Gündem

Mimarlık Eğitim Politikaları

Tarih: Ocak 2006 Editör: Pınar Gökbayrak, Gülin Şenol, Arkitera.com
MOBBİG Programı

XXI. MOBBİG Toplantısı
Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu Toplantısı

Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü ve İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü İşbirliğiyle

12-14 Ekim 2005, İstanbul

Çalıştay Konuları ve İçerikler

Çalıştay  1 Mimarlık Eğitiminde Kurumsal Özdeğerlendirme:
Avrupa Birliği Müktesebatı ve GATS anlaşmaları çerçevesinde Mimarlık mesleği ve eğitimi yeniden yapılandırılmaktadır. Konunun hem yasal boyutu hem de işleyişi meslek adamlarının ve eğitim dünyasının başlıca tartışma konularındandır. Ülkemizin koşulları ve kaynakları gözönünde bulundurulduğunda kurumların gerek ülke ölçeğinde gerekse ulurlararası ölçekte aldıkları konumu tartışılacaktır. Yeni yasayla birlikte, eğitim veren kurumların bu yeni yapılanmaya gerek kurumsal ölçekte gerekse eğitim ölçeğinde ne şekilde karşılık vereceği bu çalıştayın temel tartışma konularını oluşturmaktadır.

Çalıştay 2 Mimarlık Eğitiminde Ulusal Akreditasyon:
Yeni yasayla birlikte ulusal düzeyde mimarlık eğitimi veren kurumların eşgüdümün nasıl sağlanacağı bu çalıştayın ana problematiğini oluşturmaktadır. Çalıştay 1’in devamı niteliğinde olan bu çalıştayda Ulusal Akreditasyon Kurumunun yapılsal altyapısı ve işleyişi tartışılacaktır.

Çalıştay 3 Mimarlık Eğitiminde Lisans Müfredatı:
Bologna ölçütleri doğrultusunda, mimarlık eğitiminin en az iki aşamadan (lisans ve yüksek lisans) oluşacağı mimarlık eğitiminin yalnızca ilk aşaması bu çalıştayın ana temasını oluşturmaktadır. Ulusal ölçekte mimarlık lisans eğitiminin içeriği, hedefleri ve ECTS (European Credit Transfer System) kredileri, öğrenci değişim programlarının işlerliği bu çalıştay grubunun tartışacağı konulardır.

Çalıştay 4 Mimarlık Eğitiminde Uzmanlık Alanları:
Mimarlık eğitiminin ikinci aşamasında yer alacak olan uzmanlık alanlarındaki tezli ve tezsiz yüksek lisans programları yeni yapılanmayla nasıl bir değişim ve döşüm içinde olmalıdır? Özellikle meslek yasası bağlamında uzmanlık alanlarının yerinin ne olduğu ve nasıl tanımlanması gerektiği bu çalıştayın temel problematiğidir.

Çalıştay 5 Mimarlık Tezsiz Yüksek Lisans Programı:
Mimarlık eğitiminin ikinci aşamasında yeralan ve yeni yasada tanımlanan “yetkin mimar” olabilmek için eğitim bağlamında gereken asgari koşullar bu çalıştay kapsamında tartışılacaktır. Mimarlık tezsiz yüksek lisans programının ölçütleri, niteliği, yapısı ve hedefleri bu çalıştaydaki tartışmanın odağını olşturan sorunlardır.

Çalıştay 6 Mimarlık Eğitiminde Doktora Programı (Akademisyen Eğitimi) ve Akademik Yapının Örgütlenmesi:
Bu çalıştay uzun zamandır farklı platformlarda tartışılan yeni mimarlık yasası ve eğitimi içinde şimdiye kadar tartışılmamış olan, akademisyen eğitimini ana tema olarak benimsemiştir. Bu yeni yapılanma içinde mimarlık eğitimini kimler üstlenecektir, hangi formasyonlara sahip olmaları gerekmektedir ve nasıl bir eğitimden geçmeleri gerektiği bu çalıştaytın tartışma konuları arasındadır. Mimarlık eğitimini yeniden yapılandırırken akademik örgütlenmenin ne şekilde ele alınacağı bu çalıştayın ana temasını oluşturmaktadır. Varolan YOK yapılanmasının yeni eğitim yapısıyla ne şekilde uygunluk gösterdiği, önerilen lisans ve yükek lisans eğitimi bağlamında akademik örgütlenme için yeni bir model üzerinde tartışmak gereği bu çalıştayın temel hedefleridir.

Çalıştay 7 Profesyonel Yaşam İçinde Eğitimin Yeri:
Üzerinde çalışılan meslek yasası kapsamında eğitimin sürekliliği vurgulanan konular arasındadır. Bu bağlamda Mimarlar Odası Sürekli Mesleki Gelişim Merkezi (SMGM) adı altında çalışma başlatmıştır. Bu çalıştay kapsamında formal mimarlık eğitimi sonrasındaki eğitim altyapısının ne şekilde ele alınabileceğinin yanısıra üniversiteler (akademik yapı) bu sürecin neresinde duracağı sorusu tartışılacaktır.

Çalıştayların İşleyişi:
Toplantıların verimli ve hedef odaklı işyeleyebilmesi için öncelikle katılımcılar katılmak istedikleri çalıştaylara kayıt yaptırmaları gerekmektedir. Çalıştayların verimli olması öncelikle temalara bağlı kalınması ve konular çerçevesinde gerekli ön hazırlığa bağlıdır. Bu konulara katılımcıların önem vermelerini rica ederiz. Her çalıştay toplantıya başlarken bir raportör ve sözcü seçmelidir. Sözcüler raportörlerin de yardımıyla sonuç bildirgelerini oluşturacaklardır. Çalıştayların sonuç bildirgeleri son toplantı olan Panel ortamında tartışılarak nihai metin oluşturulacaktır.


XXI. MOBBİG Toplantısı
Mimarlık Okulları Bölüm Başkanları İletişim Grubu Toplantısı Programı


Yıldız Teknik Üniversitesi İstanbul Teknik Üniversitesi
Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Fakültesi
Mimarlık Bölümü Mimarlık Bölümü

1.Gün : 12 Ekim 2005 Çarşamba
Açılış Program Tanıtımı
(YTÜ Oditoryum)
Sunum
Prof. Orhan Hacıhasanoğlu
“Mimarlık Eğitiminde Özdeğerlendirme ve Akreditasyon Sistemi”
ÇALIŞTAY 1- ÇALIŞTAY 2 - ÇALIŞTAY 3
Akşam Yemeği

2.Gün: 13 Ekim 2005 Perşembe
ÇALIŞTAY 4 - ÇALIŞTAY 5
Akşam Yemeği

3.Gün: 14 Ekim 2005 Cuma
ÇALIŞTAY 6 - ÇALIŞTAY 7
PANEL: XXI. MOBBİG SONUÇ BİLDİRGESİ
Kapanış Kokteyli


Mimarlık Eğitim Politikaları
Mimarlık Eğitim Politikaları
Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.