Haberler

Denizli'ye jeotermal santrali kuruluyor

Tarih: 11 Temmuz 2006 Kaynak: Vatan
Denizli'de bir süre önce kurulan Bereket Jeotermal Enerji Üretim A.Ş., jeotermal enerji santrali kurmak için harekete geçti. Bölgeye 8 milyon dolarlık yatırım planlayan kuruluşun, devletin 22 yıldır yapamadığını yaparak, bir özlemi son erdireceği dile getirildi. Türkiye'nin ikinci jeotermal santralinde atık su, reenjeksiyon yöntemle tekrar tekrar kullanılacak. Santral elektiriği üretecek, seracılığa imkan verecek, çevreyi koruyacak. 16 megawattlık jeotermal enerji santralini kurma çalışmaları devam ederken, üretim 2007 yılında başlayacak.

Bereket Jeotermal Enerji A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Yağlı, "Elektrik Üretim Anonim Şirketi'nin (EÜAŞ) jeotermal enerji santralinden çıkan atık suların 3 yıldan beri Sarayköy'de 2 bin konutun ısıtılmasında kullanıyor. Santralin faaliyete geçmesi ile birlikte bu su hem enerji üretiminde, hem konut ısıtılmasında hem de seracılıkta kullanılacak" dedi. Santralin Sarayköy ile Buharkent arasında kalan bölgede bulunan Karataş Köyü sınırları içinde kurulacağını anlatan Yağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Santral ile EÜAŞ'ın 700 ton/saatlik atık suyu değerlendirilecek. Kızıldere bölgesinde EÜAŞ'ın jeotermal sulardan elektrik üreten 16 megawatt'lık bir santrali var. Bu santral, yer altından çıkan 200 derecedeki suyu 145 dereceye kadar enerjisini alarak elektrik üretiyor. Fakat yeni teknolojilerle daha düşük sıcaklıktaki sulardan elektrik üretmek mümkün. Bizim getirdiğimiz yeni teknoloji ile 145 derecelik sudan, yani EÜAŞ'ın daha önce kullanmadığı ve 22 seneden beri dışarıya attığı sudan elektrik üretmek üzere sistem kuruyoruz. 145 derece ile 80 derece arasındaki enerjiyi, elektriğe çevirebilecek. Yılda 42 milyon kilowattsaat enerji üreteceğiz."

Yağlı, mümkün olduğu kadar suyun enerjisini alıp, ondan sonra yer altına geri vermeye çalışacaklarını belirterek, "EÜAŞ'ın 22 seneden beri boşa akıttığı 145 derecelik ve saatte 700 tonluk su kapasitesini öncelikle, 80 dereceye kadar elektrik enerjisi üretiminde kullanacağız. 80 dereceden sonraki suyu, daha sonra Sarayköy'ün ısıtmasında kullanacağız" dedi.

Projenin bu bölümünün tamamlandığını, bundan sonraki aşamada da konut ısıtmasından gelen 45 derecelik suyun, 20- 25 derecesini de seracılıkta değerlendirileceğini anlatan Ali Yağlı, "Sıcak su, seracılıkta da kullanıldıktan sonra yer altına enjekte edilecek. Bu şekilde, yeraltındaki jeotermal suyun doğayı kirletmesi engellenmiş olacak. Ekonomiye yılda 6- 7 milyon dolar katkı sağlayacağız" diye konuştu.

Sarayköy'deki projenin ısıtma ve enerji üretme bölümlerinden oluştuğunu belirten Yağlı, projenin ikinci ayağının yıl sonunda tamamlanmış olacağını söyledi. Bereket Jeotermal Enerji Üretim A.Ş. Teknik Müdürü İlker Doğaner de Kızıldere sahasında çıkan jeotermal akışkanın içindeki bor miktarının olması gerekenin üzerinde olduğunu ve bu akışkandan kalan atık suların sulamada kullanılması ile tarım alanlarına zarar verdiğini belirterek, "Reenjeksiyon çalışmaları beklenildiği gibi uygun olursa, jeotermal akışkan Menderes'e boşaltılmayacak ve sulama sırasında çevreye herhangi bir zarar vermeyecek, jeotermal rezervin daha uzun ömürlü olmasını sağlayacak" dedi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.