Haberler

Efes'in Görkemine Sağlamlık Katkısı

Tarih: 10 Ağustos 2006 Kaynak: Birgün
Türkiye'ye gelen turistlerin en çok ziyaret ettiği yerler arasında bulunan, her yıl binlerce kişiyi ağırlayan Efes'in, henüz gün ışığına çıkmayan bölümleri için kazı çalışmaları sürüyor. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü, Efes Kazıları Başkanlığı ile Selçuk Belediyesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde, Efes Antik Tiyatrosu'nun restorasyonuna başlandı.

Tiyatronun restorasyonu çalışmaları kapsamında, bu yıl 20 ayrı yerde kazı çalışmasına başlandı. Çeşitli sanat etkinliklerine de ev sahipliği yapan antik tiyatronun restorasyon çalışmalarının en önemli adımını, 'sağlamlaştırma' işleminin oluşturduğunu belirten yetkililer, tiyatrodaki çalışmaların yaz sonuna kadar devam edeceğini kaydettiler.

Avusturya Efes Kazısı Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda Ayasuluk Projesi Sorumlusu Dr. Şule Pfeiffer Taş, tiyatro kazılarının yanı sıra, tarihi İsa Bey Camisi karşısında bulunan ve araştırmaları halen devam etmekte olan Aydınoğulları ve Osmanlı dönemine ait İsa Bey Hamamlarının araştırmalarında çeşitli buluntulara rastlandığını kaydetti. Buradaki amacın Selçuk'un 14. yüzyılın dünya ticaretindeki rolünü bilimsel araştırmalarla ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Taş, araştırmalarının sürdüğünü söyledi. Taş, bugüne kadar ilçedeki bu tarihi hamamlar üzerinde ciddi anlamda ilk kez sağlamlaştırma çalışmaları yapıldığını belirterek, "Buradaki çalışmamız çok yoğun bir şekilde devam ediyor, çok önemli buluntulara rastlıyoruz. İlçenin çok önemli bir merkezinde bulunan bu tarihi hamamlar üzerinde çok iyi bir proje hazırlanması gerekiyor. Örneğin sağlamlaştırma çalışmaları sonunda buradaki mekânlar da ziyaretçiye açılabilir" diye konuştu.

Taş, Efes Antik Kenti'nin yanı sıra tarihi hamamların da ziyaretçiye açılmasının, ilçeyi daha da zenginleştireceğini kaydetti.

Beylikler-Osmanlı döneminde Ayasuluk araştırmalarını kapsayan yeni bir proje olduğunu ve bu projenin 1998 yılında başladığını belirten Ayasuluk Projesi Sorumlusu Taş, çalışmaların İsa Bey Hamam IV olarak adlandırılan hamamlarda yoğunlaştığını kaydetti.

Bölge halkı tarafından Kale altı hamamı olarak adlandırılan yapının İsa Bey Camisi'nin kuzeybatısında yer aldığını söyleyen Taş, bu hamamdaki mimari belgeleme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.