Haberler

Boğaz’a saray izni istiyor

Tarih: 9 Ağustos 2006 Kaynak: Akşam Yazan: Deniz Güçer, Emre Kulcanay, Özner Berber
Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ın Türkiye ziyareti ile, kralın 1984 yılında satın aldığı Beykoz Kandilli sırtlarındaki Sevda Tepesi gündeme geldi. 27 milyon dolara satın aldığı araziye imar izni verilmediği için tek bir çivi bile çakamayan kral, Boğaz’ın tüm ihtişamını gözler önüne seren tepeye rezidans yaptırmak istiyor.

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, Abdullah’ın Türkiye’de bir ayağı olması halinde bunun ülke ekonomisi için olumlu olacağını söyledi. Yalçıntaş, “Kral ailesinin birçok ülkede rezidansları var. İstanbul’da da olursa sık sık gelir” dedi.

Arabistan'da Konuştuk
Yalçıntaş, Suudi işadamlarının yatırım yapmalarının önemine dikkat çekerek, “Gelirken ellerinde yatırım paketleri olduğunu biliyorum. Oradayken konuşmuştuk. Özellikle Türkiye’de sıfırdan yatırıma önem vermelerini istedik. Sanayi ve turizm alanında yatırım düşünüyorlar” dedi.

1984 yılında Kral Abdullah tarafından satın alınan Beykoz Kandilli sırtlarındaki Sevda Tepesi’nin ilginç bir hikayesi var. 1931 yılında, yedek subay Vahit, sevgilisini bu tepede beylik tabancasıyla öldürüp ardından da intihar edince Sevda Tepesi olarak anılmaya başlandı.

1947-1995 yılları arasında çay bahçesi olarak kullanılan korunun 2 bin metrekarelik kısmı Kandilli Mezarlığı. Kral, dönemin Başbakanı Turgut Özal’ın girişimi ve Bakanlar Kurulu kararıyla Boğaz’ın bu güzel tepesini satın almıştı. Tepenin 57 bin 470 metrekarelik bölümünü 21 Aralık 1984’te satın alan Abdullah, imar izni alamayınca geçen yıl koruyu satışa çıkarmıştı. 50 milyon dolar değer biçilen koruya henüz alıcı çıkmadı.

Kral Muradına Erer Mi?
Mimarlar Odası eski Genel Başkanı Oktay Ekinci, korunun imara açılabilmesi için yapılması gereken işlemleri şöyle anlattı: “Boğaziçi Yasası’na göre bu arazinin özel mülkiyette kalması bir yana, Büyükşehir Belediyesi tarafından kamulaşması gerekmektedir. Kadir Topbaş ve hükümetin yapması gereken, 1984 yılında yürürlüğe giren Boğaziçi Yasası’na göre, Boğaziçi ve köprülerin gelirinin yüzde 2’sini Karayollarından devralarak, bu kaynakla Boğaziçi koruluk alanını kamulaştırmaktır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası gereğince de bu alan 1. derecede doğal SİT alanıdır. Burada herhangi bir yapılaşma yapılamaz ve arazinin doğal dokusu bozulamaz.”

Çabamız sizin gibi Filistin için
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Kral Abdullah onuruna Çankaya Köşkü’nde yemek verdi. Abdullah, konuşmasında “Biz de sizin gibi Filistin sorununa adil bir çözüm için çabalıyoruz” dedi. Kral, inanç birliği ve örf-adetlerin ikili ilişkilere özel biçim verdiğini bildirdi. “Dünyamızın ne kadar tehlikelerle dolu olduğunun kanıtı İsrail saldırısıdır” dedi. Sezer de “Şiddetin Lübnan’a yayılması bizi endişelendiriyor” diye konuştu.

Yavuz’un unvanını aldı
Türkiye’deki Arap sermayesi, Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdulaziz’e “Hoşgeldiniz” deme yarışına girdi. Gazetelere dün tam sayfa ilanlar vererek krallarına övgüler düzen şirketler Arapça, Türkçe ve İngilizce yazdırdıkları ilanlarda Kral Abdullah’ı “İki Harem-i Şerif’in hizmetkarı” unvanıyla andı. 

Kutsal Hizmetkar 
Suudi Arabistan Kralı Abdullah için kullanılan “İki Harem-i Şerif’in Hizmetkarı” unvanı, eski bir Osmanlı geleneği. İlk olarak Yavuz Sultan Selim tarafından 1517’de kullanılan ve tüm Osmanlı sultanlarına miras kalan unvan, 1932’de Suudi Arabistan Krallığı’nı kuran Kral Abdülaziz bin Abdülrahman’la birlikte tüm Suudi kralları tarafından kullanılmaya başlandı.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mustafa Çağrıcı unvanı şöyle açıkladı: “İki Harem-i Şerif’, iki kutsal mekan anlamında kullanılır. Biri; Mekke’de bulunan Kâbe ve diğeri de Medine’de, Hz. Muhammed’in kabrinin bulunduğu Medine Camii’dir.”

Abdullah’ın gelisi muhteşem oldu
Kırk yıl aradan sonra Türkiye’ye gelen ilk Suudi Kral Abdullah dün Ankara’ya görkemli bir iniş yaptı. Kral Abdullah Esenboğa’ya Boeing 747 Jumbo jetiyle geldi.

- Kral’dan önce, kralın malzemelerini taşıyan kargo uçağı geldi. Abdullah ve heyetine ait eşyalarla yemek takımlarını taşıyan 10 konteynırlık malzeme, Ankara Swissotel’e taşındı. Kral Abdullah’ın özel eşyaları da 2 uçakla getirildi.

- Kral’ın 4 yıldır yanında çalışan Fransız aşçısı da heyette yer aldı.

- Prens Sultan Bender Bin Abdülaziz Ankara’ya ilk inen kraliyet üyesi oldu. Prens Sultan Bender’i, Prens Muhammed Bin Navvaf ve Prens Abdülaziz Bin Fahd izledi.

- Kral’a Suudi Arabistan’dan gelen ve aralarında işadamlarının da bulunduğu yaklaşık 400 kişilik bir heyet eşlik etti.

- Kral ve heyeti için başkentte 160 otomobil tahsis edildi.

- Abdullah, Gül’le öpüşerek selamlaştı. İkilinin samimiyeti dikkatlerden kaçmadı. Karşılamaya gelen Suudi bürokrat ve diplomatlar, Abdullah’ı omzundan öperek selamladı. Bakan Gül ve Kral Abdullah, Cumhurbaşkanlığı tarafından Kral’a tahsis edilen Mercedes limuzine bindiler. Bakan Gül, Rice’tan sonra ilk defa yabancı bir konuğa araçta eşlik etti.

- Emniyet Genel Müdürlüğü, Kral’ı koruması için her yere uzun namlulu silahlar taşıyan keskin nişancılar yerleştirdi.

- Kral’ın heyetinde kadın yoktu. Ama uçaktan beyaz türbanlı giysisiyle bir kadın sağlık memuru indi.

- Kral’ın Çankaya Köşkü’ndeki karşılanma töreni sırasında 21 pare top atışı yapıldı.

- Buradaki görüşmelerde Suudiler Türkiye’nin Ortadoğu sorununda köprü olabileceğini ifade etti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.