Haberler

Yellowstone Tarzı Koruma

Tarih: 31 Temmuz 2006 Kaynak: Hürriyet
Yılda 400 bin kişinin ziyaret ettiği Abant Gölü ve çevresini gelecek nesillere iyi durumda bırakabilmek için hazırlanan özel plan uygulamaya geçiyor. Kirlenmenin önüne geçecek projeyle, gölde su samuru için yaşam alanı ayrılacak, Abant alası koruma altına alınacak.

Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Abant Gölü ve çevresini korumak amacıyla hazırladığı Abant Tabiat Parkı Uzun Dönemli Gelişme Planı uygulamaya geçiyor. Abant, ABD’nin ünlü ulusal parkı Yellowstone gibi örnek bir milli park haline getirilecek.

Doğal Hayat Korunacak
Gelişme planının en önem verdiği konuların başında doğal hayatın korunması geliyor. Buna göre Abant Gölü’nün batısındaki sazlık alanın 15 hektarlık bölümü su samuru yaşam alanı olarak ayrılacak. Abant Gölü, adını gölden alan, ancak sayıları oldukça azalan "Abant alası" için de önemli bir koruma alanı olacak. Şimdiden özel olarak Maçka’da yetiştirilen 120 bin balık göle bırakıldı.

Kayak ve Golf
Plan çerçevesinde Türkmençalı Tepesi’ne telesiyejler yapılacak ve kayakçılar bu alandan kışın kar kayağı, yazın çim kayağı yapma imkanına kavuşacak. Türkmençalı düzlüğüne ise golf sahası yapılacak. Bakanlık, bölge mimarlarıyla birlikte park içinde bulunan Samat, Örencik, Sarıyer, Pelitözü yayla evlerinin şartlarını da belirledi. Bundan sonra bölgede yayla evi yapmak isteyenler ancak bu şartlara uygun ev inşa edebilecek.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, planın bölgenin doğal yaşam zenginliği açısından gelecek nesillerin daha şanslı olmalarını sağlamak için çok önem arzettiğini söyledi. Vatandaşın bilinçlenmesinin çevreyle alakalı sorunların çözümünün ana şifresi olduğunu ifade eden Pepe, şunları söyledi: Bu göl nasıl kirleniyor? Elbetteki gölün çevresindeki lokantalardan, günü birlikçilerin atıklarından, etrafındaki gezinti yapan at arabalarının onların dışkılarından, egzos gazlarından. Yapmış olduğumuz değerlendirmelere göre bu gidişle 10-15 sene sonra bir Abant Gölü kalmaz.

400 Bin Ziyaretçi
Abant Gölü İstanbul-Ankara arasında olduğu için yılda 400 bin ziyaretçisi var. Vatandaş pikniğini yapıyor, çöpünü bırakıp gidiyor. Artık bu dönemi sona erdirdik. Bütün milli parklarımızda olduğu gibi Abant’ta da parka girenlere uyması gereken kuralların yazılı olduğu bir kağıtla, bir çöp poşeti veriyoruz. Çıkarken çöp poşetini kontrol ediyoruz. Eğer poşet yoksa, "lütfen çöpünüzü toplayıp öyle gelin" diyoruz ve toplatıyoruz.

Özel Araç Giremeyecek
Plana göre parkın girişinde 450 araç kapasiteli bir otopark yapılıyor. Buraya kadar araçlarıyla gelen ziyaretçiler, bakanlık tarafından tahsis edilen araçlarla park içine girebilecek. Ziyaretçiler otobüslerle ister göl çevresinde gezinti yapabilecek isterse özel olarak hazırlanmış piknik alanlarına gidebilecek. Parkın içinden geçen Mudurnu yolunun ise güzergahı değiştirilecek. Amaç, araç egzostlarının parkta yarattığı kirliliğin önüne geçmek.

Onun Parkı
TV izleyicilerinin Ayı Yogi çizgi filminden tanıdığı, ABD’deki ünlü Yellowstone, dünyanın en eski ulusal parkı unvanını taşıyor. ABD’nin Wyoming, Montana ve Idaho eyaletlerine yayılan Yellowstone 8.980 km’lik bir alanı kaplıyor. Bu park, gayzer, kaplıca ve diğer jeotermal özelliklerinin yanı sıra boz ayıları, kurt, bizon ve geyikleriyle ünlü. Tarih öncesinde dev bir volkanik patlama sonucu ABD’nin batı yakasını kaplayan kül tabakasının bulunduğu Yellowstone, dünyada ekosistemin en iyi korunduğu bölgelerden biri olarak anılıyor.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.