Haberler

Bürokrasi Komedisi

Tarih: 17 Ağustos 2006 Kaynak: Sabah Yazan: Yavuz Rençberler
18 bin eşsiz eseri tehdit eden Ağalar Camisi'nin onarımı için iznin beş ay önce verildiği ancak bürokrasiye takılıp ilgililere ulaşmadığı anlaşıldı.

Topkapı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı'nın Anıtlar Kurulu feryadı Sabah'ın dünkü manşetine çıkınca, çarpık bürokrasinin son örneği de ortaya çıkmış oldu. Meğer sorun resmi yazıyla martta çözülmüş ama muhataba ulaşmamış.

Tartışma 8 Aydır Sürüyordu
Olaylar müzenin 18 bin eşsiz eserin olduğu caminin tadilatını istemesi ile başladı. Anıtlar Kurulu 7 Aralık 2005'te onarıma "Cami olarak kullanın" diye şart koşunca Müze Müdürü Ortaylı, kurula sert çıktı.

Müzeler Müdürü de Bilmiyor
Kurul 1 Mart 2006'da bu kez "Kütüphane olarak kullanın" diye izin verdi. Ancak ne Ortaylı'ya ne de Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün'e ulaşabildi. Sabah yazınca karar bir sumenden çıktı.

Ortaylı: Ben kitapları kurtarmaya çalışıyorum
Anıtlar Kurulu'nun martta verdiği izni Sabah'tan öğrenen Topkapı Müze Müdürü Ortaylı: Ben eşsiz kitapları kurtarmaya çalışıyorum. Gerisi beni ilgilendirmez.

Hoca'nın İstediği Karar Sumen Altından Çıktı
Ağalar Camisi'nin restorasyonu için cami şartının gerekmediği ortaya çıktı. 5 ay önceki kararın sumen altı edilmesinden haberi olmayan Müze Müdürü Ortaylı da tepki gösterdi.

Sabah'ın dün Topkapı Sarayı'ndaki Ağalar Camisi'nin restorasyonuyla ilgili "Cami" tartışması haberi, Topkapı Sarayı yönetimi ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü arasındaki "Bürokratik" iletişimsizliği ortaya çıkardı. Anıtlar Kurulu'nun restorasyon için "Cami kullanım şartı" yerine aldığı "Kütüphane olarak kullanılması" kararı, Sabah'ın haberi üzerine sumen altından 5 ay sonra çıktı. Bu karar kuruma ulaşmasına rağmen ne Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün'ün ne de restorasyon için harekete geçen ve kurulun "Cami" şartına isyan eden Topkapı Sarayı Müdürü Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın karardan haberi olmadığı görüldü. Prof. Dr. İlber Ortaylı yeni kararla ilgili olarak, "Bu karardan benim haberim yok. Ben kitapların kurtarılması için çalışıyorum" dedi.
Müdür Yardımcısı Buldu
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, Ağalar Camisi'nin, restorasyonuyla ilgili yaşanan sorunlar konusunda Sabah muhabiriyle yaptığı telefon görüşmesinde, kütüphanedeki eserlerin boşaltılmasıyla ilgiliAnıtlar Kurulu kararından hiç söz etmedi. Sumen altında kalan karar, İstanbul'daki tarihi eserlerle ilgili işlerden sorumlu olan Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Yalçın Kurt tarafından ortaya çıkarıldı. Kurt, "Anıtlar Kurulu'nun aldığı son karar caminin kütüphane olarak kullanılabileceğini, ancak tarihi el yazmalarının bir başka bölüme taşınması gerektiğini ortaya koyuyor" dedi.

Şart Ortadan Kalktı
Sorumlu bürokratların böyle bir karardan haberlerinin olmayışı, bürokrasinin işleyişini de gözler önüne serdi. 82 yıldır Saray Kütüphanesi olarak kullanılan Ağalar Camisi için Anıtlar Kurulu'nun verdiği son karar ise şöyle; "Mekânsal bütünlüğü bozmayacak ve tehlikeli statik yük getirmemek şartıyla eski Komiserlik Binası ile birlikte kütüphane fonksiyonu verilerek kullanılabileceğine, ancak cami ana mekânının okuma salonu olarak değerlendirilmesine karar verilmiştir." Bu kararla birlikte Ağalar Camisi'nin cami olarak kullanılması şartı da ortadan kalkmış oldu.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.