmasında diğer aktörler ile birlikte etkin bir rol üstlenmektir.

Nitelikli bir çağdaş mimarlık pratiğinin oluşturulamayışı ve kültürel mirasın gereğince korunamayışı, ülkenin kültürel yönden yoksullaşmasını arttırmaktadır. Mimarın mesleki konularda alınan kararlarda etkinliğinin giderek azalması ve mesleğini diğer meslek disiplinleri ile paylaşmak için mücadele etmeye zorlanması ile gelişen koşullar, mimarın mesleğinin gereklerini ve toplumsal sorumluluklarını yerine getirmesini güçleştirmektedir. Bu olumsuz ortamın oluşmasında, toplumun mimarı/mimarlığı anlamakta geri kalışı nedeniyle, kendine düşen sorumluluğu yerine getirememesinin de rolü büyüktür.

Bu değerlendirmeler ışığında Kongre’nin ana başlığı; "Mimarlığa Bakış" olarak belirlenmiş, bu başlık altında Kongre’de; mimarlık ortamını ilgilendiren aktörler ve mesleğin özelliklerini yansıtan değerler ile toplumda öne çıkan normlar ve toplumu oluşturan etmenlerin buluşturularak aşağıda belirlenen sorulara cevap arayacak tartışmalar yapılması, ortak amaçların belirlenmesi ve beklentilerin açıklanması hedeflenmektedir.

• Mimarlık dışındaki kültür-sanat çevrelerinin mimarlığa bakışı…
• İşveren, yatırımcı ve kullanıcının mimarla iletişim ve işbirliğindeki sorunlar…
• Yapılı çevrenin oluşumunda diğer meslek disiplinlerinin etkisi/katkısı…
• Medyanın mimarlığa bakışı…
• Mimarlık okullarının mimarlık ortamına bakışı…
• Merkezi ve yerel yönetimlerin mimarlığa bakışı/beklentisi…
• Sivil toplum kuruluşları ve meslek örgütlerinin mimarlığa bakışı…




Kongre Takvimi
İlk Duyuru
14 Kasım 2005 Pazartesi

Bildiri Özetlerinin Teslimi
13 Ocak 2006 Cuma

Bildiri Özetlerinin Değerlendirilmesi ve İkinci Duyuru
23 Ocak 2006 Pazartesi

Bildiri Tam Metinlerinin Teslimi
24 Şubat 2006 Cuma

Tam Metinlerin Değerlendirilmesi
3 Mart 2006 Cuma

Kongre
23-25 Mart 2006 Perşembe-Cuma-Cumartesi

Yöntem

Kongre’de, alt başlık açılımları olarak belirlenen sorulara cevap arayacak tartışmaların ve irdelemelerin yapılması amaçlanmaktadır. Oturumlarda görsel sunuşlara ağırlık verilmesi beklenmektedir. Bildirilerin görsel sunuşlarıyla
birlikte yayınlanarak, değerli bir belgelik oluşması sağlanacaktır.

Kongreye başvurular Bilimsel Kurul tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacak, seçilecek bildiri ve afişlerin yanı sıra çağrılı sunuşlara da yer verilecektir.

Katılım Biçimleri ve Format

Bildiriler için 300-400 kelimelik bir özet gereklidir. Özet metinler Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacaktır. Poster sunuşlar için 100-200 kelimelik bir taslak istenmektedir. Taslaklara jpg formatında iki şekil eklenebilir. Taslaklar Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacaktır. Ana dili Türkçe olmayan katılımcılar yalnızca İngilizce özet / taslak göndereceklerdir. Gönderilen özet veya taslaklarda bildiri veya poster sunuşuyla ilgili seçim mutlaka bildirilecektir.

Özet veya taslakları kabul edilen katılımcılara, tam metinlerin veya posterlerin final sunuş standartları, kabul için yapılacak ikinci duyuruda daha sonra bildirilecektir.

Yazılı malzemeler Ms Word dosya olarak hazırlanıp e-posta ile veya bir kopya disket/CD ve bilgisayar çıktısı olarak aşağıdaki adrese teslim edilecektir. Görsel malzemeler jpg formatında en az 300 dpi çözünürlükte hazırlanmalıdır. Türkçe ve İngilizce bildiri özeti veya poster taslaklarının başında; birinci satırda bildiri/poster başlığı, ikinci satırda bildiri/poster sahiplerinin unvanı, adı ve soyadı üçüncü satırda kurumu ve iletişim bilgileri yer almalıdır.

Kongre Katılım Ücreti

Bildirileri veya posterleri kabul edilen katılımcıların bildiri veya poster başına ödeyecekleri katılım bedeli 100 YTL.’dir.

Katılım bedellerinin, en geç 27 Şubat 2006 tarihine kadar Denizbank Bursa Şubesi 536083 no’lu Mimarlar Odası Bursa Şubesi hesabına yatırılarak, banka dekontunun 0 224 273 1020 numaralı faksa gönderilmesi gerekmektedir. Kongre katılım bedeline katılım belgesi, kongre kitabı, bir adet çanta, eşzamanlı çeviri, yaka kartı, kahve servisi, öğle ve akşam yemekleri dahildir. İlave çanta bedeli 50 YTL.’dir.

Panel

Kongre sonunda düzenlenecek panelde, kongrede sunulan bildirilerle ele alınan konular, sonuç bildirgesi oluşturulacak şekilde tartışmaya açılacaktır.

Bağlantılı Etkinlikler

Kongre’nin yapılacağı fuar alanında, 23 – 26 Mart 2006 tarihleri arasında Mimarlar Odası Bursa Şubesi & Tüyap Bursa Fuarcılık tarafından “Bursa Yapı ve Yaşam Fuarı” düzenlenecek; ayrıca Mimarlar Odası Bursa Şubesi’nce gerçekleştirilen “Yapı ve Yaşam” konulu Ulusal Fotoğraf Yarışması 2005 Sergisi yer alacaktır.



Bilimsel Kurul
Aydan Balamir, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., ODTÜ (1974)
Neslihan Dostoğlu, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., ODTÜ (1978)
Alper Ünlü, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., İTÜ (1979)
Aslı Özbay, Mimar / Architect, MSÜ (1988)
Murat Taş, Mimar, Dr. / Architect, Ph.D., YTÜ (1993)


Bilimsel Danışma Kurulu
Bora Akçay, Mimar / Architect, DGSA (1973)
Güngör Kaftancı, Mimar / Architect, İTÜ (1953)
Haydar Karabey, Mimar, Dr. / Architect, Ph.D. DGSA (1973)
Mete Tapan, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., Münih T.Ü. (1966)
Hülya Turgut, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., İTÜ (1982)
Handan Türkoğlu, Mimar, Dr. / Architect Ph.D., İTÜ (1979)



Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu
Ahmet Aybar, Mimar / Architect,YTÜ (1974)
Melih Türa, Mimar / Architect, İDMMA (1979)
Figen Akşen, Mimar / Architect, Gazi Ü. (1989)
M. Mete Özgen, Mimar / Architect, Anadolu Ü. (1994)
Asuman Bilsel, Mimar / Architect, DGSA (1982)
Ahmet Arabacıoğlu, Mimar / Architect, Gazi Ü. (1983)
Şenol Şimşek, Mimar / Architect, MSÜ (1998)

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.