Haberler

Şantiyesinde çalışanların emekli olduğu barajın inşaatına 50 yıldır başlanmadı

Tarih: 10 Temmuz 2006 Kaynak: Zaman Yazan: Mehmet Özgan
Ankara'nın Kırbaşı beldesinde 1956 yılında fizibilite ve sondaj çalışmaları yapılan Gürsöğüt-Kargı Barajı ve Hidro Elektrik santrali şantiyesinde çalışan işçiler ve şantiye bekçisi emekli olmasına rağmen halen baraj inşaatına başlanamadı.

Türkiye'de geçtiğimiz günlerde 13 ilde birden elektrik kesintisinin yaşanması gözleri halen yapımı tamamlanmayan hidroelektrik santrallerine çevirdi. Ankara'nın Kırbaşı beldesine bağlı Gürsöğüt ve Kargı Barajlarının yapımları 50 yıl önce planlanmasına rağmen inşaat çalışmasına halen başlanmadı. Baraj santiyesinde çalışan işçi ve bekçiler emekli olurken Sakarya nehri üzerinde kurulması planlanan ve elektrik üretecek her iki barajın inşaatına ise ne zaman başlanacağı bilinmiyor.

Ankara'nın Kırbaşı beldesinde 1956 yılında fizibilite ve sondaj çalışmaları yapılan Gürsöğüt-Kargı Barajı ve Hidroelektrik santrali şantiyesinde çalışan işçiler ve şantiye bekçisi emekli olmasına rağmen halen baraj inşaatına başlanamadı. Kırbaşı Belediye Başkanı Cengiz Yılmaz ile birlikte barajın yapılacağı bölgeye giden köylüler basın mensuplarına yapılmayan barajlar hakkında dert yandı. Kırbaşı beldesi Yalnızçam köyünde yaşayan 74 yaşındaki Hüseyin Kaynar ile 71 yaşındaki Feyzullah Yurdakul, "1956 yılında köyümüze gelen DSİ yetkilileri buradaki toprakları inceleyip Sakarya nehri etrafına sondaj vurdu. 1966 yılında ise köyün etrafına çadırlarla şantiye kuran yetkililer köyümüzden de bazı insanları alarak çalışmalara başladı. Ben altı sene hayvanlarla dinamit taşıdım. Buralara yol yaptık. Sakarya çayının etrafına tüneller kazdık. Baraj inşaatına hemen başlanacaktı. Ama aradan 40 yıl geçti halen başlanamadı. Bütün yaptığımız bu çalışmalarda boşa gitti." dedi.

Kurulan şantiyede bekçilik yapan ve buradan emekli olan 74 yaşındaki Hüseyin Tüzin ise, "1966 yılında buraya çadırlarla şantiye kurdular. Askerden yeni gelmiştim. Şantiyede bekçi olarak çalıştım. Bizler emekli olduk ama halen barajın inşaatına bile başlanamadı. İnşallah torunlarımız köyümüze yapılacak baraj inşaatını görür." şeklinde konuştu.

1956 yılında projesi ve maketleri hazırlanıp bekçi kulübeleri ile şantiye barınakları bile yapılan Gürsöğüt- Kargı Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projesinin niye uygulamaya konulmadığına bir anlam veremediklerini belirten Kırbaşı Belediye Başkanı Cengiz Yılmaz, "Kargı köyümüzde baraj inşaatı için yapılan şantiye barınaklarındaki görevli bekçiler buradan emekli oldu ama halen baraj ve hidroelektrik santrali inşaatına başlanamadı'' diye tepkisini dile getirdi.

Kırbaşı Belediye Başkanı Yılmaz, "Ülkemiz ciddi anlamda enerji sıkıntı çekmektedir. Enerji Bakanlığı yetkilileri ile yaptığımız görüşmelerde halen uykuda olan projeleri uyandırıp süratle bu projeleri tamamlayacaklarını söylediler. Ülkemizin enerji dar boğazından kurtulması için öncelikli olarak Yusufeli, Ilısu, Gürsöğüt, Kargı, Alpaslan 2, Konaktepe 1-2, Hakkari ve Boyabat Barajı ve Hidro Elektrik Santralleri projelerinin hayata geçirileceğinin yetkililerce söylendiğini belirten Yılmaz, "İnşallah bu projeler 2007 yılı programına alınıp yap işlet devret modeli ile tamamlanır." dedi.

Gürsöğüt ve Kargı barajları hayata geçirildiğinde, Gürsöğüt Barajı ve Hidroelektrik Santrali gövde hacmi 5955 hm3 olup yılda 276 GWH enerji üretecek. Kargı Barajı ve Hidroelektrik Santrali gövde hacmi ise 2290hm3 olup yılda 194MW enerji üretecek. Bu barajlar sayesinde yaklaşık 35 km bir gölet oluşacak. Oluşan gölet sayesinde Türkiye sebze ihtiyacının önemli bir yer tutan Beypazarı çiftçisinin sulama problemi de büyük ölçüde çözülecek.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.