Haberler

Yalıtımsız binalar çürüyor

Tarih: 16 Ağustos 2006 Kaynak: Türkiye
Her yeni araştırma sonucu yeni fay hatlarının bulunduğu Türkiye, bundan yedi yıl önce 17 Ağustos gecesi yaşanan deprem felaketi ile büyük yaralar aldı. Afet İşleri Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre; 17 bin 480 kişinin hayatını kaybettiği, yaklaşık 44 bin kişinin yaralandığı deprem, ekonomide de dev bir hasara yol açtı. Deprem dolaylı etkileri ile birlikte yedi yılda Türkiye’ye 8.5 milyar dolara mal oldu. Ancak “tüm bu yaşananlardan ne kadar ders aldık” sorusunu sorduğumuzda, ne yazık ki alacağımız cevap bir sonraki depremde çok daha az kayıp olacağının ispatı olamıyor.

Tedbirler Alınıyor Fakat
Dünyanın en büyük deprem felaketlerinden biri olan 17 Ağustos Marmara depreminden sonra inşa edilen binaların, depreme karşı daha dayanıklı olması için bazı tedbirler alındı. Ancak bu tedbirler içerisindeki en önemli konulardan birinin su yalıtımı olduğu göz ardı edilmeye devam ediliyor. Oysa su yalıtımı sayesinde binalar hem yağışın hem de zemin suyu ve rutubetin zararlı etkilerinden korunabiliyor. Binalarımıza nüfuz eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açıyor. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına yol açıyor. Su yalıtımı ile yapı, başlangıç aşamasında tasarlandığı taşıma kapasitesini zamanla kaybetmiyor. Su yalıtımı yapılmış bu uzun ömürlü ve dayanıklı yapılar sayesinde depremlerde can ve mal kaybının azalması sağlanıyor.

Maliyet Çok Az
Oysa bina maliyetinin sadece yüzde 3’ü tutarındaki su yalıtımı uygulaması ile depremin yıkıcı etkilerini en aza indirmek ve uzun ömürlü, dayanıklı binalarda güvenle oturmak mümkün. Ayrıca su yalıtımı uygulaması inşaat süresini sadece birkaç gün uzatıyor. Halen kullanılan binalarda gerçekleştirilecek su yalıtımı da uygulama yöntemine göre birkaç gün gibi kısa bir sürede bitiriliyor. Can ve mal kayıplarını önleyerek konforlu yaşama alanları hazırlamak isteyenler, su yalıtımı konusunda İZODER’den (Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği) bilgi alabilir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.