Haberler

Deprem Olursa İstanbul'da 5 Bin Bina Çöker

Tarih: 10 Ağustos 2006 Kaynak: Zaman
Muhtemel İstanbul depreminde hasarı en aza indirmek için yürütülen çalışmalar devam ederken depremin büyüklüğü ve şiddeti ile ilgili tahminler de yapılıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Erdik, muhtemel İstanbul depreminde 5 bin binanın tamamen çökeceğini söyledi. Yaptıkları hesaplara göre deprem sonrasında acil yardım ve kurtarmanın gerekeceği toplam 55 bin bina olacağını ifade eden Prof. Dr. Erdik, sayıları kısıtlı olan acil yardım ekiplerinin doğru şekilde yönlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kandilli Rasathanesi’nde Acil Müdahale Projesi’nin genişletilmesi ile ilgili bir basın toplantısı düzenlendi. Prof. Dr. Mustafa Erdik, kuruluş çalışmalarına 5 yıl önce başlanan sistem kapsamında, İstanbul’un yoğun yerleşim, sanayi ve ticaret merkezi olan 100 noktasına kuvvetli yer hareketi istasyonları, çeşitli binalara da 40 adet deprem kayıt şebekesinin yerleştirildiğini söyledi. Erdik, sistem sayesinde muhtemel bir depremde en geç 5 dakika içinde depremin merkezi ile kentin hasar dağılım haritasının çıkarılacağını ifade etti.

Ayasofya, Süleymaniye ve Fatih camileri, Kanyon Alışveriş Merkezi, İş Bankası Kuleleri, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ile Marmara Ereğlisi’ndeki Enron Tesisleri’nde deprem kayıt şebekelerinin bulunduğunu ifade eden Erdik, sistemin işleyişinin her gün denetlendiğini anlattı. Erdik, Boğaziçi Köprüsü’ne de kayıt şebekesinin konulup konulmayacağının yapılacak çalışmalar sonucu belli olacağını belirterek, kayıt şebekesinin konulması için yeni binalar bakıldığını, ancak bazı insanların “radyasyon yaydığı” endişesiyle bunu istemediklerini dile getirdi. İstasyonlar ve şebekelerin her gün sahte test bilgileri üreterek bunları AVEA’nın kurduğu kısa mesaj yoluyla rasathanenin Veri Toplama ve Değerlendirme Merkezi’ne gönderdiğini belirten Erdik, bu bilgilerle her gün saat 10.00’da hasar haritasının çıkarıldığını ve bunların ilgili yerlere iletildiğini söyledi.

Prof. Dr. Mustafa Erdik, sistemin işleyişini şöyle anlattı: “Sistem, depremden sonra 4-5 dakika içinde depremin merkezinin neresi olduğu ve hasarın boyutlarını belirler. Bu sistem ile İstanbul’da muhtemel bir depremde en geç 5 dakika içinde deprem merkezi belirlenecek, kentin hasar dağılım haritası çıkarılacak ve bilgiler İstanbul Valiliği, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 1’inci Ordu Komutanlığı’na iletilmiş olacak. Öngörülerimize göre, İstanbul’da meydana gelebilecek bir depremin süresi en az 1 dakika. Bu sistem sayesinde deprem hareketinin olduğu yerlerden her 20 saniyede bir kısa mesaj gelir. Bu, 1 dakikada 3 kısa mesaj demektir. Bu da gerekli bilgilerin toplanması ve haritanın çıkarılması için yeterli bir süredir. Deprem kaydedicilerin konulduğu binalarda herhangi bir yıkılma söz konusu olsa dahi veriler bize ulaşmış olur. Zaten binalar deprem sırasında değil, deprem bittikten sonra yıkılır. Bu nedenle iletişimde herhangi bir aksama söz konusu olmaz.’’
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.