Haberler

Deprem için plan yapmamak çağdışılık

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet
Uzmanlar, Türkiye'nin gelecek 7 yılını şekillendiren 9. Kalkınma Planı'nda deprem ve diğer afetlere yer verilmemesini "çağdışılık" olarak nitelendirdiler. Ulusal Deprem Konseyi Başkanı Prof. Dr. Haluk Eyidoğan ise DPT Müsteşar Yardımcısı Halil İbrahim Akça'nın, "Bu deprem strateji belgesi değil" yorumuna, "Ekonomiyi doğrudan ilgilendiren bir afet kalkınma planında yer almalı" karşılığını verdi. Uzmanların yorumları şöyle:

Yavuz Tanrısever (Jeoloji Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı):
Kalkınma Planı mayıs ayında açıklandığında, oda olarak tepkimizi göstermiştik. Başbakan'a ve bakanlara, kalkınma planında depreme ve diğer afetlere yer verilmemesini eleştiren mektuplar yazdık ancak bir yanıt alamadık. Bir ülkenin kaderinde bu kadar etkili olan bir konunun, kalkınmada bir faktör haline gelmiş afetin, kalkınma planında yer almamasını anlamak mümkün değil. Anlaşılan 59. hükümetin gündeminde deprem ve doğal afetler yok.

Murat Fırat (Jeofizik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı):
17 Ağustos felaketinin üzerinden 7 yıl geçti ama buna karşılık birçok soruna hâlâ çözüm üretemedik. Orta hasarlı olup onarılmayan, ağır hasarlı olup yıkılmayan evler var. Bunların yaşandığı bir ortamda devletin kalkınma planına afetleri koymaması, sınıfta kaldığını gösteriyor. 17 Ağustos felaketinden önce de uyarılarda bulunduk, dikkate alınmadı. Önümüzdeki dönemde yine yurdun birçok yerinde depremler meydana gelecek. Bu nedenle, 9. Kalkınma Planı'nı yeniden gözden geçirmek gerekir. İktisat kongrelerinde bile deprem konusu işleniyor.

Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (Ulusal Deprem Konseyi Başkanı):
Stratejiyle plan nasıl ayrılır? Strateji olmadan plan nasıl olur? Afet konusu, 9. Kalkınma Planı'nda biraz atlanmış görünüyor. Depremlerde ekonominin ciddi bir bölümü yok olup gidiyor. Türkiye gibi başta deprem olmak üzere birçok afetin yaşandığı bir ülkede, kalkınma planında bunlar muhakkak yer almalıdır.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy (Yıldız Teknik Üniversitesi):
Afetler, devletin hem ekonomik hem de güvenlik politikalarında önemli bir yer tutuyor. Buna rağmen, kalkınma planı içinde bilimin yer almaması, geri kalmışlıktır. Türkiye, riski planlamaktan çok, afet sonrası önlem almayı tercih ediyor. Bu bilimsel değil, politik bir tercih. Gelişmiş ülkeler bu politikalardan vazgeçti. Bu ülkenin deprem zararlarını azaltmak için plan yapmaması çağdışılıktır.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.