Haberler

Dünya plancıları İstanbul'da

Tarih: 20 Temmuz 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Oktay Ekinci
Günümüz mimarisinde 'mimarlığın payı' neredeyse 'yok' denecek kadar azalan Türkiye, bu 'tarihsel sanat' ını geçen yılki Dünya Mimarlar Kongresi'yle yeniden anımsamıştı... Uluslararası Mimarlar Birliği'nin, 100'ü aşkın ülkeden binlerce mimarın katılımıyla 2005 Temmuzu'nda İstanbul'da Mimarlar Odası'nın ev sahipliğinde gerçekleştirdiği kongre sayesinde, ülke gündeminde geçici bile olsa 'mimarlık rüzgârı' esiverdi.

Şimdi de benzer bir rüzgârın 'planlama' alanında esmesi bekleniyor... Günümüz kentleşmesinde 'planlamanın payı' da neredeyse 'yok' denecek kadar azalan Türkiye, tarihin ilk 'kent planı' nı antik çağda insanlığa armağan eden ülke olduğunu da 10-20 Eylül 2006'da İstanbul'da yapılacak '42. Dünya Planlama Kongresi' ile yeniden anımsamış olacak.

Üyeleri 70 ülkeye yayılan Uluslararası Şehir ve Bölge Plancıları Birliği'nin (IsoCaRP) kongresi, YTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü'nün ev sahipliğinde gerçekleşecek.

Kurumsal hazırlık
Mimarlar geçen seneki dünya buluşmasına, yaklaşık bir yıl önceden başlattıkları Türkiye kongreleriyle Anadolu'yu diyar diyar dolaşarak, ülkemizdeki kent ve mimarlık sorunlarını 'yerinde irdeleyip' güncel örnekleri de 'yetkililerle tartışarak' hazırlanmışlardı.

Plancıların ise topluma açık olmaktan daha çok 'kuramsal' bir hazırlık içinde oldukları anlaşılıyor. Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekai Görgülü , beklentisini şöyle özetliyor: ''Kongrede, küreselleşen dünyada kentlerin bir yandan dünya ile bütünleşme, diğer yandan sorunlar ile 'baş etme' çabalarının ele alınması hedeflenmektedir...'' Bu hedef için de kongrenin teması 'Bütünleşme ve Ayrışma Arasında Kentler: Fırsatlar ve Tehditler' olarak belirlenmiş.

Dünyadan 250 uzmanla birlikte 1000 kişiyi aşan bir katılım umduklarını belirten Prof. Dr. Görgülü şunları da ekliyor: ''Dünya kenti iddiasındaki İstanbulumuz açısından da önem taşıyan konular, belirtilen ana tema altında çeşitli kentlerden örneklerle uluslararası bir platformda deneyimli plancılar tarafından tartışılacak...'' Peki, başta ev sahibi İstanbul olmak üzere ülkemiz kentlerindeki şehircilik 'sorunlar' ı ile nasıl bir 'bağ' kurulacak?

Yanıtı için, kongrenin 'tema' metnini oldukça dikkatli ve 'akademik dile yatkınlık' içinde okumak gerekiyor. Metne göre: ''Kongrede kentlerin güncel sorunları ve ortaya çıkmakta olan fırsatlar, kısaca bütünleştirici ve ayrıştırıcı dinamikler olarak tanımlayabileceğimiz karşıt güçler bağlamında tartışılacak...''

Bu 'fırsat' ların neler olduğunu ve 'tartışma' dan neyin kastedildiğini merak edenlere ise temada şu 'açıklama' var:

''Bütünleştirici güçlerle tüm diğerlerin(in) yanı sıra kentlerini yarışmacı küresel arenada konumlandırmak için kentsel aktörler tarafından formüle edilen stratejileri kastediyoruz; ki bu stratejiler politika ve piyasa girişimleri ile mega projeler şeklinde gerçekleştirilen kurumsal müdahaleleri de içermektedir.''

Kongreye işte bu söylemle hazırlanan plancıların İstanbul'daki dünya buluşmasından elde edilecek 'kuramsal kazanımlar' ı konusunda da temada şunu okuyabiliyoruz:

''Katılımcılardan, planlamanın kentsel stratejilerde nasıl daha kapsamlı bir rol oynayabileceğini göstermeleri; planların interdisipliner düşünceyi ve katılımcı yaklaşımları nasıl kaynaştırabileceğini ortaya koymaları; piyasa öncelikleri ile sürdürülebilir bir geleceğin nasıl dengelenebileceğini tartışmaları; ve planlama ile kentlerin üretimini senkronize edecek yöntemler önermeleri beklenmektedir...''

İrdelenecek konular
Kongrede bu değerlendirmelerle ele alınacağı belirtilen başlıklardan bazılarını da aynen aktaralım:

''- Neoliberal gündemin kent yapısına etkileri haritalanabilir mi?''
''- Planlama, 'piyasa güdümlü kentsel gelişme' karşısında ne denli etkili olabilmektedir?''
''- Kentsel yeniden canlandırma projeleri 'soylulaştırma' ya neden oluyor mu?''
''- Kültürel mirası koruyarak ya da 'icat ederek' kimliği planlamanın ana unsuru kabul eden örnekler...''
''- Mevcudu tümüyle reddeden, 'tabula rasa' yaklaşımlı planlama örnekleri ve etkileri...''
''- Plancılar birbirine zıt gibi gözüken 'kes ve yapıştır kenti' ile 'yerin ruhu' nu (genius loci) nasıl uzlaştırabilirler?''

Her geçen gün planlamaya daha fazla gereksinim duyulan; ancak, bu erdemlerini sürekli rant beklentilerine kurban eden Türkiye için büyük fırsat sayılacak Dünya Planlama Kongresi'ne ev sahipliği hazırlığı işte böyle... Bakalım 'plansızlığın doruğu' ndaki şehircilik politikalarımızın sorumluları, bütün bu tartışmalardan nasıl etkilenecekler?
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.