Gündem

The Snow Show 2004

Tarih: Şubat 2004 Kaynak: The Snow Show Resmi Web Sitesi Editör: Pınar Gökbayrak, Beliz Özgür , Emine Merdim Yılmaz, Seda Altınkeser
The Snow Show Hakkında

 

Günümüzün en heyecan verici, yenilikçi sanatçı ve mimarları biraraya gelerek kar ve buzdan alışılagelmedik mimari strüktürler tasarladılar. Örneğinin ilk defa görüldüğü bu işbirliğinin sonuçları Finlandiya'nın Lapland bölgesinde ziyaretçilerini bekliyor.

12 Şubat-31 Mart tarihleri arasında arktik Kemi ve Rovaniemi kentleri; tanıdık, kalıcı sanat ve mimari malzemelerin yerini sıradışı ve geçici enstalasyonların aldığı bu orijinal sergiye ev sahipliği yapıyor.

The Snow Show'un küratörlüğünü, New York'da bağımsız çalışan Lance Fung yürütüyor. Küratör yardımcısı ise Rovaniemi Sanat Müzesi'nin yöneticisi Hilkka Liikkanen. The Snow Show ekibinde ayrıca tasarımların hayata geçirilebilmesi için Seppo Makinen, Noemie LaFaurie ve John Jourden'den oluşan bir konstrüksiyon takımı da mevcut.

Sergi, bu işbirliğinin sonunda maddenin doğasının sabitlenmiş fikirlerin ötesine geçişini ve yaratıcılığın geleneksel sınırlarına meydan okuyuşunu gözler önüne seriyor. Kayda değer ölçekli eşsiz projelerin konstrüksiyonunun arkasındaki neden olan katılımcılar arası serbest bilgi akışı, geleneksel bilgeliğe karşı gelerek mekansal ve görsel güzellikleriyle ziyaretçileri büyülüyor. Sanat ve mimarlığın ilk defa böyle bir bağlamda bir araya geldiği sergide katılımcılar çift taraflı bir meydan okuma ile karşı karşıyalar: Ortakları ile kurdukları işbirliği ve yeni bir malzemenin getirdiği strüktürel meydan okuma.

Sanat ve mimarlık alanında yirmiden fazla ülkeden altmıştan fazla ikon ve yeni parlayan ismin davet edildiği bu deneysel ve iddialı süreç sonunda, Lapland'daki sergide seçilen on yedi ismin tasarımları yerlerini alıyor. Çağdaş sanat ve mimarlığın önemli isimleri, kıta ve teorik uygulamaların sınırlarını zorlamak için Finlandiya'da buluşuyor. Belçika, Brezilya, Çin, Finlandiya, Hindistan, Irak, İrlanda, Japonya, Britanya ve ABD'den katılan sanatçı ve mimarların ikili takımlar oluşturduğu çalışmaların yanı sıra The Snow Show'da ayrıca Oulu Üniversitesi ve Helsinki Sanat Akademisi'nin düzenlediği üniversite öğrencileri için açılan uluslararası yarışmanın da sonuçları sergileniyor. Öğrenci yarışmasına ise Avusturya, Danimarka, İzlanda ve İspanya'dan öğrenci temsilcilerinin ortaklaşa tasarımları katıldı.

Her bir parça, yaklaşık olarak 80 m²'lik yüzölçüme ve maksimum 8 metre yüksekliğe sahip. Yükseklik ve benzeri faktörler, güvenlik başta olmak üzere malzemenin olanakları doğrultusunda belirlendi. Arktik elemanların - buz ve kar - yanı sıra tasarımlarda video, ses, ışık, geleneksel sanat elemanı ve diğer mimari malzemeler de kullanılabildi. Katılan takımlar, Finli kar ve buz uzmanlarla, arkitektonik olarak zor ve yenilikçi tasarımların inşasında beraber çalıştı.

The Snow Show bir anlamda, Şubat 2003'te gerçekleştirilen iki sıradışı ürünün bir devamı niteliğinde. Jene Highstein ve Steven Holl'ün buz tasarımı Oblong Voidspace (Dörtgen Boşluk) ve Osmo Rauhala ve Asymptote'un kar ve video enstalasyonu Absolute Zero: A Lighthouse of Temporality (Mutlak Sıfır: Geçiciliğin Deniz Feneri) Rovaniemi ve Kemi'de bir yıl önce ziyaretçiler ile buluştu.

Proje, ayrıca maket ve çizimleri ile 2003 yazında Venedik Bienali'nde ve Ekim-Kasım 2003'te New York'taki Scandinavia House'da sunuldu. The Snow Show'un 2006 yılına kadar eklenen sergi mekanları ile devam etmesi planlanıyor.


The Snow Show 2004
The Snow Show 2004
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.