Etkinlikler

"150. Yılında Dolmabahçe Sarayı" Uluslararası Sempozyumu

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 23 - 25 Kasım 2006
Yer: Dolmabahçe Sarayı
Düzenleyen Kurum: TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı
İletişim
Adres: Dolmabahçe Sarayı 34357 Beşiktaş-İstanbul
Telefon: 0212 236 54 85
Faks: 0212 236 90 00
E-posta: [email protected]
Web Sitesi: www.tbmm.gov.tr

“150. Yılında Dolmabahçe Sarayı” Uluslararası Sempozyumu 23 Kasım – 25 Kasım 2006 tarihleri arasında Dolmabahçe Sarayı Medhal Salonu'nda gerçekleştirilecek.

TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı “150. Yılında Dolmabahçe Sarayı” adıyla, yerli ve yabancı akademisyen, uzman, ve araştırmacıların katılımına açık uluslar arası bir sempozyum düzenliyor. Sempozyum, Dolmabahçe Sarayı’nın 1856’da açılışından günümüze kadar geçen 150 yılda, saray yapısı ile saraydaki sosyal ve siyasi ortamı, gelenek ve kuralları çok yönlü ele almayı, farklı disiplinlerde sarayla ilgili gerçekleştirilen yeni çalışmaları değerlendirerek, Osmanlı İmparatorluğu ve Cumhuriyet yıllarında sarayın kimliğini, konumunu ve taşıdığı önemi yeniden yorumlamayı amaçlıyor. 

Bildiri Konuları:
Sempozyum kapsamında yer alacak bildirilerde odak noktasının Dolmabahçe Sarayı olması ve işlenecek konuların aşağıdaki alanlardan birine dahil olması bekleniyor.

1. Saray Teşkilatı ve Bürokrasisi
2. Siyaset, Ekonomi ve Saray İlişkileri
3. Sosyal Yapı ve Sarayda Günlük Yaşam
4. 19. Yüzyıl Sanat Ortamı ve Saraydaki Etkileri
5. Dolmabahçe Sarayı Koleksiyonları
6. Siyaset ve Kültür Dünyamızda Dolmabahçe
7. Cumhuriyet Yıllarında Dolmabahçe ve Atatürk
8. Mimari Yapı , Restorasyon ve Koruma Açısından Dolmabahçe
9. Çağdaş Müzecilik Yaklaşımları ve Uygulamaları
10. Edebiyatımızda ve Anılarda Dolmabahçe

Başvuru Takvimi:
Sempozyum kapsamında bildiri sunmak isteyecek farklı disiplinlerden akademisyen, uzman ve araştırmacıların ekte sunulan başvuru formunu, en fazla 300 kelimelik bildiri özetleriyle birlikte 20 Nisan 2006 tarihine kadar e-mail veya faks yoluyla TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’na ulaştırmaları gerekiyor. Sempozyum oturumlarında sunulmak üzere seçilen bildiriler, 21 Mayıs 2006 tarihinde TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı’nın web sitesinde yayınlanacak ve bildiri sahiplerine e-mail ve posta yoluyla bildirilecek. Sempozyum oturumlarında sunumu yapılmış olan bildiriler, TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından basılacak olan bildiriler kitabında yer alacak, oturumlarda sunumu yapılmayan ancak yayına değer bulunan bildiri özetlerine kitapta yer verilecektir. Bildirilerin daha önce sunulmamış ve yayınlanmamış olmaları gerekiyor.

Başvuru formu, sempozyum koordinasyon biriminden elden veya faks yoluyla temin edilebilir.

Katılıma İlişkin Bilgiler:
Bildiri sunmak üzere davet alanlardan İstanbul dışında ikamet edenlerin yol giderleri, istekleri halinde Sempozyum boyunca İstanbul’daki konaklama gereksinimi TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından karşılanacak. 23 Kasım 2006 Perşembe günü yapılacak sempozyum açılışının ardından düzenlenecek oturumlar, 25 Kasım 2006 Cumartesi günü öğleden sonra gerçekleşecek değerlendirme toplantısı ile son bulacak. Sempozyuma katkıda bulunan bildiri sahipleri ile misafirler, 26 Kasım 2006 Pazar günü, Ihlamur Kasrı’nda TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı tarafından verilecek kahvaltının ardından Yıldız Çini ve Porselen Fabrikası ile Beylerbeyi Sarayı’na düzenlenecek geziye davetlidir.

Bilim Kurulu:
Prof. Dr. Ali Akyıldız (Marmara Ünv.)
Prof. Dr. Nurhan Atasoy
Prof. Dr. Ali DEMİR (İTÜ)
Prof. Dr. Semavi Eyice
Prof. Dr. Semra Germaner
Prof. Dr. Zekeriya Kurşun (Marmara Ünv.)
Prof. Dr. Önder Küçükerman (MSGÜ)
Prof. Dr. Selçuk Mülayim (Marmara Ünv.)
Prof. Dr. Mim Kemal Öke (Boğaziçi Ünv.)
Prof. Dr. İskender Pala (Kültür Ünv.)
Prof. Dr. Metin Sözen
Prof. Dr. Korkut Tuna (İstanbul Ünv.)
Doç. Dr. Ahmet Emre Bilgili (Marmara Ünv.)
Doç. Dr. Cengiz Can (Yıldız Ünv.)
Dr. Cemal Öztaş (TBMM Milli Saraylar)

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.