Gündem

Tarih: Derleyen: Zeynep Güney
Ilgın Avcı (İTÜ), Yosi Amon (YTÜ), Çağlar Yazıcı (İTÜ)

Kıvanç Başak: Arkitera Workshop: Fibrous Architecture’dan nasıl haberdar oldunuz?

Ilgın Avcı:
Hocalarımdan duydum.

Yosi Amon: Arkitera’da gördüm ve son anda katıldım.

Çağlar Yazıcı: Arkitera’nın anasayfasında gördüm.

KB: Workshop’tan ne bekliyordunuz?

YA:
İsmi çok çekici geliyordu ama konuya hakimiyetimiz yoktu. Strüktür konusunda daha çok bilgi sahibi olmak için tercih ettim. İnşaat mühendisiyim ve strüktür konusunda kendimi geliştirmek için girdim.

IA: Türkiye’de çok fazla deneyimlemiyoruz, dergilerde görüyoruz. Bunun için içinde olmak istedim.

ÇY: Türkiye’deki eğitimin çok kalıplaşmış olduğunu düşünüyorum. Bir haftalığına bu ortamdan koparak farklı bakış açılarını yakalamak istedim. Çünkü Tükiye’de biz bunun ortasını yakalayamıyoruz. Ya çok uçuyoruz ya da çok kalıplaşıyoruz. Ama workshopta hem dijitalin hem analoğun iyi bir şekilde harmanlandığını düşünüyorum.

KB: Workshop beklentilerinizi karşıladı mı?

IA:
Bence dijitalle fiziksel çalışmanın nasıl uyumlu gittiğini görmek güzeldi. Çünkü Türkiye’de ikisi birbirinin ardından gelir. Örneğin 3 boyutlu modelleme bizde proje bittikten sonra teslim için yapılır. Ama burada sürecin nasıl bir parçası olabileceğini deneyimledik. O açıdan bizim için iyiydi. Fakat bilgisayar programlarına uzak kaldık. Önceden bize bir eğitim verilseydi daha iyi olurdu.

YA: Workshop süreci içerisinde parametrik strüktür tasarımı konusunda detaylı bilgi sahibi olduk , çalışma sürecini dijital ve fizikseli bir arada yürüterek sürdürdük. Önceden pek hakim olmadığımız bir konu olmasına rağmen workshop sonrasında bilinçlendik denilebilir. AA’den gelen arkadaşlarımızla çalışma sürecimiz içerisinde bu konuların onların rutini olmasına rağmen, neden Türkiye’nin pek fikrinin olmadığını sorguladık. Türkiye’den katılan arkadaşlarımızla sohbetlerimizde, ülkemizde, sektörün gündemindeki konuların hala "Yapılarımız sağlam mı?" gibi yabancıların çoktan aşmış olduğu konular üzerinde döndüğünü hatırladık. Biz bu konuları tartışırken, onlar uzun yıllar önce oturtmuş oldukları yönetmeliklerin üzerine yeni arayışlarını sürdürüyorlardı. Bu workshopa katılmakla vizyonumuz biraz daha genişledi, farklı alanlardaki çalışma ve profesyonel yaklaşımları görme fırsatımız oldu.

KB: AA’den gelen öğrencilerle aranız nasıl, onların çalışmalarını nasıl buldunuz?

YA:
AA’den gelen öğrenciler, sürekli üzerinde eğitimini gördükleri ve çalıştıkları için konuya hakimler. Onlar için workshopun avantajı, devamlı yapmış oldukları çalışmaların bir haftalık kısa bir sürede yeni bir proje meydana getirerek elde ettikleri tecrübe. Bizler de onların, bilgilerinden, tecrübelerinden ve çalışma yöntemlerinden faydalanmaya çalışıyoruz.
Kendileri de bunun bilincinde olarak ellerinden geleni yapıyorlar.

ÇY: Benim görüşüm organizasyonun daha iyi yapılması gerektiği yönünde. AA’den gelen öğrenciler İngiltere’deyken gruplara ayrılabilirlerdi, böylece gruplar daha dengeli olurdu. Böylece paylaşım daha da artardı.

KB: Danışmanlarınız ve yöneticilerinizle aranız nasıl?

IA: Mühendislerle daha rahattı.

YA: Danışmanlarımız ve yöneticilerimizin konu hakkında bilgi ve tecrübeleri çok gelişmiş. Onlardan da profesyonel çalışma yöntemlerini görme fırsatımız oldu. Özellikle mühendislerin ilgi ve çabaları çok etkileyiciydi.

ÇY: Ama yine de burada 24 saat bizimle olmaları her istediğmizde bir şeyler sorabilmemiz çok büyük avantaj.

KB: Eklemek istediğiniz bir şey var mı?

ÇY: Bu ortamda Arkitera’nın yardımlarına minnettarım. En az bizim kadar koşturdular.

IA: Sponsorluk olayı çok iyi işledi. Hangi anda neye ihtiyacımız varsa sağlandı ve bu bizim işimizi hızlandırdı. Başarılıydı organizasyon.


Gündem Arşivi
Dönem için hazırlanan gündemlerin listesi aşağıdadır. Ayrıntılarına ulaşmak istediğiniz gündem başlığını listeden seçiniz.