Haberler

'Bin Pınarlı İda' bildirgesi

Tarih: 6 Temmuz 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
Öylesine etkileyici bir ''dağ'' ki, Hera, Afrodit ve Athena 'nın katıldıkları güzellik yarışmasına bile ilham kaynağı olmuş... Öylesine kutsal ki, Zeus bile burada doğmuş... Öylesine yüce ki, tanrılar Truva Savaşı'nı buradan izlemişler... ve öylesine duygulu ki, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit, ilk kez burada âşık olmuş.. Bu dağ, Edremit Körfezi'nin kuzeyinde, Homeros 'un İlyada Destanı'nda ve Halikarnas Balıkçısı 'nın birçok öyküsünde adından söz edilen İda... ya da günümüzdeki adıyla Kazdağları...

İda'nın eteklerindeki Güre, aynı zamanda yüreği tüm kötülüklere kapalı Sarıkız'ın da köyüymüş.. Babası, kimi iftiralara inanıp Sarıkız'ı cezalandırmak için küçük bir 'kaz sürüsü' yle birlikte İda Dağı'na bırakmış. Kim bilir kaç yıl sonra kızını özleyip görmeye gittiğinde Sarıkız öylesine zayıf ve bitkinmiş ki... Efsaneye göre bu dayanılmaz karşılaşmanın sonucunda kızıyla babası ardı ardına ölünce İda'nın adı 'Kazdağları' olmuş; doruğuna da ''Sarıkız Tepesi'' demişler...

Günümüzde her yıl ağustos ayında yapılan ve yöre köylerindeki ''Türkmen gelenekleri'' nin de oyunlarla, şarkılarla tanıtıldığı geleneksel ''Kazdağı Güzellik Yarışması'' işte böylesine destansı bir geçmişin duygu yüklü uygarlık birikimlerini kuşaktan kuşağa taşıyor..

Eksik kalan milli park
Peki, Kazdağı ya da sayısız su kaynaklarından ötürü ''bin pınarlı'' denilen; kanyonları ve şelaleleriyle eşsiz bir doğa mucizesi olan efsanevi İda, yeterince korunabiliyor mu?.. Bu sorudaki kaygıların ilk giderildiği karar, 1993 yılında ''Milli Park'' ilan edilmesiydi.. Ne var ki karar sadece Balıkesir ili sınırlarındaki 21 bin 500 hektarlık kesimler için alınmış; Çanakkale ilindeki 236 bin 500 hektarlık alana yayılan tepeler, ormanlar, kültürel ve doğal miras da 'İda' olmasına rağmen ''milli park dışı'' nda tutulmuştu. Böylesine bir eksikliğin sıradan bir ''ihmal'' değil; adeta ''tuzak'' olduğu, ilerleyen yıllarda anlaşılınca Orman Mühendisleri Odası 2001 yılında Altınoluk'un ev sahipliğinde ''I. Ulusal Kazdağları Sempozyumu'' nu düzenledi.

Bu ilk buluşmada özellikle ''milli park sınırlarının genişletilmesi'' ni isteyen çok sayıda bilim ve kültür insanı, aradan geçen 5 yılda durumun değişmemesi üzerine 22-25 Haziran 2006'da da bu kez Troia - İda Platformu, Çanakkale Belediyesi, Çanakkale Bilim Sanat ve Kültür Derne ği, Balıkesir Üniversitesi ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'yle birlikte ''2. Ulusal Sempozyum'' u gerçekleştirdiler.

TÜBİTAK tarafından da desteklenen ve 76 bildirinin sunulduğu sempozyumun düzenleme kurulu başkanlığını 1. Sempozyum döneminde Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı olan Salih Sönmezışık üstlendi.

İşte Çanakkale buluşmasının sonuçlarını içeren ''Bin Pınarlı İda Bildirgesi'' nde herkesin rehber alması gereken bölümlerin özeti:
-Tamamı 258 bin hektar olan Kazdağları'nın Çanakkale ilindeki kesimlerinin de milli park ilan edilerek ''korumada bütünsellik'' in bir an önce sağlanması ivedi ve yaşamsal önem taşımaktadır.
-Kazdağları'nda ''Turizm Alanları Planlaması hazırlıkları'' kaygıyla karşılanmıştır. Türkiye'de süregelen ve doğal - kültürel çevre değerleri ile ''yerel halkı gözetmeyen kitle turizmi'' ve buna yönelik ''uygunsuz yapılaşma'' bu planlamanın da ''risk'' idir.
-Öncelikle yöre halkının ''ev ve aile pansiyonculuğu'' na gerekli teşvik ve kredi olanaklarıyla birlikte ''ev sahipliği kültürü'' nü güçlü ve sürekli kılacak ''turizm anlayışı'' benimsenmelidir.
-Kazdağları'nda 101 familyaya ait 900 bitki taksonu bulunmakta; 37 tanesi endemik, yani ''sadece bu bölgeye ait doğal zenginlikler'' arasında yer almaktadır. Bu nedenle gezi ve ziyaret planlaması, tüm yaban yaşamını, endemik türleri ve çok özel bitki örtüsünü koruyacak biçimde düzenlenmelidir.
-Bu çok özel havzada, 24 belediye ile yaklaşık 125 bin insanın yaşadığı 337 orman köyü bulunmaktadır. Karar süreçlerinde, muhtarlıklar ile gönüllü kuruluşların katılımını önemseyen, amacı öncelikle korumacılık olan ''Kazdağları Yerel Yönetimler Birliği'' kurulmalıdır.
-Kazdağları'nda ''çevre ve kültür bilinci'' ne yönelik ''eğitim programları'' düzenlenmelidir. İlköğretim okullarında ders ve/veya seminerler; yöre insanlarına ve köylülerine koruma duyarlılığı ile bütünleşen ev-aile pansiyonculuğu kursları verilmelidir. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Balıkesir Üniversitesi tarafından ortaklaşa bir ''Kazdağları Enstitüsü'' kurulmalıdır.
-Kazdağları'nda 66 bin 500 dönüm alanda, -üstelik ÇED raporu yapılmaksızın- süren ''altın arama faaliyetleri'' durdurulmalıdır. Biga'da yaşama geçirilmesi planlanan yeni termik santral engel lenmelidir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.