Haberler

Belediye, İstanbulluyu 'Kültür Başkenti'nin Tarihiyle Buluşturdu

Tarih: 10 Temmuz 2006 Kaynak: Referans Yazan: Aslı Sağlam
2010 yılının Avrupa Kültür Başkenti seçilen İstanbul'da Büyükşehir Belediyesi kültür gezileri düzenliyor. Geziler, kentin tarihi kalbi kabul edilen Sultanahmet, Beyazıt ve Fatih bölgelerinde yapılıyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kültür birimleri, kültürün giderek pahalı bir alan haline geldiğini görüp, çareler üretmek üzere ortak çalışmalar yürütmeye başladı. İstanbul Kültür Gezileri başta olmak üzere birçok kültürel projede amaç; kültür ve kültürün doğal bir uzantısı olan sanatın geniş kitlelere yayılması ve talep edilmesini sağlamak. İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti seçilmesi üzerine Kültür A.Ş. İstanbul’u bir açıkhava kütüphanesine dönüştürmeyi amaçlayan "Seyyar Kitap Projesi"ni ortaya çıkarmış. Proje okumayı ve paylaşma duygusunu geliştirerek İstanbul'a sahip çıkmayı hedefliyorlar.

"Seyyar Kitap Projesi"ne olduğu gibi "İstanbul Kültür Gezileri"ne de ciddi bir talep var. Kültür Turları'na gösterilen yoğun talep, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne göre dünden bugüne daha bilinçli bir toplum yapısına doğru yol aldığımızı gösteriyor. Haftada iki gün cumartesi-pazar olmak üzere planlanan, Sultanahmet, Fatih ve Beyazıt bölgelerinden oluşan İstanbul Kültür Gezileri, "kültür başkenti"nin güzellikleri ile İstanbulluları buluşturuyor. Yoğun göç alan İstanbul'u tanımak için şimdilik 3 semte yapılan geziler kültür tarihçisi Dursun Gürlek, Süleyman Zeki Bağlan ve Prof. Dr. Ümit Meriç’in danışmanlığında gerçekleştiriliyor.

Aynı zamanda İstanbul'un kalabalığında ve herkesin yaşadığı hızlı hayatın içerisinde gözden kaçmış olabilecek sergi takipçileri var. Özel galerilerin son yıllarda Picasso ve Rodin sergileri gibi İstanbulluların gündemine giren ve çok ilgi gören önemli çalışmaları oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. ise Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde mini bir sergi salonunda farklı sergileri programına alıyor ve bu sergilere ev sahipliği yapıyor. Erguvan Derneği ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri Erguvan isimli sergiyi de bu anlamda başarılı bir örnek olarak gösteriyorlar. Fakat öncelikle hedeflenen yetenekli eleman kadrosuyla kültür etkinliklerini organize etmek, duyurmak ve geniş kitleler tarafından talep edilmesini sağlamak. Bu anlamda Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun fuayesi başta olmak üzere, bütün kültürel mekânlarda bir sergi alanı oluşturmak ve bu alanı gelen talepler ve Kültür A.Ş.'nin perspektifinde daima canlı bir alan haline getirmeyi amaçlıyorlar.

Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olarak gördüğü işlevin yanı sıra sergi, müzik dinletisi ve şiir matinelerine de ev sahipliği yapıyor. Sezon içerisinde gerçekleştirilen kültürel etkinliklerle mekânın otantik değerine bir anlam katıldı. Tarihi mekânların nasıl kullanılabileceğine dair bir vizyon oluşturulması İstanbul için çok önemli ve yaşam zenginliği sunan şehrin tarihten bu yana bütün kültürleri bir arada barındıran bir kent olmasının bir kanıtı. Fakat özellikle mimari değerleri ile geçmişte farklı işlevler edinmiş mekânların, günümüz toplumsal yapısında mekân değeri olarak işlevini kaybetmiş olması bir zayıflık. Kültür A.Ş. İstanbul'un kültürel zenginliğini halkın güncel olaylara olan ilgileri ile ancak bu türden etkinlikleri düzenleyerek ortaya çıkarıyor.

12 yıldır İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. bünyesindeki Gösteri Sanatları Merkezi ise tiyatro yazarlığı, yönetmenlik, oyunculuk ve çocuk kursu olmak üzere dört alanda tiyatro eğitimi veriyor. Yetiştirdiği öğrencileri özel ya da ödenekli tiyatrolarda görev alan önemli bir birim haline gelen Gösteri Sanatları Merkezi'nde gerek kendi kültür merkezlerinde ücretsiz halkla tiyatroyu buluşturmak gerekse farklı projelerle tiyatroyu daha geniş kitlelere seyrettirmek için okulun kendi öğrencileri bir grup kurmuş.

Başka bir dünya olan kitaplara da katkı sağlamak için Kültür A.Ş. öncelikli olarak Belediye Başkanı'nın tavsiye ettiği kitapları basmayı tercih ediyor, diğer taraftan da Seyyar Kitap Projesi ile kitabı ve kitabın taşıdığı bilgiyi daha geniş bir kitle ile buluşturuyor. Kitap yayıncılığını baltalamak ve bir alternatif olma düşüncesinde olmayan Kültür A.Ş., biyografik kitaplar ve bir alanı ayrıntılı olarak inceleyen kült kitapları yayımlıyor. 2 Mayıs 2003'te açılan Miniaturk; İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Kültür A.Ş. için yaşadığımız coğrafyanın kültürel kodlarını ve yaşam kültürünü birleştiren bir projeydi. Sanıldığı gibi insanlar tarafından gösterilen ilgiyi ve merakı kaybetmemiş olan Miniaturk'e özellikle okullardan ciddi bir talep var. Ve Ağustos ayı içerisinde Geleneksel Miniaturk Yaz Konserleri ile Miniaturk yani bir konser mekânına sahip olacak. Yerli ve yabancı sanatçıların katılacağı konserlerle Miniaturk yeniden keşfedilecek.
YorumlarYorum Sayısı: Henüz hiç yorum yapılmamışBütün yorumları forumda okuyun!
Bütün yorumları forumda okuyun!
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.