Gündem

Şangay World Expo 2010

Tarih: Mart 2010 Derleyen: Dilek Öztürk
Ülke Pavyonları
Monako


Monako Pavyonu

2000 metrekarelik pavyon, ziyarteçilerini, arabaları keşfe çıkararak, bir şehir ulaşım sistemi oluşturarak, 1929'dan beri yapılan Monaco Grand Prix'ine davet ediyor.

Pavyonun girişinde, ziyaretçiler 6 dakikalık bir animasyon film izleyecek. Sinema 250 kişiyi alabilecek ve yüksek çözünürlüklü 56 metre bir ekrana sahip olacak.

Ziyaretçilere, eski geleneksel Monako sokaklarında geziyorlarmış hissini verecek pavyon, ülkenin kendine has bitki örütsünü de sergileyecek.

Umman


Umman Pavyonu

Arabistan Pavyonu'nun hikayesi, tarihsel geçmişine ait değerleri korurken, kontrollü ve sürdürülebilir ekonomik gelişmelere, daha iyi şehirler ve yaşamlar oluşturmaya dayanıyor.

Sütrüktür, özel bir camla, Arabistan geleneksel gemi örneklerinin en büyüğü ve en güzeli olan bir geminin pruva kısmı biçiminde tamamlanıyor.

Teması "Arabistan- Gelişim Serüveni" olan pavyon 3 bölüme ayrılıyor.

Nepal


Nepal Pavyonu

Pavyon, "Katmandu Masalları" temasıyla, şehrin geçmişinden önemli tarihi anları ele alacak. Nepal'in başkenti, mimari, sanatsal ve kültürel bir merkez olarak 2000 yıldır gelişen Katmandu'nun ihtişamını gözler önüne serecek.

Ele alınan tema, şehrin geçmişiyle geleceğini didikleyerek, onun ruhuna dokunuyor. Pavyonla ilgili bir diğer önemli nokta ise, bu meseleyi çevreyi korumacı bir yaklaşım ile ve yenilenebilir enerjilerin geliştirilmesi çabası ile ele alması.

Pavyon, çevresinde geleneksel Nepal evlerinin olduğu, Katmandu'da bulunan eski bir budist tapınağı biçiminde.

İzlanda


İzlanda Pavyonu

İzlanda, 500 metrekareye yayılan bir alanda bir "buz küpü" inşa etmeyi planlanıyor. Bu pavyon, İzlanda'nın yenilenebilir enerjiyi nasıl kullandığını gösterecek. Pavyonun ana teması "Saf enerji, sağlıklı yaşam" olarak belirlendi.

Ulusal Expo yetkilisinin açıklamasına göre, küresel ekonomik krizden oldukça kötü etkilenen İzlanda, pavyon harcamalarından 2 milyon Dolar kesmek zorunda kaldı.

Suudi Arabistan


Suudi Arabistan Pavyonu

Suudi Arabistan, 2010 Dünya Fuarı pavyonu için daha farklı şeyler düşünüyor.

Pavyonun çatısına, çöl bölgesinden getirilen 150 palmiye ağacı dikilecek. Bu ağaçlar Çin'in Zhejiang bölgesine getirildi ve pavyonun yapımı bittikten çatısına tekrar dikilecekler.

Şimdiye kadar %20'si bitirilen pavyon için 29,3 milyon Dolar harcandı. Pavyon 1600 m2'lik yüzey alanıyla dünyanın en büyük sinema sahnesini bünyesinde barındıracak.

Türkiye


Türkiye Pavyonu

Türkiye yetkili kişisi olarak Sencar Özsoy, "Medeniyetler Beşiği" olan pavyonun temasının dünyadaki ilk yerleşim alanlarından esinlenerek oluşturulduğunu dile getirdi.

2000 metrekarelik alana yerleşen pavyonun dışardan görünümü, aynı zamanda neolotik dönemde önemli merkezlerden biri olan Çatalhöyük yerleşiminden esinleniyor.

Pavyon, ziyaretçileri rüya labirentini keşfetmeye çağıran kırmızı-beyaz bir kutu gibi görünüyor.

İstanbul da sergilenecekler arasında. Orta alanda İstanbul'un Avrupa Kültür Kenti olmasına ithafen İstanbul sokaklarından görüntülerin gösterileceği bir ekran bulunacak.

Venezuela


Venezuela Pavyonu

3000 metrekarelik Venezuela Pavyonu, hem Çin'de hem de Venezuela'da sembolik bir anlamı olan "8" şeklinde olacak ve "Daha iyi bir yaşam, daha iyi bir şehir" temasıyla birlikte ülkenin geçmişinden geleneksel izler taşıyacak.

Brezilya


Brezilya Pavyonu

Pavyon, "Şehirlerin Kalp Atışı: Brezilya Şehirlerinin Yaşamını Hissedin" temasıyla, Brezilya şehirlerinin kültürel çeşitliliğine, dinamizmine ve tabii ki futbola dikkat çekecek.

Teixeira bu konu hakkında "Brezilya'nın şehirleri ritmik olarak kan pompalayan bir kalp gibi canlıdır," yorumunu yapıyor.
Pavyon, Brezilya şehirlerinin kentsel sorunlarda sürdürülebilir gelişimleri ve kentlinin refah düzeyindeki yükselişlerini ele alan değişimlerine de odaklanacak.

Malezya


Malezya Pavyonu

3000 metrekarelik pavyon geleneksel Malezya barınakları gibi görünecek. Pavyonun cephesi palmiye yağı ve plastikten bir karışımla kaplanacak, ve fuarın ardından başka yapılar için geri dünüştürülecek.

Ülke, doğal peyzajını ve Malezya'da yaşayan 47 etnik grubu, "Tek Malezya-Uyum İçinde Yaşamak" teması altında anlatacak.

Meksika


Meksika Pavyonu

Fuarın en renkli pavyonunda, ekolojik malzemelerle yapılan uçutmalar, kırmızı, pembe, sarı ve mavi renklerde yerlerini alacak.

8 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki uçurtmalar, normal uçurtmalara göre daha büyük olacak ve yükseklikleri 3 ve 13 metre arasında değişen ayaklarla sabitlenecekler.

Meksika Pavyonu yetkili kişisi Eduardo Seldner, pavyon için, uçurtmaların uçma fikrinin, Meksika ile Çin arasındaki güçlü kültürel ilişkiyi yansıttığını söyledi.

Kazakistan


Kazakistan Pavyonu

Pavyonun iç mekanı danışma bölümü, 4 boyutlu sinema, Kentsel Matris 2030, interaktif eğlenceler, Astana Alanı, sakin tribün, sanat alanı (fotoğraf galerisi) ve Kazakistan ile vedalaşma bölümü olmak üzere 8 bölümden oluşacak. Pavyonun teması "Astana-Asya'nın Kalbi" olacak.

Elektronik ve iletişim sistemleriyle donatılan pavyon 1000 metrekarelik yer kaplıyor.

Rusya


Rusya Pavyonu

6000 m2'lik alana yerleşen pavyon geleneksel Rus bayan kıyafetlerinden esinlenerek oluşturuldu.

"Çiçek Şehri" çevreyle ilişkili teknolojileri sergileyecek, "Güneş Şehri" yeni temiz enerjilere dikkat çekecek, "Ay Şehri" uzay araştırmalarına odaklanacak ve 1961 yılında uzaya çıkan ilk insan Yuri Gagarin'in uçuşu gösterilecek.

Pavyonun teması: "Yeni Rusya: Kent ve Kentli".

Amerika Birleşik Devletleri


Amerika Birleşik Devletleri Pavyonu

Amerika Pavyonu yenilenebilirlik, iş birliği, sağlık, mücadele etme ve başarı kazanma meselelerine dikkat çekiyor.

Şangay Dünya Fuarı koordinasyon yöneticisi Hong Hao, bu konuda Amerika ve Çin'in 30 yılı aşkın süredir devam eden politik ilişkilerin yanısıra kültürel, bilimsel ve eğitisel ilişkilerinin de geliştiğini dile getirdi.

Tayland


Tayland Pavyonu

2010 Şangay Dünya Fuar'ında bulunmak Tayland turizmini geliştirmek ve Tayland ekonomisini hareketlendirmek adına önemli bir fırsat olduğunu düşünen Issara Somchai, Tayland pavyonunun en çok gezilenlerden biri olacağına da inanıyor.

Tayland gösteriminin teması: "Tayland: Sürdürülebilir Yaşam Yolları". Pavyonlar "Uyumun Yolculuğu", "Farklı Tonların Uyumu" ve "Tayland Armonisi" olmak üzere 3 bölümden oluşacak.

İngiltere


İngiltere Pavyonu

20 metre yüksekliğinde kübik bir şekli olan yapıda, rüzgar ile birlikte titreşecek 60 bin ince, transparan çubuk kullanıldı. Bu pavyon İngiltere'den, doğanın ve insanlığın korunmasına dair bir sesleniş olarak ele alınıyor.

Belçika


Belçika Pavyonu

5250 metrekarelik bir alana yayılan pavyonun merkezinde kocaman bir beyin hücresi olan bir dikdörtgen yer alacak. Bir beyin hücresinin formlarına sahip olan sütrüktür, panyonun girişinde, merkez alana konumlandırılacak ve hücreden çıkan kanallar da pavyon içinde ulaşımı sağlayacak yollar şeklinde kullanılacak. ziyaretçiler pavyona, beyne giden damarlardan birinden girecek.

Belçika 2010 fuarında, "yeşil ekonomi"ye de dikkat çekiyor.
Avrupa Birliği, iki katlı pavyonun zemin katında 1.000 metrekarelik alanı, Avrupa şehirlerinden görüntüler göstermek için kullanacak.

İspanya


İspanya Pavyonu

Belkçika ve İsveç Pavyonlarına komşu, fuarın Pudong alanına yerleşen 6000 metrekarelik İspanya Pavyonu, içerden çelik strüktürle desteklenen elle örülmüş bir basket sepeti gibi tasarlandı.

İspanya ve Çin arasındaki dostluğu simgeleyen pavyonun fuardan sonra da yerinde kalmasını bekleniyor.

Romanya


Romanya Pavyonu

Romanya pavyonu "yeşil şehir"e ithafen yeşil bir elma şeklinde olacak.

2000 metrekarelik pavyon elma şekliyle ve "Greenopolis (yeşilşehir)" temasıyla, sağlıklı yaşam stiline, sürdürülebilir gelişim ve modern yaşam için bilim temelli çözümlere odaklanıyor.

İsviçre


İsviçre Pavyonu

İsviçre Pavyonu, fuarın alt temelarından olan kırsal-kent etkileşimle de ilgili olarak, yinyang'da olduğu gibi denge kavramından esinleniyor.

Kırsal ve kent arasında düzenli ve sağlıklı bir etkileşim, ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan sürdürülebilir ve uyumlu bir gelişim süreci için en önemli koşul. İsveç, ülkenin coğrafi yapısına rağmen, kırsal ve kent arasındaki kuvvetli bağa dair etkili bir farkındalık içinde.

Avusturya


Avusturya Pavyonu

2.000 metrekare büyüklüğündeki pavyon, ziyaretçileri kar kaplı dağlarda, ormanlarda, nehir kenarlarında ve kentsel peyzaj içinde bir yolculuğa çıkarıyor.

"Uyumu Hisset" teması altında Avusturya'nın doğal güzellikleri ve simgeleşmiş binalarından Viyana Belediye Binası sergilenecek.
Pavyonun porselen dış yüzeyleri, Avusturya bayrağının renkleri olan kırmızı (aynı zamanda Çin'de iyi şans anlamına da gelir) ve beyaz renklerde olacak.

Pakistan


Pakistan Pavyonu

2000 metrekareye yayılan pavyon, "çeşitliliğin uyumu" temasıyla Pakistan'ın en iyi şehirleri ile kültür, gelenekler, çağdaşlık ve tarih üzerinde duruyor.

Hindistan


Hindistan Pavyonu

Bu pavyondaki sergi, ticaret ve hizmetler arasındaki değişimler üzerinden kentsel ve kırsal arasındaki ilişkilere odaklanıyor. Pavyonu gezen ziyaretçiler geçmişten bugüne Hindistan şehirlerinde bir gezintiye çıkacak.

Kubbenin içi, şehirlerden farklı hikayelerin anlatıldığı 360 derecelik bir sahne olarak kullanılacak. Kubbe içindeki enerji ihtiyacı güneş panneleri ve rüzgar gücüyle karşılanacak.

İsveç


İsveç Pavyonu

3000 metrekarelik bir alanı kaplayan pavyonun ana teması, kırsal ve kentsel alanlar arasındaki etkileşim.

Pavyon, İsveç'in bayrağı gibi, büyük bir kare üzerine bölünmüş dört parçadan oluşuyor.

Singapur


Singapur Pavyonu

Singapur Pavyonu iki katlı ve 3000 metrekareye yayılıyor. Ana teması "Kent Senfonisi" olan pavyonun tasarımı büyük bir müzik kutusunu andırıyor.

Kore


Kore Pavyonu

Expo 2010'un teması olan "Daha iyi şehir, daha iyi hayat"a atıfta bulunan Kore Pavyonu'nun ana teması, "Dost Şehir, Renkli Hayat".

Ziyaretçiler giriş katında, başkent Seul'un mikroskobik görüntüsü ile birlikte karşılanacaklar. Bu sistem ile kentteki ikonik binalar ve dağlardan 300 defa geçilecek.

Pavyonun maliyeti 20,72 milyon Dolar. 184 gün sürecek olan etkinliklerde, Kore, yaklaşık 5 milyon ziyaretçi bekliyor.

Çek Cumhuriyeti


Çek Cumhuriyeti Pavyonu

Çek Cumhuriyeti, pavyon tasarımı için buz hokeyi topları kullanacak. 2000 metrekareye yayılan beyaz pavyonun cephesi bu toplarla kaplanacak. Çek delegelerinin söylediğine göre, buz hokeyi ülkenin ulusal sporu ve pavyon tasarımı da bunu yansıtacak.

Çek Cumhuriyeti günde 30.000 ziyaretçi bekliyor. Devlet, pavyon için 179 milyon Dolar bütçe ayırdı.

İsrail


İsrail Pavyonu

İsrail, pavyonunda "yenilik" kavramını vurgulayacak ve eski Musevi kültürüne ışık tutacak.

İsrail'in World Expo'ya mesajı, "Daha iyi bir hayat için yenilik". 2000 metrekarelik pavyon, ayrıca, insanlık ve doğa, toprak ve hava, geçmiş ve gelecek arasındaki diyaloğu da yansıtacak.

Finlandiya


Finlandiya Pavyonu

Kuzey Avrupa ülkesi, pavyonunu "Kirnu" gibi tasarlayacağını açıkladı. Kirnu, deniz kenarında doğal olarak şekillenen bir taş.

Finlandiya, özgürlük, yaratıcılık, yenilik, toplum, sağlık ve doğa kavramlarını yakalamaya çalışacak.

Hollanda


Hollanda Pavyonu

5.000 metrekareye yayılan Hollanda pavyonu, "Mutlu Sokak" olarak adlandırıldı. Pavyon 26 adet küçük evden oluşuyor. Evler, bir yaya aksı çizgisinde uzanacak ve kıvrımlardan da "8" şekli çıkacak. 8 rakamı, Çin kültüründe şans rakamı olarak biliniyor. Her ev, enerji, su ve diğer kentsel konuları kapsayan temalarda sergilenecek.

Japonya


Japonya Pavyonu

Japonya, World Expo'da, "Nefes Alan Organizma" başlığı altında, ileri ekolojik teknolojinin, insanlar için daha konforlu bir hayat ve gelecek verebileceği mesajını vurgulayacak.

Ülke, 6000 metrekarelik pavyonunda, insan kalbi ve teknoloji arasındaki harmoni ile ilgili bir temada sergilemesini yapacak.

İrlanda


İrlanda Pavyonu

İrlanda pavyonu, 1.500 metrekareyi aşan sergileme alanlarında 5 farklı galeri sunuyor.

Pavyonun avlusunda kurulacak plaza, ayrıca bir performans alanı olarak kullanılacak.

Norveç


Norveç Pavyonu

Norveç pavyonu ağaç, bambu ve 15 adet model ağaçtan yapılacak. Ağaçlar, Norveç'in değişen arazilerine göre gruplanacak.

Ağaç binalar, fuar alanına prefabrik olarak konumlandırılacak. Ağaçlar, yeme-içme mekanı, konferans salonu, park gibi değişik fonksiyonlarda kullanılabilecek.

Danimarka


Danimarka Pavyonu

Danimarka Pavyonu, Şangay'a bir peri masalı sunuyor. Danimarka'nın simgesi haline gelen deniz kızı, Şangay'a ilk yolculuğunu yapıyor.

Avustralya


Avustralya Pavyonu

Avustralya pavyonu, ziyaretçilerini ülkenin doğal güzellikleri ve zengin kültürünü keşfetmeye çağırıyor.

Avustralya hükümeti, pavyonun inşası için toplam 59 milyon Dolar bütçe ayırdı.

Yeni Zelanda


Yeni Zelanda Pavyonu

Yeni Zelanda pavyonunun ana teması, "Doğanın Şehri: Gökyüzü ve Yer Arasında Yaşamak". Pavyondaki sergi tasarımı, hayal gücünü zorlayacak şekilde. Yeni Zelanda'nın ödüllü tasarımcıları, rüya tasarımı gerçekleştirmek için çalışmalarına devam ediyor.

Almanya


Almanya Pavyonu

6.000 metrekarelik pavyonu ile Almanya, şimdiye kadar fuarlardaki en büyük pavyonuna sahip olacak. Pavyonda, Almanya'daki kentsel yaşamı ve tasarım ve ürünlerin kentleşme sorunlarını nasıl çözebileceğinin gösterilmesi amaçlanıyor.

Pavyonun ana teması, "Denge-şehir". Tema, modernizm ve koruma, yenilik ve gelenek, bireysellik ve toplum bilinci, ulusal kimlik ve küreselleşme arasındaki dengelerin sorgulanmasına neden oluyor.

Pavyonun mimarı Lennart Wiechell, yapının koni şeklinde olacağı, metal bir küre ile çevreleneceğini ve 30,000 LED aydınlatmanın mekandaki hareketlere duyarlı bir şekilde yanıp söneceğini vurguluyor.

İtalya


İtalya Pavyonu

3.600 metrekarelik İtalyan pavyonu, farklı şekillerdeki 20 modülle birbirine bağlanıyor. Bu modüller, İtalya'nın 20 farklı bölgesini temsil ediyor. Fuardan sonra, yapı yenşden düzenlenerek değerlendirilecek.

Pavyonda, İtalyan operası, moda gösterileri ve yemekleri olacak.

Şili


Şili Pavyonu

3.000 metrekarelik Şili pavyonunun ana teması "İlişkiler Şehri". Gümüş ve kahverengi kaplı silindirlerle kaplı yapının çatısında bahçe bulunuyor.
Pavyona günlük olarak yaklaşık 15.000-17.000 arasında ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Şili pavyonu, 2010 World Expo'da, coğrafi açıdan birbirlerine çok uzak olmalarına rağmen, Şili ve Çin arasında sıkı bir ilişki kurulması düşüncesine dayanıyor.

Fransa


Fransa Pavyonu

6.000 metrekarelik Fransız pavyonunun ana teması "Hassas Şehir". Yapının tasarımı basit, fakat, içerisinde Fransız tarzı bahçeler barındırıyor.  Fransız hükümeti pavyon için 50 milyon Euro bütçe ayırdı.

Fransız pavyonu, Jacques Ferrier tarafından tasarlandı. Bu tasarım, Çin'de Fransız imajını değiştirmek açısından bir fırsat olarak görülüyor.

Polonya


Polonya Pavyonu

3.000 metrekarelik Polonya pavyonunun ana teması müzik. Müziğin tüm insanlık için ortak dil olduğu vurgulanan pavyonda, Chopin konseri de verilecek.  Yapı, ahşap kullanımından dolayı, sanki kağıttan kesilmiş büyük bir parça gibi duruyor.

Kanada


Kanada Pavyonu

6.000 metrekareye yayılan Kanada pavyonunun ana teması "Yaşayan şehir: Kapsayıcı, Sürdürülebilir, Yaratıcı."

Pavyon, yaklaşık bir buz hokeyi alanının 2 katı büyüklüğünde. Toplamda 5,5 milyon insanın ziyaret etmesi bekleniyor.

Lüksemburg


Lüksemburg Pavyonu

Pavyonun tasarımı, "orman ve kale" kavramlarına dayanıyor. Bu kavramlar, Çin'in Lüksemburg için kullandığı terimlerden geliyor.
3.000 metrekareye yayılan pavyon için 9 milyon Dolar'lık bir bütçe çıkarıldı. Dünya'nın en küçük ülkesi için "Küçük, güzeldir," teması, pavyon için uygun bir başlık oluşturuyor.


Şangay World Expo 2010
Şangay World Expo 2010
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.