Haberler

Hattuşa'nın Surları Yeniden Yapıldı

Tarih: 1 Ağustos 2006 Kaynak: Cumhuriyet Yazan: Ayça Tezer
Tarihi Milli Park olan ve UNESCO Dünya Listesi'nde bulunan Hititler'in başkenti Hattuşa'yı çevreleyen surların 65 metrelik bölümü Hititler'in kullandığı yöntemlerle yeniden yapıldı. Alman Arkeoloji Enstitüsü'nce yürütülen ve 2002 yılından beri JTI Türkiye'nin destek verdiği kazının başkanlığını, çalışmanın başından beri Prof. Dr. Jürgen Seeher yapıyordu. Fakat bu yıl onun rahatsızlığı nedeniyle kazı başkanlığını vekaleten Doç. Andreas Schachner üstlendi, önümüzdeki yıldan başlayarak da kazı başkanlığını asaleten yürütecek.

Tarihi Hitit surlarının görkemini günümüze taşıyan bu tasarının açılış törenine Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç , Alman ve Japon büyükelçiliklerinden temsilciler, JTI Türkiye Genel Müdürü ve JTI Başkan Yardımcısı Bilgehan Anlaş , Alman Arkeoloji Enstitüsü yetkilileri ile kazı ekibi katıldı.

65 metre sur
Böylesi anıtsal bir kerpiç yapının dünyada ilk kez yerinde, yeniden yapıldığını belirten Prof. Dr. Seeher'in eşi Ayşe Seeher , ''Antik kentlerde yıkılmış yapılar, var olan malzemesi yeniden bir araya getirilerek ayağa kaldırılır. Kerpiç eriyip yok olduğundan biz burada yalnızca temelleri kalmış bir anıtı yeniden oluşturduk. Bunun için de Hititler'den kalma sur modellerinden yararlandık'' dedi. Yenidenyapım (rekonstrüksiyon) tasarılarının, ziyaretçilerin kentin o dönemdeki görünümünü gözlerinde daha iyi canlandırabilmeleri açısından çok önemli olduğunu dile getiren Seeher, bunun da zaman içinde bölge turizmine katkı sağlayacağını vurguladı. Bu yenidenyapımın deneysel arkeoloji için de eşi olmayan bir örnek olduğuna değinen Seeher, ''O zamanların inşaat ustalarının malzeme taşıma, yapım sorunları gibi konulara nasıl çözümler ürettiklerini anlamaya yönelik bilgi toplamak tasarının temelini oluşturdu. Bu konulara ışık tutabilmek için gerçekleştirdiğimiz çalışma sırasında kullandığımız malzeme miktarları, gerekli olan zaman gibi bütün ayrıntıların belgelenmesine özellikle önem verdik'' diyor.

6.6 km. uzunluğundaki surların iki kule ve üç duvar gövdesinden oluşan 65 metrelik bölümünün yeniden yapıldığı tasarıda kullanılan 64 bin fırınlanmamış kerpiç tuğla, kazılardan elde edilen Hitit kerpiçlerinin boyutları esas alınarak ve yalnızca kerpiç toprağı, saman ve su kullanılarak, geleneksel yöntemlerle üretilmiş. Sağlamlaştırılmış taş temeller üzerine, Hitit modelleri örnek alınarak örülen duvarlar yine aynı malzemeyle sıvanmış, üstleri mazgal dişleriyle donatılmış. Tuğla, harç ve sıva için yaklaşık 2400 ton kerpiç toprağı ile 100 ton saman ve ortalama 1500 ton su, ayrıca dolgular ve rampalar için yaklaşık 1750 ton dolgu toprağı kullanılmış.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.