Haberler

Tarihi Merinos yandı, bitti, kül oldu!

Tarih: 4 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Güngör Uras
Bursa'daki tarihi Merinos Kumaş Fabrikası'nda 31 Temmuz 2006 Pazartesi günü yangın çıktı. Tarihi 7 ayrı depoda eşzamanlı olarak başlayan yangın, binaları kül etti. Merinos'tan kurtulmak isteyenler, yıkamadılar. Yaktılar. Merinos Kumaş Fabrikası, Türk ekonomisi için, Bursa için çok çok önemli bir fabrikadır.

Mustafa Kemal 1923 yılında İzmir'de İktisat Kongresi'ni topladı. 1927 yılında "Teşvik-i Sanayi Kanunu"nu çıkarttı. 1930 yılında "Sanayi Kongresi"ni yaptırdı. Baktı ki, iş yapabileceklerde, sanayi kuracak ne bilgi ve cesaret ne de para var, devlet gücüyle (ama halkın parasıyla) sanayileşmeyi başlattı. Kayseri Tayyare Fabrikası'nı, Uşak ve Eskişehir Şeker fabrikalarını, Bünyan Dokuma, Ereğli Bez, Kayseri İplik ve Bez, İzmit Kâğıt Fabrikası'nı kurdurdu.

1935 yılında İsmet İnönü'nün temelini attığı Gemlik Suni İpek ve Bursa Merinos Kumaş fabrikalarının açılışını 1 ve 2 Şubat 1938'de (ölümünden kısa süre önce) bu fabrikaların isim babası Atatürk yaptı.

Kısa sürede Orta Avrupa'nın en büyük tesislerinden biri haline gelen Merinos Kumaş Fabrikası'nda dokunan Merinos kumaşları İngiliz kumaşlarıyla rekabet ediyordu. Fabrikada 6 bin kişi çalışıyor, dolaylı olarak 30 bin Bursalı fabrikadan ekmek yiyordu.

Bursalıların "Balkanlar'ın ve Ortadoğu'nun en büyük fabrikası" diye övündükleri fabrikayı Özelleştirme İdaremiz "kapattı"!
Başka ülkeler özelleştirmeyle, mevcut tesislerin daha verimli işletilmesini hedef alırken, bizde özelleştirme hareketi, daha önce halkın parasıyla kurulan, cumhuriyetin önemli sanayi kuruluşlarının kapılarına kilit vurulması, makinelerinin hurdacıya satılması, binalarının yıkılarak arsalarına yeni binalar dikilmesi şeklinde yürüdü.

Fabrika yerine çay bahçesi
Bursa'nın göbeğinde bulunan, Merinos Kumaş Fabrikası'nın 325 dönüm arsasına göz dikenlerin istekleri doğrultusunda Özelleştirme Yüksek Kurulu fabrikanın makine ve teçhizatını hurdacıya yüzde 20'si peşin, kalanı taksitle ödenmek üzere 3 milyon 825 bin YTL'ye sattı. Fabrikanın arsası Bursa Belediyesi'ne "bila bedel" devredildi.

Bursa Belediyesi, Merinos'un 318 dönüm arazisini ne yapar? "Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır!" derler ya... Bakınız bakalım Bursa'nın göbeğindeki Kültür Park ne durumda?

Parkın içindeki içkili gazinolardan, düğün ve çay salonlarından, lokallerden, binalardan, yeşil alan kalmamış... Belediyenin yandaşlarına yeni çay bahçeleri, gazinolar, lokaller yaptırabilmesi için yeni arsalara ihtiyacı var... Yıkarız, yakarız Merinos fabrikasını, dikeriz yerine yeni beton binaları... Bunun adına da özelleştirme deriz. Bu yapılanları halka anlatmaya çalışanları da "özelleştirme düşmanı, eski kafalılar" diye azarlarız. Olur... Biter...

Sayın halkım, sayın Bursalılar, o kapısına kilit vurulan, makineleri hurda fiyatına satılan, binaları yakılan, rant sağlamak için arsasına binalar dikilecek olan Merinos Yünlü Sanayi İşletmesi vardı ya... İşte o sizin paralarınızla kurulmuştu. Onun sahibi sizdiniz... Pardon... Sesinizi duyamıyorum... Söyleyecek bir çift sözünüz yok mu?

(Hatırlatma: Bursa'da Atatürk'ten kala kala Çelikpalas Oteli kaldı... Otelin giriş kapısının yanında Atatürk'ün vasiyetinin fotokopisi asılı... Atatürk kendine ait tapuyu belediyeye bağışlamış. Bu oteli yaşatın, diyor... Şimdi özelleştirme adı altında bu otelin de birilerine peşkeş çekilme hazırlığı var. Birinci ihale iptal edildi, ikincisi yolda. Yakında o iş de tamamlanır... Böylece Bursa'dan da Atatürk'ün izi kazınmış olur.)
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.