Haberler

GAP'ı bitirmek boynumuzun borcu

Tarih: 18 Ağustos 2006 Kaynak: Hürriyet Yazan: Gila Benmayor
Hasankeyf’in kurtarılması için kolları sıvayan ANAP Mardin milletvekili Muharrem Doğan ile önceki günkü sohbette söz döndü dolaştı GAP’a geldi. Sahi ne oldu GAP’a? Yıllar yılı Türkiye’nın en büyük kalkınma projesi gözüyle bakılan Güneydoğu Anadolu Projesi’ne?

Unutuldu gitti. Bir zamanlar turizm acentalarının bile gözdesi haline gelen GAP gündemden düştü. Hayatımızda artık yok. Muharrem Doğan’a bakarsanız, AKP iktidarı yatırım yapmadığı için artık bu dev proje tarihe karışmak üzere. Doğan’ın verilerine göre, GAP’ta şimdiye kadar 16.6 milyar dolar harcanmış. Projenin tamamı için öngürülmüş olan miktar 32 milyar dolar. Şimdiye kadar devletin ödediği rakam tam bunun yarısı. Doğan hızla bir hesap yapıyor. GAP üzerindeki barajlardan şimdiye kadar 326 milyar kilovat saat enerji üretilmiş. Bunun parasal olarak değeri 17.5 milyar dolar. Yani proje için harcanan paranın üzerinde. GAP kára geçmiş.

Muharrem Doğan bunları GAP’tan sorumlu Devlet Bakanı Abdüllatif Şener’e anlattığını söylüyor. Şener, GAP’tan ziyade bundan sonra ağırlığın bölgesel ajanslara kaydırılacağını söylemiş. Muharrem Doğan diyor ki: "GAP sadece Güneydoğu’nun değil Türkiye’nin projesidir. Biz ANAP olarak bu projeyi bitireceğiz. Boynumuzun borcu." Aklıma takılan soru şu: Bölgesel ajanslar kurulsa da GAP gibi dev bir proje tamamlanamaz mı? Madem bu kadar yatırım yapıldı neden boşa gitsin? Barajlar yapıldı ya da yapılıyor ama sulama kanalları tamamlanmadı. Oysa TOBB’un araştırmasına göre, GAP bölgesinde yüzde 12 civarında olan tarım yüzde 80’lere çıkartılsa 4 milyon kişiye istihdam olanağı var. Merak ettim sordum. Doğan’ın dışında GAP’ı meclise getiren başka milletvekili var mı? Şanlıurfa CHP milletvekili Vedat Melik uğraşıyormuş projeyle. GAP çöpe atılırsa gerçekten yazık olur...

İstanbullular da şehirlerine sahip çıkıyor
Dün Can Dündar Ankara’da "Kuğulu Park"ta direnişi yazmıştı. Ankaralıların parkı belediyeden korumak için nasıl nöbet tuttuklarını anlatmıştı. İstanbullular da boş durmuyor. Örnekler mi? Büyükadalılar tarihi iskelenin üzerine inşa edilmiş çelik yapıya tepkili. Marmara adaları 1984 yılında "sit alanı" ilan edilmiş. Çivi çakılsa bile bunun onaylı olması gerek. Ama tabii bu kağıtta kalıyor sadece. Adaların bugünkü içler acısı durumu başka bir yazı konusu.

Büyükadalılar tepkilerini e-posta ve faks olarak Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’ndan Mimarlar Odası’na kadar bir sürü kuruma yağdırmaya başlamışlar. Haklı olarak tarihi iskelenin üzerindeki demir yığınının kaldırılmasını talep ediyorlar. Bir başka sahiplenme de Kadıköylülerden.

KASDAV Gönüllüleri girişimiyle bu pazar günü, saat 18’de Haydarpaşa Garı’nın 98. yıldönümü kutlanıyor. Kutlamaya Haydarpaşa Garı’nı kurtarmak isteyen, "İstanbul için yapacak bir şeyim var" diyen tüm İstanbullular davetli.

Pepsi UNDP’den bayrağı devraldı
AKP iktidarı yatırım yapmıyor olsa da GAP’taki sosyal projeler tüm hızıyla devam ediyor. Geçenlerde Pepsi Genel Müdür Yardımcısı Fahhan Özçelik ile konuşuyorduk. Pepsi, GAP bölgesinde gençlere yönelik bazı programlara katkıda bulunuyor. GAP’ın, İsviçre ve UNDP (BM Kalkınma Programı) ile başlatmış olduğu "Gençlik ve Kültür Evleri" projesini şimdi Pepsi devralmış. Bunun yanısıra Pepsi’nın dolaylı veya dolaysız desteklediği projeler arasında "Çocuk Okuma Odaları", kadınlara yönelik "ÇATOM"lar, "Tarım Kampı" var. Yıllardan beri GAP’ın sosyal projelerinden sorumlu Aygül Fazlıoğlu’dan projelerin tam dökümünü istedim. Fazlıoğlu’dan sayfalarca e-posta geldi. Öyle ki, burada her birine yer vermek mümkün değil. Ancak şunu söyleyebilirim. Bölge insanının eğitim başta her türlü desteğe müthiş ihtiyacı var. O yüzden Pepsi’nın bayrağı 5 yıllığına UNDP’den devralması son derece sevindirici.

Aygül Fazlıoğlu, gönderdiği e-postada "Çocuk Okuma Odaları"ndaki küçüklerin Fahhan Özçelik’ten "Fahhan Amca" diye söz ettiklerini, ona şiirler yazdıklarını belirtmiş. Bir nebze ilgi, sevgi gösterdiğinizde karşılıksız kalmıyor. "Tarım Kampı" da bence üzerinde durulması gereken bir proje. TOBB’un raporunda yer alan, tarımı yüzde 80’lere çıkartmak ütopyası ancak bilinçli çiftçilerle gerçekleşebilir.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.