Etkinlikler

19. Uluslararası Yapı ve Yaşam Kongresi: Mimarlığın Geleceği - Gelecek İçin Mimarlık

Etkinlik Başlangıç - Bitiş Tarihi: 22 - 24 Mart 2007
Yer: Bursa Uluslararası Fuar Merkezi - Bursa
İletişim
E-posta: [email protected]...
Web Sitesi: www.bursamimar.org.tr
Mimarlık mesleği fiziksel ve sosyal çevreye yönelik çok boyutlu sorumluluklar içerdiği için karmaşık ve geniş kapsamlıdır. Mimarlar, ekonomik nedenlere dayalı gereksinimleri, çevreyle ilgili önlemleri, bölgesel koşulları, toplumsal ve kamusal içeriği, ayrıca kültürel değerleri ve yapı sektöründe çalışan diğer disiplinlerin katkılarını, ürünlerinde bütünleştirecek uzmanlar olarak eğitilmektedir. Temel insan haklarından biri olarak kabul edilen kaynaklara ve doğaya saygılı yüksek nitelikli bir yapılı çevrede yaşamak, bugün mimarlık alanında öne çıkan değerlerden biridir.

Mimarlık- Dün / Bugün / Yarın
Mimarlığın / mimarın rolü ve konumu yaşanan dönemin ekonomik, sosyal, politik ve kültürel öğeleriyle güçlü bir etkileşim içindedir. Onlarda ortaya çıkan değişimler ve dönüşümler mimarlığın/mimarın rol ve konumunun da değişik oranlarda etkilenmesine yol açar.

Dünya, ekonomik yeniden yapılanma ve geniş ölçekli çevresel sorunlar karşısında toplumsal ve kültürel değer değişikliklerinin yaşandığı bir dönemeçten geçmektedir.

Kent birlikte yaşayan farklı insanların ve görüşlerin özünün bir simgesi, ortak kültürel mirasın en önemli kaynaklarından biridir. Mimari yapı kültürü, yapılı çevre ve anıt yapılar; geçmişte, günümüzde ve gelecekte, insanın hayal gücü ve yaratıcılığının tanıklarıdır. Geçmişte iyi örnekler verdiğimiz gibi bugün de çağdaş yapılı çevreler yaratacak kararlar almak bizim elimizdedir. Böyle bir çevrenin oluşabilmesi için tutum ve yaklaşımlarda değişiklik olması gerekir. Mimarlığın geleceği ile ilgili bu değişiklikleri tartışmak, sorgulamak ve bunları eyleme dönüştürecek birikimler/fikirler için ortam oluşturmak 19. Yapı ve Yaşam Kongresi’nin amacıdır.

Bu Kongre’ de önerilen politika değişiklikleri, çevremizi enerjinin verimli kullanımı ve sürdürülebilir performans yoluyla koruyacak sonuçlara ve üst düzeyde nitelikli mimari uygulamalar konusunda başarılı örnekleri teşvik ederek, bütün yatırımlarda yapıların ömrünü göz önünde bulunduran uzun vadeli değerlendirmeler yapacak çevresel maliyet süreçlerini dikkate almaya yönelik olmalıdır.

Mevcut yapı stoğunun dikkatli bir biçimde bakım ve onarımında istihdam olanakları geliştirmek; yapı üretiminde ekonomiyi, esnekliği, uzun süreli kullanımı teşvik ederek ve yatırımcılara paralarının karşılığında alabilecekleri daha iyi bir değeri sunarak ekonomik rekabeti geliştirmek; çağdaş ve yaygın bir mimari estetiği, kültürel bütünlüğü ve denetlenebilir bir kalkınmayı etkin kılarak, kentsel ve kırsal alanlarda sürdürülebilir yaşamı canlandırmak mimarlığın günümüz uygarlığında da geçerli birleştirici rolünü bir kez daha vurgulayacaktır.

Karşılıklı anlayış, farklı geleneklere ve becerilere saygı yoluyla gelişecektir. Tasarım ve inşaat sürecinde yer alan herkes tarafından, iyi mimarlık ürünlerinin toplumun yararına olduğunun anlaşılması sağlanarak bilginin yaygınlaştırılması, sorumluluk içeren bir diyaloğu güçlendirecektir. Üretimde maksimum verimliliği amaçlayan ekonomik hedefler yerine; geliştirilmiş yaratıcılığa, daha iyi insani ilişkilere, daha nitelikli yaşam koşullarına, sürdürülebilir, uyumlu, insani ölçeklerde yapılı çevreye ve ilgili bütün tarafların çıkarlarına hizmet eden bir tasarım ve inşa sürecine yönelmiş hedefler benimsenmelidir. 

Bildiri sunmak üzere davet edilen:
Emre Kongar, Hakkı Önel, Bozkurt Güvenç, Hasan Özbay, Ünsal Oskay, Mehmet Konuralp, Cengiz Bektaş, Serhad Akcan, Süha Özkan, Cafer Bozkurt, Bülend Tuna, Doğan Hasol, Gianluca Peluffo, Ahmet Eyüce, Antonio Logario, Semih Eryıldız, Francesca Devita, Şirin Gülcan Eren, Khaled Tadmori’nin yanı sıra bir çok üniversiteden akademisyen meslektaşımız 33 bildiri 28 poster bildiri ile üç gün sürecek kongrenin;
- Mimarlık / insan / çevre / beşeri bilimler
- Mimarlık / toplumsal ve kültürel yaşam
- Mimarlık üzerine genel / ulusal / yerel politikalar
- Mimarlık meslek standartları / etik / eğitim
- Nitelikli yapılı çevre / kent / mimari kimlik arayışları
- Yapı üretiminde işbirliği
- Sürdürülebilir yaşam için tasarım / üretim / yapı teknolojileri ve malzeme
- Dünya'da / Avrupa'da mimarlık hizmetlerinin dolaşımı / serbest pazar altbaşlıklarındaki oturumlarında yer alacaklar.

Kongre Takvimi
İlk Duyuru
31 Temmuz 2006 Pazartesi

Bildiri Özetlerinin Teslimi
03 Kasım 2006 Cuma

Bildiri Özetlerinin Değerlendirilmesi ve İkinci Duyuru
17 Kasım 2006 Cuma

Bildiri Tam Metinlerinin Teslimi
19 Ocak 2007 Cuma

Bildiri Tam Metinlerin Değerlendirilmesi ve Son Duyuru
16 Şubat 2007 Cuma

19.Yapı ve Yaşam Kongresi
22 - 23 - 24 Mart 2007 Perşembe - Cuma - Cumartesi

Yöntem

Kongre'de, alt başlık açılımları olarak belirlenen sorulara cevap arayacak tartışmaların ve irdelemelerin yapılması amaçlanmaktadır. Oturumlarda görsel sunuşlara ağırlık verilmesi beklenmektedir. Bildirilerin görsel sunuşlarıyla birlikte yayınlanarak, değerli bir belgelik oluşması sağlanacaktır.

Kongreye başvurular Bilimsel Kurul tarafından değerlendirilerek sonuçlandırılacak, seçilecek bildiri ve afişlerin yanı sıra çağrılı sunuşlara da yer verilecektir.

Katılım Biçimleri ve Format
Bildiriler için 300-400 kelimelik bir özet gereklidir. Özet metinler Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacaktır. Poster sunuşlar için 100-200 kelimelik bir taslak istenmektedir. Taslaklara jpg formatında iki şekil eklenebilir. Taslaklar Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanacaktır. Ana dili Türkçe olmayan katılımcılar yalnızca İngilizce özet / taslak göndereceklerdir. Gönderilen özet veya taslaklarda bildiri veya poster sunuşuyla ilgili seçim mutlaka bildirilecektir.

Özet veya taslakları kabul edilen katılımcılara, tam metinlerin veya posterlerin final sunuş standartları, kabul için yapılacak ikinci duyuruda daha sonra bildirilecektir.

Yazılı malzemeler Ms Word dosya olarak hazırlanıp e-posta ile veya bir kopya disket/CD ve bilgisayar çıktısı olarak aşağıdaki adrese teslim edilecektir. Görsel malzemeler jpg formatında en az 300 dpi çözünürlükte hazırlanmalıdır. Türkçe ve İngilizce bildiri özeti veya poster taslaklarının başında; birinci satırda bildiri/poster başlığı, ikinci satırda bildiri/poster sahiplerinin unvanı, adı ve soyadı üçüncü satırda kurumu ve iletişim bilgileri yer almalıdır.

Kongre Katılım Ücreti
Bildirileri veya posterleri kabul edilen katılımcıların Bildiri veya Poster başına ödeyecekleri Katılım bedeli 100 YTL.'dir.

Katılım bedellerinin, en geç 23 Şubat 2007 tarihine kadar Denizbank Bursa Şubesi 536083 no'lu Mimarlar Odası Bursa Şubesi hesabına yatırılarak, banka dekontunun 0 224 273 1020 numaralı faksa gönderilmesi gerekmektedir. Kongre katılım bedeline katılım belgesi, kongre kitabı, bir adet çanta, eşzamanlı çeviri, yaka kartı, kahve servisi, öğle ve akşam yemekleri dahildir. İlave çanta bedeli 50 YTL.'dir.

Panel
Kongre sonunda düzenlenecek panelde, kongrede sunulan bildirilerle ele alınan konular, sonuç bildirgesi oluşturulacak şekilde tartışmaya açılacaktır.

Bağlantılı Etkinlikler
Kongre'nin yapılacağı fuar alanında, 22-25 Mart 2007 tarihleri arasında Mimarlar Odası Bursa Şubesi & Tüyap Bursa Fuarcılık tarafından "Bursa Yapı ve Yaşam Fuarı" düzenlenecek; ayrıca sergiler ve mimarlık öğrencilerine yönelik çalışma atölyeleri (workshop) yer alacaktır.

Bilimsel Kurul
Bora Akçay, Y.Mimar / Architect, DGSA (1973)
Aydan Balamir, Mimar, Doç. Dr. / Architect Ph.D., ODTÜ (1974)
Murat Çıracı, Mimar, Doç.Dr. / Architect Ph.D., İTÜ (1977)
Neslihan Dostoğlu, Mimar, Prof. Dr. / Architect Ph.D., ODTÜ (1978)
Sümer Gürel, Mimar, Prof. Dr./ Architect Ph.D., İTÜ (1958)
Bilge Işık, Mimar, Doç. Dr./ Architect Ph.D., DGSA (1970)
Baran İdil, Y.Müh.Mimar / Dipl. Ing. Architect, İTÜ (1960)
Güngör Kaftancı, Y. Mimar / Architect, İTÜ (1953)
Murat Taş, Mimar, Öğr. Gör. Dr. / Architect, Ph.D., YTÜ (1993)
Alper Ünlü, Mimar, Prof. Dr. / Architect Ph.D., İTÜ (1979)

Mimarlar Odası Bursa Şubesi Yönetim Kurulu
Melih Türa, Mimar / Architect, İDMMA (1979)
Kenan Akan, Y.Mimar / Architect, KTÜ (1977)
Gökhan Yıldız, Mimar / Architect, İTÜ (1999)
Şenol Şimşek, Mimar / Architect, MSÜ (1998)
Murat Taş, Mimar, Öğr. Gör. Dr. / Architect, Ph.D., YTÜ (1993)
Nizamettin Kaya, Mimar / Architect, KTÜ (1986)
Ozan Ergün, Mimar / Architect, ODTÜ (1997)
Konuyla İlgili Linkler

Etkinlik Arşivi
Yayınlanan etkinliklerin kategorik olarak listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinliği listeden seçiniz.