Haberler

Ilısu tartışması

Tarih: 21 Ağustos 2006 Kaynak: Milliyet Yazan: Derya Sazak
Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nda DSİ tarafından radikal bir değişikliğe gidilmesi olası mı? DSİ Genel Müdürü Prof. Veysel Eroğlu, baraj kodunun düşürülmesi, böylece tarihi köprü ve medresenin taşınmasından vazgeçilmesi yönünde bir proje değişikliğinin mümkün olmadığını bildirdi. Eroğlu ile Hasankeyf konusunda DSİ'ye yöneltilen eleştirileri konuştuk.

Geçen hafta Mardin Milletvekili Muharrem Doğan tarafından Meclis'e verilen bir önergede, "Ilısu Barajı'nın kodunun 510 metreden 479 metreye düşürülmesi halinde Hasankeyf'in kurtulacağı" belirtilerek, projenin bu yönde değiştirilmesi olasılığı soruluyordu.

Öte yandan, tarihi eserlerin kurtarılması için sağlanan 25 milyon euro'ya rağmen binlerce yıllık kültür varlıklarının taşınamayacağı, nakil sırasında bunların dağılacağı öne sürülüyordu. En çarpıcı uyarı, Hasankeyf'te uzun yıllar kazı başkanlığı yapan Prof. Oluş Arık'tan geldi. Hasankeyf'i taşımanın mümkün olmadığını savunan Arık'ın görüşleri şöyle:
"Antik mimaride düzgün blok taş, Ortaçağ mimarisinde ise kırma moloz taş ve harç kullanılır. Hasankeyf'te de moloz taş ve harç kullanılmış. Kaplamaları, sıvası döküldü mü kalan zavallı bir inşaat olur. Taş ve harç dağılır gider. Hasankeyf'te düzgün taşlarla yapılan beş altı yapı var. Ancak onları nakledebilirsiniz. Onlar da çevresinden soyutlanınca hiçbir manası kalmaz. Hasankeyf'in taşınması oyalamadan başka bir şey değil. Hasankeyf aslında gözden çıkarıldı. İki tane eseri nakledip göz boyayacaklar."

DSİ Genel Müdürü Veysel Eroğlu ise Ilısu Barajı'nı, enerji ihtiyacı, sulama ve Güneydoğu'nun kalkınması açısından üzerinde yıllardır çalışılan bir proje olarak savunuyor.
Baraj yapılmasa bile, Artuklu Köprüsü'nün çökmek üzere olduğunu, Hasankeyf'in yüzde 80'den fazlasının su altında kalmayacağını, baraj gölünden etkilenecek tarihi eserlerin ise Açık Hava Müzesi'ne taşınacağını belirtiyor.
Eroğlu'na göre "enerji için tarihten vazgeçileceği" şeklindeki kanı gerçeği yansıtmıyor. Ve tarihi eserler korunarak baraj yapılıyor!

DSİ Genel Müdürü'nün sözleri şöyle: "Hasankeyf'in çok sayıda medeniyetin katkısıyla oluşmuş 6 bin yıllık bir tarihi mirası yansıtmakta olduğunu biliyoruz. Ilısu Baraj Gölü altında kalacak olan bütün kültürel varlıklar ve yerleri, resmi makamlar tarafından onaylanmış olan yeniden yerleşim eylem planı çerçevesinde kazılarla çıkarılıp korunacaktır."
En iyisi Hasankeyf'i su altı müzesine dönüştürmek!
National Geographic'te, Discovery Channel'de belgesel olarak izleriz.

Takvim
<<Haziran 2011>>
Pzt Sal Çar Per Cum Cmt Paz
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
Haber Bölümleri
Haber Kategorileri
Yayınlanan haberlere günlük olarak yukarıdaki takvimden, haberlerin kategorilerine ise aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz.