Haberler

Başkentte doğalgaz alarmı

Tarih: 16 Ağustos 2006 Kaynak: Vatan Yazan: Gülümhan Gülten
Yılbaşında yaşanan doğalgaz krizinin yeniden kapıda olduğunu gören hükümet teyakkuza geçti. İran'dan 'gazı kesmemesi için garanti istenirken, Rus Gazprom'dan bir heyet de pazarlık için geliyor.

Ocak ve Şubat aylarında büyük sıkına yaratan doğalgaz krizinin, önümüzdeki kış aylarında yeniden yaşanacağının sinyalini alan hükümet, teyakkuza geçti.

Rus ve İran gazlarında geçen kış yaşanan kesintilere karşı bu yılki hazırlıkları yetersiz bulan Dışişleri, Enerji Bakanlığı'nı uyarırken, Dışişleri Bakam Abdullah Gül de diplomatik alanda devreye girdi. İran'a geçen yıl yaptığı gibi bu yıl Türkiye'ye verdiği gazı kesmemesi için diplomatik baskı yapılırken, İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamane de bugün Türkiye'ye geliyor. Rus doğalgaz şirketi Gazprom'dan da bir heyet bu hafta Ankara'da olacak.

Garanti isteniyor
Görüşmelerin gündemini İran doğalgazı oluşturuyor. Geçen kış İran artan iç tüketimi nedeniyle, "arıza"yı gerekçe göstererek, Türkiye'ye verdiği gazı sıfırlamıştı. Aynı dönem Rusya ve Ukrayna arasındaki gerilim nedeniyle Türkiye Rusya'dan gelen Bati Hattı'ndan da yeterli gaz alamamıştı.

Yarın başlaması planlanan görüşmelerde Türkiye'nin beklentisi, "Bu yıl İran gazıyla ilgili problem yaşanmayacağı" garantisi almak. Ancak sorunun temelinde Türkiye ile İran arasındaki fiyat pazarlığı yatıyor. Türkiye, İran gazının niteliğinin düşük olduğu gerekçesiyle fiyatta indirim istiyor, İran ise buna yanaşmıyor.

"Bu kış gaz krizi yaşanabilir"
Ankara'yı alarma geçiren olası doğalgaz krizi kapsamında Dışişleri'nden Enerji Bakanlığı'na uyarı geldi. Dışişleri'nin verdiği bilgide, "Rusya ile yaşadığı, bu kapsamda İstanbul ve çevresi başta olmak üzere Marmara Bölgesi'ni besleyen Batı Hattı'ndan doğalgaz çektiği anlatıldı. Dışişleri, önümüzdeki kış "Ukrayna kaynaklı" yeni bir doğalgaz krizinin yaşanabileceğini bildirdi.

Ukrayna gazı kesti, bakanlık vatandaşa hissettirmedi
Rus doğalgazıyla ilgili sorunun halen devam ettiği ancak yaz koşullan nedeniyle tüketicinin sorunu hissetmediği ortaya çıktı. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in geçtiğimiz hafta elektrikte sorun yaşanan otoprodüktörlere yaptığı konuşmada, "Biliyor musunuz biz sorunları sizlere yansıtmadan çözmeye çalışıyoruz. Geçen hafta Bati Hattı'ndan gelen doğalgazda sorun yaşandı. Hiçbiriniz hissetmediniz" sözlerinin ardında, yaşanan kriz olduğu ortaya çıkti. Güler'in sözünü ettiği sorun, geçen yıl yaşanan krizin geçmediğini gözler önüne serdi.

Sorun çözüldü
İstanbul ve çevresinin gaz ihtiyacını karşılayan Batı Hattı'ndan gelen gaz miktarı 22 Temmuz'da sıfıra indi. Ukrayna, hattın boru hatlarında çatlak olduğunu gerekçe göstererek, hattan gelen gazı kesmeye başladı. Günlük 34 milyon metreküp gazın alındığı hattan gelen gaz miktarı Cumartesi gecesi sıfıra indi.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, hattan gelen gazın sıfıra inmesi üzerine, bölgede faaliyet gösteren 14 kesintili müşterinin gazını kesti. Hafta sonu Bati Hattı'nda yaşanan gaz krizi, yaz aylarına ve hafta sonu tatiline rastlaması nedeniyle, konutlar etkilenmeden 23 Temmuz'da çözüldü.

Tuz Gölü deposu hâlâ yapılmadı
Dışişleri Bakanlığı'nın uyarısını ciddiye alsa da Enerji Bakanlığı'nın yapacak fazla bir şeyi bulunmuyor. Türkiye'nin geçen yıl yaşanan doğalgaz krizini bir türlü geçirememesinin nedeni "doğalgaz deposu bulunmaması" idi. Bu sorun hala devam ediyor. Tuz Gölü'nün altına yapılması planlanan doğalgaz deposuyla ilgili hiçbir adım atılmadı. Daha küçük ölçekli Silivri Deposu'nun yapımı ise tıkandı. Zira Bakanlık ile yapımı üstlenen şirket mahkemelik oldu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.