Gündem

Gayrimenkul Eğitimi

Tarih: Ağustos 2008 Derleyen: Burcu Öztaşkın, Arkiparc.com.tr
Ana Sayfa


Kaynak: Jacobs University Alumni

Son yıllarda hızla yükselen gayrimenkul sektörü gelişmeye devam ediyor. Özellikle finans ve inşaat sektörlerinde geçmişi olanlar gayrimenkul sektörü çatısı altında birleşiyor. Ancak her iki taraf için de öğrenilmesi gereken çok şey var. Yıldızı parlayan sektörde kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. Farklı dallardan gelen çalışanların bilgi eksiklerini kapatmaya yönelik çeşitli programlar açılıyor.

Dünyada birçok üniversitede lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim-öğretim yapan gayrimenkul geliştirme (Real Estate & Property Development), gayrimenkul bilimleri (Property Sciences), gayrimenkul ekonomisi ve yönetimi (Economics & Management of Real Estate) gibi farklı isimler altında bölümler bulunuyor. Bu bölümlerin, mühendislik, ekonomi, idari bilimler, tarım ve hukuk gibi fen ve sosyal bilim dalları ile ilişkileri bulunuyor.

Genellikle disiplinler arası olarak ele alınan gayrimenkul konusu üzerine kariyer yapmak isteyen, mühendislik, işletme, şehir planlama, mimarlık, sosyoloji, ekonomi gibi alanlarda lisans eğitimi almış kişiler, çoğunlukla yüksek lisans veya doktora seviyesinde eğitim alarak uzmanlaşıyorlar.

İngiltere’de ise dünyadan farklı olarak surveyor eğitimi veriliyor. Chartered Survey denilen bu sistem ile gayrimenkul eğitimi lisans seviyesinden başlıyor.

Bu tür programların yanı sıra bir de sertifika programları söz konusu. Ancak, birkaç hafta süren bu sertifika programları, uzmanlar tarafından yeterli görülmemelerinin yanı sıra yeterli bilginin edinilmesini de sağlamıyor.

Türkiye’de gayrimenkul eğitimi-öğretimi ve araştırmaları batı dünyasına göre oldukça geç ele alınmış, bu alanda oldukça az sayıda araştırma yapılmış ve üniversitelerde bu alanda çalışan çok az sayıda araştırmacı bulunuyor. Ancak kamulaştırma, satış, konut finansmanı (mortgage), özelleştirme, kredi dereceleme gibi alanlarda yaşanan değerleme sorunları, bu alanda düzenleme yapılmasını zorunlu kılmış, ilgili kuruluşlarca lisanslama çalışmaları başlatılmış ve kamu ve özel üniversitelerde meslek yüksekokulları ve lisansüstü eğitim-öğretim yapan anabilim dalları açılmış.

"Uluslararası standartlara ulaşmak için eğitim konusunda neler yapılabilir?" sorusuna yanıt olabilecek dünyadan ve Türkiye'den gayrimenkul eğitimine ait örnekleri inceledik.


Gayrimenkul Eğitimi
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Gayrimenkul Eğitimi
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.