Gündem

Spor Tesisleri

Tarih: Mayıs 2009 Kaynak: Wikipedia, İzmir Büyükşehir Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Besiktas.ws, Aslantepe.biz, Turkpoint.com Çeviren: Selcen Karatay Editör: Zeynep Güney
Ankara, İstanbul ve İzmir'deki Başlıca Spor Salonları
Ankara
ASKİ Spor Salonu



Kaynak: wowTurkey

Kaynak: Ankara Büyükşehir Belediyesi

ASKİ Spor Salonu, Ankara'da İvedik-Karşıyaka mevkiinde bulunan spor salonudur. 6.000 kişilik salon, 2001 Avrupa Basketbol Şampiyonası için yapıldı. Salon şu anda da çeşitli müsabaklarda ve kongrelerde kullanılıyor.


İstanbul
Abdi İpekçi Arena


Kaynak: Vikipedi

Kaynak: Türkiye Basketbol Federasyonu

Abdi İpekçi Arena (eski adıyla Abdi İpekçi Spor Salonu), İstanbul Zeytinburnu'da bulunan şu anda kapasite itibariyle Türkiye'nin en büyük salonu.

Yapımına 1979'da başlanan salon, uzun süren tartışmalar ve duraklamalardan sonra 1989'da ABD'den gelen Harlem takımının gösterisiyle açıldı. 1989-90 sezonunda ilk kez Türkiye Basketbol Ligi maçlarına evsahipliği yaptı. Ertesi yıl kış aylarında Türk ve yabancı takımların katıldığı bir halı saha futbol turnuvası düzenlendi. 1991'in son aylarında Türk Milli Takımı'nın Avrupa Basketbol Şampiyonası elemesindeki Belçika maçını, yapılan özel organizasyon sayesinde 20 bine yakın seyirci bilet parası ödemeden izledi. Ayrıca 2004 Eurovision şarkı yarışmasına ev sahipliği yaptı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'na 12 km uzaklıktaki Abdi İpekçi Arena, basketbolun yanı sıra pek çok branşın Avrupa ve Dünya Şampiyonaları'na ev sahipliği yaptı. 11.500 seyirci kapasitesi vardır ancak özellikle Fenerbahçe Ülkerspor'un Avrupa Kupası'ndaki maçları ve Türk Milli Basketbol Takımı'nın pek çok maçında bu kapasite oldukça aşıldı. Fakat diğer maçlarda salonun seyirci kapasitesinin bu kadar büyük olması sorun yarattı ve taraftarların tribünde dağılması ve yeterli baskıyı kuramaması nedeniyle 2005'te tribüne perdeleme sistemi yapıldı. Böylece seyirci sayısı az olan maçlarda perdeler indirilerek tribünler küçültülebiliyor. Salonda 1500 araçlık bir otopark da mevcut.

Dört yönlü ve ekranlı skor göstergesi, altı adet çevrim içi sisteme açık gişe, dört ayrı bölümde seyirci tuvaletleri, dört adet çağdaş şekilde tasarlanmış soyunma odaları, iki adet genel ağ odası ve basın merkezi, iki adet çok amaçlı kullanılabilen büyük salon, dört adet hakem ve gözlemci odası, ofisler, modern VIP salonları salonu zenginleştiren diğer unsurlar. Türkiye Basketbol Federasyonu'nun ofisleri de salonun altında yer alıyor.

BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi


Kaynak: Besiktas-jk.com

Kaynak: Besiktas.ws

BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi, 45 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor. Çok amaçlı spor salonu, 6 adet tenis kortu, biri büyük olmak üzere 4 adet halı saha, kapalı otopark, kapalı yüzme havuzu, fitness salonu, Türkiye'nin en büyük bowling salonu, alışveriş merkezi ve restoranlar olarak planlanan arazide, 8.500 metrekarelik spor salonu 5.600 metrekare zemine oturuyor.

Spor karşılaşmalarında, 3.200 seyirci kapasitesine sahip olan BJK Akatlar Spor ve Kültür Kompleksi, şov, gösteri ve konserlerde 4.500 kişilik kapasiteye ulaşıyor. 120 metrekarelik bir adet kafetarya, 210 metrekarelik 2 adet restoran, maç ve gösteri esnasında seyircilere hizmet verebilmesi için salonda 5 adet büfe, protokol ve diğer seyirciler için ayrı dinlenme salonları, 3 büyük ve 4 küçük olmak üzere 80 kişilik özel localar mevcut. Seyirci kapasitesine göre, erkekler için 29 adet WC, 31 adet pisuvar, 22 adet lavabo, bayanlar için 18 adet WC, 19 adet lavabo ile engelliler için özel tasarlanmış WC ve ayrıca engelliler için de özel seyir yerleri bulunuyor. Misafir seyirciler için ayrı ana giriş kapısı ve oturma bölümü, diğer seyircilerin maç veya gösterileri izleyebilmesi için 3 ayrı ana giriş kapısı, tahliye için de 7 adet kapı mevcut ve protokol için ayrı kapı ve kat otoparkı düzenlendi.

Yaz aylarında kullanılmak üzere 1.100 metrekarelik açık terasın yanı sıra, salonda basketbol ve voleybol takımlarının arka arkaya maç yapılabilmelerini sağlayacak şekilde 4 ayrı soyunma odası yer alıyor. Her soyunma odası içerisinde 10 adet duş, 3'er adet pisuvar, özel soyunma dolapları, masaj odaları yapıldı. Şov gösterilerinde ses kalitesini artırmak için akustik tavanlar ve ses düzeni yaptırıldı. Salonda sahne sanatçıları için 14 adet kulis, assolist için duş ve WC'si olan özel oda, diğer sanatçıların kullanımına ayrılmış özel 5 adet duş, 7 adet WC, oda içlerinden sahnedeki gösteriyi takip edebilmeleri için kamera ve TV sistemi, şov-gösteri ve konserlerde seyirci kapasitesi düşünülerek saha kotunda seyirciler için 6 adet WC yer alıyor.

Hakemler için ise 4 adet, içerisinde duşu ve WC'si bulunan odalar bulunuyor. 300 metrekarelik fitness center içerisinde erkek ve bayan soyunma, duş ve masaj odaları yer alıyor. Sporcular için 75 metrekarelik dinlenme salonu, ayrıca konferans ve röportaj salonu bulunuyor. Antrenör, menajerler, yönetim ve muhabese için de hizmet ve depolama odaları yaptırıldı.

Sinan Erdem Spor Salonu


Kaynak: Vikipedi

İstanbul Ataköy'de yer alan Sinan Erdem Çok Amaçlı Olimpik Spor Salonu'nun halen inşaatı devam ediyor. Tamamlandığında 22.500 seyirci kapasitesi ile Türkiye'nın en büyük, Avrupa'nın ise üçüncü büyük spor salonu olması bekleniyor.

Yapımı 1993 yılında başlayan ve maddi kaynak yetersizliği nedeniyle çeşitli duraklamalarla devam eden salonun, 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın final aşamasına, 2012 Dünya Salon Atletizm Şampiyonası'na ve 2012 Dünya Kısa Kulvar Yüzme Şampiyonası'na ev sahipliği yapması planlanıyor.

Haldun Alagaş Spor Salonu


Kaynak: Galeri İstanbul

İstanbul'un Ümraniye ilçesinde bulunan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 1996 yılında temeli atılan Haldun Alagaş Spor Salonu, yaklaşık 11.000 metrekarelik arsa alanına sahip. Tüm birimleri ve 3 kat olma özelliği ile birlikte, toplam 32.000 metrekarelik inşaat alanını kapsayan salon, Anadolu yakasındaki önde gelen spor merkezlerinden biri.

Anadolu yakasındaki spor tesisi ihtiyacını büyük ölçüde gideren Haldun Alagaş Spor Kompleksi, birçok branşı bünyesinde bulundurarak günde ortalama 2.000 kişiye spor yapma imkânı sunuyor. Bunun yanında kütüphane, tiyatro ve konferans salonlarıyla birlikte bir kültür merkezi konumunda olan tesis, 3 katlı otoparkıyla çevresindeki otopark sorununu da gideriyor.

Fenerbahçe'nin bazı branşlarda kullandığı salon, bunun dışında İstanbul Büyükşehir Belediyespor ve Türkiye Basketbol Ligi takımlarından Tekelspor tarafından da kullanılıyor.

Ayhan Şahenk Spor Salonu


Kaynak: MegaNBA.com

İstanbul Maslak'ta Darüşşafaka Lisesi kampüsü içinde yer alan, Türkiye Basketbol Ligi takımlarından Darüşşafaka'nın maçlarını yaptığı Ayhan Şahenk Spor Salonu'nun, seyirci kapasitesi 3.500 kişi. 350 araçlık otopark bulunuyor. 1995 yılında kullanıma açılan salon, uluslararası standartlarda sportif faaliyetlerin yanı sıra evrensel sanat ve kültür etkinliklerinin de gerçekleştirildiği çok amaçlı bir yapıya sahip.

Ayrıca Darüşşafaka Lisesi öğrencileri bu salonun tüm imkânlarından sınırsız ve ücretsiz olarak yararlanabiliyorlar. Önceki sezonlarda Darüşşafaka'nın yanı sıra Efes Pilsen, Galatasaray gibi basketbol takımları da iç saha maçlarını bu salonda oynadılar.


İzmir
Halkapınar Spor Salonu


Kaynak: Aslantepe.biz

Kaynak: İzmir Büyükşehir Belediyesi

İzmir Halkapınar Spor Salonu, İzmir'in Halkapınar semtinde bulunan basketbol başta olmak üzere salon sporlarında kullanılan ve 23. Üniversite Yaz Oyunları (Universiade 2005) için yapılan bir spor salonu. Kapasitesi portatif tribünler dahil 10.000'e ulaşıyor.

Jimnastik, voleybol, basketbol ve hentbol maçlarının yapılabileceği 7.082'si sabit, 2.160'ı teleskopik tribün olmak üzere 9.242 seyirci kapasiteli, 45.000 metrekarelik inşaat alanına sahip salonun ilk iki katında tribünlerin altında idari, teknik, soyunma odaları ile 6 antrenman bölümü yer alıyor. Salonun altında ise 170 araçlık otopark bulunuyor.

Karşıyaka Spor Salonu


Kaynak: Aslantepe.biz

Kaynak: Turkforum.net

Türkiye Basketbol Ligi ve voleybol maçlarında Pınar Karşıyaka ve Karşıyaka Spor Kulübü tarafından kullanılan Karşıyaka Spor Salonu, 5.000 seyirci kapasitesine sahip (4200 ve gerektiğinde tribünlerin altkısımlarından açılabilen 800 koltuk) ve ilk olarak 2005 yılında İzmir'de düzenlenen 23. Üniversite Yaz Oyunları (Universiade 2005) oyunlarında kullanıldı.

Salon, bir kompleks tasarımı biçiminde inşa edildi. 17 Ekim 2002 tarihinde temeli atıldı. Karşıyaka Belediyesi tarafından kaba inşaatı tamamlanan kompleks, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından tamamen hazır hale getirildi.


Kaynak: Aslantepe.biz

Toplam 11 bin 650 metrekarelik alanda kurulan tesiste ayrıca, 500 seyirci kapasiteli antrenman salonu, aletli jimnastik, aerobik, kondisyon salonları, VIP Salonu, 100 kişilik toplantı odası, basın odası, doktor odası, soyunma odaları, 20 kişilik sporcu konukevi, 800 araçlık otopark, 5 adet kafeterya, yönetim büroları ve sporcu kantini yer alıyor.


Spor Tesisleri
Spor Tesisleri
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.