Haberler

Karadeniz'e kıyısı olanlar Kirliliğin Farkında Değil

Tarih: 18 Ağustos 2006 Kaynak: Birgün Yazan: Hayati Akbaş
Karadeniz Ekosistemini İyileştirme Projesi kapsamında yapılan bir anket, Karadeniz ülkelerinin, kirliliğin farkında olmadığını ortaya koydu. Karadeniz çevresindeki Bulgaristan, Romanya, Rusya, Ukrayna, Gürcistan ve Türkiye'den 386 kişinin katılımıyla hazırlanan anket, her ülkenin sivil toplum örgütlerinin işbirliği ile gerçekleştirildi. Ankete Türkiye'den Trabzon, Ordu ve Zonguldak'tan toplam 100 kişi katıldı.

Anket sonuçları, ülkelerin Karadeniz'deki kirliliğe ve nedenlerine bakış açılarında belirgin farklılıklar olduğunu gösterdi. Ankete göre, Türkiye'de Karadeniz denilince akla balıkçılık gelirken, diğer ülkeler Karadeniz'i tatil ve eğlence mekânı olarak görüyor. Anket katılımcılarının yüzde 77'si Karadeniz'in kendileri için çok önemli olduğunu belirtti.

Türkiye'de Karadeniz'i korumanın gelecek nesiller için de çok önemli olduğu düşünülürken, diğer ülkelerde yaz tatilleri ve eğlence için Karadeniz'in çok önemli olduğu yönünde bir düşünce var. Türkiye'den ankete katılanların yüzde 57'si, Karadeniz'i korumak için en büyük engeli halkın bu konudan habersiz olması olarak görüyor. Diğer ülkelerde ise büyük çoğunluk, en büyük engelin hükümetlerin duyarsızlığı olduğunu düşünüyor.

Türkiye'de kirliliğin diğer nedenleri arasında sahil şeridinde yaşanan kapasitesinin üzerindeki gelişme de gösteriliyor. Anket katılımcıları, Karadeniz'i korumanın hükümetlerin ve yerel idarelerin sorumluluğunda olduğu yönünde görüş bildirirken, Türkiye'den ankete katılanlar diğer ülkelerden farklı olarak yerel idareler ve Karadeniz'de yaşayan herkesin de aynı oranda sorumlu olduğunu düşünüyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Çevre Fonu Karadeniz Bölge Projeleri Program Direktörü Ivan Zavadsk, anket çalışmasını değerlendirirken, Karadeniz etrafında yapılan kötü tarım şartları nedeniyle binlerce ton nitrojen ve fosfat kalıntısının hiçbir arıtma uygulanmadan direkt Karadeniz'e döküldüğünü, kirliliğin asıl nedeninin de bu kalıntılar olduğunu belirtti.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi(ÇOMÜ) Çevre Mühendisliği Bölümü tarafından yürütülen proje kapsamında, Çanakkale Boğazı'ndaki kıyı deniz sularında koliform kirliliği araştırılacak. Koliform organizmaların sadece yüzeysel sularda oluşan mikrobik kirliliklerin göstergesi olmakla kalmadığını, aynı zamanda karbon, nitrit, nitrat ve fosfat içerikli pek çok biyolojik kökenli kirliliği de ortaya çıkardığını anlatan Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Önder Ayyıldız, "Ülkemizin büyük yerleşim merkezlerini çevreleyen kıyı suları ciddi koliform kirliliğinin tehdidi altında. Koliform kirliliği kıyı deniz sularına çok çeşitli yollardan ulaşmaktadır. Kanalizasyon yoluyla atık su deşarjları, yağmur drenaj suları, fosseptik çukurları, denizaltı sedimantasyon karışımı, kıyı dinlenme tesisleri ve vahşi hayvan atıkları kıyı sularında koliform kirliliğinin artmasına neden olan başlıca önemli kaynaklardır," dedi. AA

Uluabat Gölü'nde çeltik üretimine suç duyurusu
NİLÜFER Yerel Gündem 21 (YG21) Uluabat Gölü Çalışma Grubu, Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği (D0GADER) ve Doğa Derneği'nin de aralarında bulunduğu 9 sivil toplum örgütü, Uluabat Gölü'ne kaçak çeltik ekimi yapıldığı iddiasıyla savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mustafakemalpaşa Kaymakamlığı önünde grup adına basın açıklaması yapan Nilüfer YG21'den Sevgi Mutlu, Uluabat Gölü'nün Ormankadı köyünün sınırları içinde bulunan Kartalkavağı bölgesindeki 4 bin 400 dekarlık kamu arazisinde, yasadışı çeltik ekimi için arazi ve sazlık tahribatı yapıldığını savundu

Koruma Alanı Olamsına Rağmen
Yılın büyük bölümünde sular altında kalan bu alanın, RAMSAR Sözleşmesi kapsamında koruma altında olduğunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği'ne göre Ekolojik Etkilenme Bölgesi içinde bulunduğunu belirten Mutlu, çeltik tarımının çok fazla suya ihtiyaç duyması, oluşan kirli suyun göle boşaltılmak zorunda oluşu sonucu göl ekosisteminde geri dönüştürülmesi olanaksız zararların ortaya çıkacağını kaydetti. Bugüne kadar gerçekleştirilen ihlaller için cezai soruşturma başlatılmasını istediklerini söyleyen Mutlu, oluşan zararın tazmin edilmesini talep ettiklerini söyledi.
Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.