Haberler

İstanbul’un en eski yapısı İmrahor Camii onarılarak hizmete açılacak

Tarih: 6 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman

İstanbul’un en eski yapılarından biri olan 1543 yıllık İmrahor Camii müştemilatının (Studios Manastırı ve Ioannes Prodromos-Vaftizci Yahya Bazilikası) restore edileceği bildirildi.

Anıtın bağlı bulunduğu Ayasofya Müzesi Müdiresi Jale Dedeoğlu, 456-463 yılları arasında Doğu Konsülü Studios tarafından Vaftizci Yahya adına inşa ettirilen binanın, İstanbul’un en eski yapısı olduğunu söyledi.

Kilise ve manastır olarak şehrin girişinde kurulan anıtın, Roma ve Bizans döneminde patriklerin eğitim aldığı, kente gelen imparatorların ibadet ettiği bir yer olduğunu ifade eden Dedeoğlu, yapının 1204-1261 yılları arasındaki 4. Haçlı seferlerinde Latin istilasıyla yağmalandığını ve yakılıp yıkıldığını kaydetti. Dedeoğlu, yapının İstanbul’un fethinin ardından 1486 yılında İmrahor İlyas Bey tarafından camiye çevrildiğini belirterek, buranın Osmanlı döneminde ünlü hattatların yetiştiği bir merkez haline geldiğini anlattı. Caminin 1782’de yandığını, 1820’de onarıldığını, 1894’te meydana gelen depremde büyük hasar gördüğünü ifade eden Dedeoğlu, 1908 yılında çatısı çöken binanın o zamandan bugüne onarılmadığını bildirdi.

Çatısı bulunmadığı için tabii faktörlerin tahribatına açık olan yapının, yıllardır ihmale uğradığını vurgulayan Dedeoğlu, “Biz mermer döşemelerin bozulan kısımlarında ve diğer noktalarda temizlik çalışmaları yapmak istiyoruz. Duvar ve sütunları halen ayakta olan bu binanın, çöken iç yapısı ayağa kaldırıldığında Bizans tarihinde patriklerin, Osmanlı tarihinde hattatların yetiştiği, dünya kültür mirası niteliğindeki bu çok etkileyici, büyük yapıyı yaşatmış olacağız.’’ diye konuştu. Dedeoğlu, yapının kesin sınırları belirlendikten sonra etrafının çevrileceğini, kontrolsüz girişlerin engelleneceğini bildirdi ve 24 saat süreyle bekçi koyduklarını ifade etti.

Ayios İonnes Prodromos Kilisesi, II. Bayezid döneminin ileri gelenlerinden İmrahor İlyas Bey tarafından cami ve zaviyeye çevrildi. İlk şeyhi İbrahim Menteşevi olan tekke, Halvetiliğin Sünbüli koluna bağlı idi. Tekkede hizmet edenlerin kabirleri halen bahçede bulunmakta. Cami, III. Selim’in hazinedar ustalarından Nazıperver ve Hassa Başmimarı Mehmed Rasim tarafından iki kez tamir ettirildi. 1908 yılında çatısının çökmesinden sonra son cemaat yerinin sol bölümü cami haline getirildi ve 50 yıl namaza açık tutuldu. Osmanlı döneminin birçok ünlü hattatı bu camide yetişti.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.