Haberler

Lübnan'ı yeniden inşa etmek...

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: CNN Türk
İsrail'in Lübnan operasyonu ile birlikte ülkenin yıkılan altyapısını onarmak, yolları ve evleri yeniden inşa etmek için ne kadar para gerekeceği tam olarak tahmin edilemese de, bu miktarın oldukça büyük olacağı kesin gözüküyor.

Lübnan hükümeti sadece altyapı hasarının 2.5 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor.

İsrail ile Lübnan arasında beş hafta süren savaşın ardından ateşkes sağlandı. Şu anda durum sakin görünürken, artık Lübnanlılar için öncelikli konu, ülkelerini nasıl
tekrar inşa edecekleri üzerinde yoğunlaşıyor.

Lübnan'da hasar büyük
Mevcut durumda Lübnan'ın yeniden inşasının ne kadara malolacağı hakkında kesin tahminler yapılamıyor. Ancak bilinen şu ki; 1975-1989 yılları arasındaki iç savaşın ardından Lübnan ekonomisine giren toplam 50 milyar doların çoğunun yollar, hastaneler, havaalanları, okullar ve diğer altyapı hizmetlerinin tamiri ve yenilenmesi için harcandığı... Şimdi ise bu altyapının çoğu ve bazı binalar kullanılamaz hale geldi.

Özellikle Lübnan'ın Güney'i ve Beyrut'un önemli bir bölümü dümdüz hale gelirken, 150 köprü yıkıldı ve 600 kilometre uzunluğundaki yollar büyük hasar gördü.
Bunların yeniden yapılması için de önemli bir miktar para gerekiyor.

Lübnan hükümeti sadece altyapı hasarının 2.5 milyar dolara ulaştığını tahmin ediyor. Lübnan Ekonomi Bakanı, beş haftalık savaşın yarattığı toplam maliyetin, iç savaşın maliyetinden daha da yüksek olabileceğini söyledi.

En büyük ihtiyaç çelik ve çimento
Ekonomik sıkıtının yanında, işleri yapabilmek için gerekli enerji kaynaklarının da büyük hasar görmesi, ülkedeki durumu daha da güçleştiriyor.

Savaşta yıkılan evler tamir etmek için büyük miktarda çelik ve çimento gerekiyor. Son birkaç haftada düzinelerce fabrika bombardıman sırasında yıkıldı. Ülkedeki
turizm sektörü de savaşla birlikte dibe vurdu. Savaştan önce Lübnan'a bu yıl 1.6 milyon turist geleceği yönünde tahminler yapılıyordu.

Sonuç olarak Lübnan'ın halihazırda 35 milyar dolar olan dış borcunu ödemesi de zor gözüküyor.

Reform planları rafa kalktı
Savaştan önce aralarında telekom ve elektirik sektörünü özelleştirmek, vergi artışları ve harcamaları düşürmek gibi ekonomik reform planları yapan hükümet, mevcut durumda bu uygulamalarını da rafa kaldırmak zorunda kaldı. Uzun vadede Lübnan'ın özel sektörünü yeniden yapılandırmak, zor bir görev olarak hükümetin önünde duruyor.

Ekonomideki kötü duruma karşın, sayıları az da yeniden yapılandırma çalışmaları ile birlikte ülkedeki ticaretin canlanacağını düşünenler de var. Ülkeye girecek para ile birlikte bir canlılık yaşanabileceğini düşünenler, Lübnan Borsası'ndaki yükselişi bir sinyal olarak değerlendiriyorlar.

Borsada özellikle çimento ve çelik şirketlerinin hisselerinin yatırımcılara önemli oranda kazanç sağlaması bekleniyor.

Destek Kampanyaları 
Savaşı desteklemeyen ve bir an önce bitmesi için çağrı üzerine çağrı yapan dünya liderleri, şimdi de Lübnan'ı yeniden hayata döndürmek için maddi yardım
kampanyaları hazırlıyorlar. Tunus Başbakanı Arap liderlere acil zirve çağrısı yaparken, zirvede savaşta yıkılan Lübnan'ın yeniden inşası için destek aranacak.
Ayrıca İsveç de Batı dünyasını maddi yardım için organize ederken, 31 ağustosta 60 ülkeden temsilcinin katılacağı bir bağış konferansı düzenlenecek. İsveç Dışişleri Bakanı Jan Eliasson, tüm dünya ülkelerine bir çağrı yaparak, "Lübnan'ın yeniden kurulması ve savaştan çok kötü etkilenen Lübnanlılar için destek vermeliyiz" diye konuştu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.