Etkinlik Dosyası

12. Venedik Mimarlık Bienali

Tarih: Ağustos 2010 Kaynak: labiennale.org Çeviren: Barış Göğüş, Bahar Bayhan Editör: Gökçe Aras
Palazzo delle Esposizioni
Bienal etkinlik mekanlarından sergi alanlarının yeniden düzenlenmesi çerçevesinde Giardini'deki tarihi İtalya Pavyonu 2009'da Palazzo delle Esposizioni della Biennale olarak yeniden adlandırıldı.

Bu değişim, Giardini'deki diğer pavyonlar için bir dönüm noktası olduğu gibi onun yeni, çok yönlü doğasının altını çizmeye yönelik çoklu aktivitelerin merkezi oldu. Bienalin davetlerine ev sahipliği yapan ve bütün yıl açık kalan yapı eğitim merkezi olarak tasarlandı. Burada öğrencilerin de yararlanabileceği bir kütüphane ve bir kitabevi bulunuyor.

Giren ve çıkan ziyaretçiler için yeni bir düzenleme yaratmak, yeni kitabevi, kafeterya düzenlemesi için yapılması gerekenin farkına varmak amacıyla bir yeniden tanımlama programı başlatıldı (yapı, bitki, panjur gibi girişimleri içeren). Bazı alanların düzenlemesinin küratörlüğünü 53. Uluslararası Sanat Sergisi'nde yer alan Massimo Bartolini (eğitim alanı), Rirkrit Ttiravanija (kitabevi), Tobias Rehberger (kafeterya) yaptı.

Yeni ASAC Kütüphanesi: Çağdaş Sanatlar Tarihsel Arşivi Kütüphanesi (ASAC)'nin ilk aşamasının tamamlanması 53. Uluslararası Sanat Sergisi'nin açılış tarihi olan 2009 Haziran ayında gerçekleşti. İlk bölümünü Giardini'deki Palazzo delle Esposizioni'nin eklentisinin restorasyonunun ilk parçası iç mekan düzenlemesi

Böylece Bienal kütüphanesi 10 yıl sonra sonunda açılabildi. Kütüphanede Venedik'teki araştırmacılar, öğrenciler ve sergi ziyaretçileri için düzenlenen özel okuma odaları, Görsel Sanatlar'da uzmanlaşmış, kitaplar, kataloglar, makaleler bulunuyor. Bienal kütüphanesi araştırma çalışması için yüksek standartlar sunan fonksiyonel ve mimari bakış açısı altında inanılmaz bir dönüşüm geçirdi. Bu işlem sayesinde, özlenen ASAC'ı Venedik'e geri verme olayı nihayet etkinlikler ve sergilerle yakın bağ kuran bir oluşumda yer aldı.

2010 Ağustos'un sonunda, 12. Uluslar arası Mimarlık Sergisi ile birlikte Palazzo delle Esposizioni'nin aynı eklentilerinde restore edilen alanların ikinci ve son açılışı yapılacak. ASAC'ın geri kalan kitap koleksiyonu ( mimarlıl, sinema, dans, müzik ve tiyatro) burada yer alacak.

ASAC şimdi ortak yönetim statüsüne ulaştı ve yapısal olarak rasyonalize edilen bir organizasyon buldu. Bir tarafında araştırma çalışmaları için yeni bir mekan oluşturulurken diğer tarafında tarihi arşivlerin depolanma ve sayısallaştırılmaları için yenilenmiş bir mekan bulunuyor.

Palazzo delle Esposizioni Tarihi
Palazzo delle Esposizioni'nin Giardini'de ilk keşfedilmesi 1894 yılında gerçekleşti. İlerleyen yıllarda da ilk Bienal sergileri gerçekleşti. Bugün "Pro Arte" adıyla bilinen bina Enrico Travisanato tarafından planlandı ve bağımsız cephesi Marius De Maria ve Bartolomeo Bezzi tarafından tasarlandı. 1905'e kadar çalışmalarının seriglenmesi için farklı ülkelerden sanatçıların geldiği Palazzo Bienal'de yer alıyordu. Bunun sebebi ise ilk yayınlarıyla büyük başarı elde eden Bienal'in yabancı ülkeleri kendi pavyonlarını Giardini'de inşa etmeye ve kendi ulusal sanatçılarının bu sergide yer almasına teşvik etmesidir. (bu davette ilk yer alan ise 1907'de Belçika oldu.)

Devam eden yıllarda Ernesto Basile (giriş, 1905), Galileo Chini (dekorasyonlar, 1907-1909), Guido Cirilli (cephe, 1914), Gio Ponti (rotonda, 1928) gibi önemli sanatçıların müdahalelerini bulunduran ana Palazzo birçok değişim geçirdi. 1932 yılında, Duilio Torres tarafından tasarlanmış ve hala korunan cephesi ile bugünün İtalya Pavyonu oldu. Carlo Scarpa ve Bienal arasındaki güçlü ortaklık 1948'de kuruldu ve 1972'ye kadar devam etti. 1968'de Carlo Scarpa Pavyon'un ana salonunun çatı düzenini farketti. 1952'de de Giardino delle Sculure'ı farketti. 1977'de Valeriano Pastor şimdilerde ASAC Kütüphanesi içinde dönüşen Kongre Salonu'nu tasarladı.

12. Venedik Mimarlık Bienali
12. Venedik Mimarlık Bienali
Etkinlik Dosyası Arşivi
Dönem içinde gerçekleştirilen etkinlik dosyalarının listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz etkinlik dosyasını listeden seçiniz.