Haberler

Dalgalanma TOKİ'yi de Salladı

Tarih: 10 Temmuz 2006 Kaynak: Birgün
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) inşaat mali-yederindeki artış ve piyasalardaki belirsizlik nedeniyle, 16 ihaleyi iptal etti. Edinilen bilgiye göre, daha önce yapılan sosyal konut ihalelerinde 300 YTL civarında gerçekleşen metrekare fiyatı, son zamanlarda gerçekleştirilen ihalelerde 400 YTL'nin üzerine çıktı. Ortaya çıkan fiyadarın "kamu menfaatine uygun olmaması" nedeniyle, TOKİ, ihaleleri iptal ederek, bekleme kararı aldı.

Bölgesinde ucuz konut yapımının başlamasını bekleyen çok sayıda insan ise bu kararla hayal kırıklığına uğradı. Yeddliler, projelerin değil, maliyetlerin artması ile birlikte kamuya ucuz olarak sunulan konudarın fiyadarının artması nedeniyle ihalelerin iptal edildiğini belirtti.

TOKİ İnşaatçılara Söz Vermişti
leri, "Son dönemde inşaat işlerine ait ana kalemler olan demir, çimento beton vs. fiyatlarında meydana gelen aşırı yükseliş ve piyasalardaki belirsizlik dolayısıyla, ihalelerde ortaya çıkan fiyadar bizi tatmin etmedi" diyerek, "Bunun üzerine, bir süre bekleyip, piyasayı gözlemeye karar verdik. Dengeler sağlanınca, yeniden ihalelere çıkılacak" açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz hafta içi konut fiyatiarıyla ilgili olarak bir açıklama yapan ve konut almak için yıl sonunu beklemenin daha akıllıca olduğunu söyleyen İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Başkanı Şükrü Koçoğlu ise, açıklamasında TOKİ'nin frene basacağını bildirmişti. Koçoğlu, TOKİ'nin konut seferberliği nedeniyle piyasadaki talebi tetiklediğini belirterek, "TOKİ yeticilileriyle görüştük, bu kurum konut yapımında frene basma sözü verdi. Müteahhitler de dayanabildiği kadar dayansın, malzeme almasın. Piyasa ancak bu şekilde rayına oturur. Böyle olursa, inşaat malzemelerinin, dolayısıyla da konutun fiyatı yıl sonuna kadar yüzde 30 düşer" diye konuşmuştu.

TOKİ'nin iptal ettiği 16 ihale, yaklaşık 6 bin konut, bir yurt binası, bir hastane, ilköğretim okulları, camiler, sosyal tesisler yapımını kapsıyordu. İptal edilen ihaleler arasında, Trabzon'da 400 yataklı hastane binası, İstanbul Tuzla'da 1284, Halkalı'da 1108 konut yaptırılması işleri de bulunuyor.

Mortgage Ekime Kaldı
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdiillatif Şener, tutsat (mortgage) sisteminin bu yasama yılında Meclisten geçmemiş olmasından dolayı kendini Türkiye'nin en mutsuz insanı olarak tanımlayarak, "Ama ekim ayında bunu yasalaştıracağız" dedi. Bunun hem inşaat sektörüne ve büyümeye hem de istihdama katkı sağlayacağını söyleyen Şener, inşaat sektörünün Türkiye'de her zaman lokomotif sektör olduğunu belirtti. İnşaatların gelişmesiyle birlikte yan sektörlerin de harekete geçeceğini belirten Şener, bu yüzden Mortgage'ye büyük önem verdiğini söyledi. Şener, Mortgage sisteminin kiracıları ev sahibi yapacağını da savunarak, bu durumun kira fiyatları üzerinde de düşürücü bir etkiye sahip olacağını bildirdi. Mortgage sisteminin uzun vadeli etkileri olan bir sistem olduğunu savunan Şener, "Bu bir kere finans piyasalarımızı da derinleştirecek bir hadise. Uluslararası analizler şunu göstermiştir. Bir ülkede düzenli yapılaşma yoksa, o ülkenin sermaye yaratması da mümkün değildir. Bu açıdan da Mortgage çok stratejikdir" dedi
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.